2010 m. rugpjūčio 11 d.
Nr. 57
(1842)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Šventė pagal seniausias etnokultūrines tradicijas

Rūta Averkienė

Valstybinės saugomų teritorijų
tarnybos direktorė Rūta Baškytė,
kaip ir visi, nusiprausė šaltinio
vandeniu ir nusišluostė lininiu
rankšluosčiu

Susirinkusieji šoko
ir žaidė liaudiškus žaidimus

Merginos suskintus žolynus rodė
žolininkėms, kad jos nuspėtų ateitį

Visi pasklido po pievas kupoliauti

Nors jau prabėgo pusantro mėnesio, norime prisiminti Joninių šventę, kuri netradiciškai surengta Varėnos rajone. Jos išvakarėse Žiūrų kaime iki vėlumos skambėjo liaudies dainos. Pieva šalia Ūlos virto sakraline vieta – čia pagal seniausias etnokultūrines tradicijas trumpiausią metų naktį buvo švenčiama Rasos (Joninių) šventė. Ją trečiąkart organizavo Dzūkijos nacionalinio parko direkcija ir Varėnos kultūros centro Marcinkonių filialo darbuotojai.

Visi dalyviai į šventę pro žolynais apipintus vartus galėjo patekti tik nusiprausę šaltinio vandeniu ir nusišluostę lininiu rankšluosčiu – kad visi šventėje būtų švarūs, linksmi, geros nuotaikos ir be blogų minčių. O panorusių švęsti senoviškai susirinko nemažai. Drauge su visais linksminosi Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė, Dzūkijos nacionalinio parko direktorius Eimutis Gudelevičius.

Paskui visi pasklido po pievas kupoliauti. Kas norėjo likimą ir ateitį sužinoti, savo suskintus žolynus rodė žolininkėms ir burtininkėms, o vėliau, kad svajonės išsipildytų, degino ant aukuro. Svečiai, pasveikinę visus Jonus ir Janinas, pasivaišinę namine duona, žaidė liaudiškus žaidimus ir dainavo liaudiškas dainas. Palydėję vakaro saulę, visi skubėjo į Ūlą plukdyti vainikėlių. Kas nepabūgo lietingo oro ir buvo nusiteikę pajusti svaigius trumpiausios nakties kerus, rasti paparčio žiedą, drauge su Marcinkonių, Nedzingės, Žiūrų folkloro ansamblių bei Senosios Varėnos A. Ryliškio vidurinės mokyklos vaikų folkloro ansamblio „Serbenta“ dainininkais dainavo ir linksminosi prie kaitraus Joninių laužo, vaišinosi suneštinėmis vaišėmis. Skania grikių babka vaišino varduvininkas marcinkoniškis Jonas Bajoriūnas. Į namus šventės dalyviai skirstėsi nusiprausę Žiūrų kaimo pievose tviskusia ryto rasa.

Varėnos rajonas
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija