2010 m. rugpjūčio 13 d.
Nr. 58
(1843)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Istorija ir dabartis

Dviguba šventė

Bronius VERTELKA

Koplytstulpį šventino vyskupas
Juozapas Matulaitis, klebonas
kun. Leonas Klimas – dešinėje.
Centre – mons. dr. Algirdas Jurevičius

Iškilminga procesija apie bažnyčią

Širvintų bažnyčios choristai

Širvintų Šv. arkangelo Mykolo bažnyčia

Vyskupas ir kunigai – prie paminklo
žuvusiems už Tėvynę 1919–1922 metais

Liepos 18- ąją, kankinant kaitrai, Širvintų šv. arkangelo Mykolo  bažnyčioje vyko Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai ir buvo minima šventovės 150 metų sukaktis.

Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis  su kunigais pirmiausia aplankė paminklą už Tėvynės laisvę 1919–1922 metais žuvusiems karžygiams, paskui ėjo link bažnyčios pagrindinių vartų, kur aidint  varpo dūžiams jį sutiko Širvintų klebonas ir dekanas kun. Leonas Klimas. Skambant giesmėms kartu su garbingu svečiu visi ėjo į šventovę. Čia klebonas supažindino su bažnyčios istorija, pristatė nuveiktus darbus.

Šv. Mišas aukojo ir  pamokslą sakė vyskupas J. Matulaitis. Ganytojas džiaugėsi  gražiai atrodančia  šventove ir pagyrė kleboną kun. L. Klimą, kuris po čia klebonavusio mons. Juozapo Dabravolsko  surado nišą naujiems geriems darbams. Ragino garbinti Švč. Mergelę Mariją-Dangaus ir Žemės karalienę. Ganytojas sakė, kad kataliko pareiga – kiekvieną sekmadienį dalyvauti šv. Mišių aukoje. Jeigu Dievas apsigyventų mumyse, mažiau būtų skyrybų, vaidų, kitokio blogio.

Po iškilmingos procesijos apie bažnyčią tikintieji ėjo prie  šv. arkangelo Mykolo koplytstulpio (autorius Širvintų rajono gyventojas Juozas Kalinauskas). Klebonas kun. L. Klimas kalbėjo, jog šiandien išplėtotas grožio kultas žmones tiktai gadina ir tokios vadinamos „žvaigždės“ trumpai žibės. Vyskupas T. Matulionis nebuvo gražuolis, bet jo dvasiniai darbai – gražūs, o kardinolas V. Sladkevičius dėl savo kuklumo, paprastumo ir išmintingumo bus žinomas ateinančioms kartoms. Klebonas padėkojo ir įteikė dovanėles tiems, be kurių bažnyčia šiandien neatrodytų tokia puošni. Buvo apdovanotas ir rajono meras Kęstutis Pakalnis, kuriam remiant ligoninė turi koplytėlę. Vieną paveikslą jis įteikė vyskupui, kitą – klebonui ir dekanui kun. L. Klimui – už jo prasmingus darbus. Parapijiečių vardu kalbėjo parapijos tarybos narys Virginijus Šmigelskas.

Koplytstulpį pašventino vyskupas ir visiems dalyvavusiems suteikė asmeninį palaiminimą. Dviguboje šventėje gražiai giedojo bažnyčios choras, vadovaujamas Irenos Vasiliauskienės. Tikinčiųjų širdis ypač suvirpino jo atliekama kun. A. Strazdo giesmė „Pulkim ant kelių“. Šventėje buvo ir kunigų bei vienuolių.

Tuoj po šventės apniukę debesys Širvintoms atnešė gausų lietų. Tai buvo  malonė iš dangaus.

Dvarininkų Astikų giminės trys seserys – Kotryna, Agnieška, Bagdona – 1475 metais pastatė pirmąją medinę bažnyčią. 1525 metais bažnyčiai dovanotas Širvintėlių kaimas. 1674 metais Mikalojus Žabo pastatė naują bažnyčią. XVIII amžiaus antroje pusėje minima parapijinė mokykla. Parapija priklausė Pabaisko dekanatui.

1847 metais parengtas dabartinės bažnyčios projektas (architektas Tomas Tišeckis). 1852 metais projektas patvirtintas kunigo Viktoro Lupeikos, Širvintose klebonavusio 1854–1893 metais, ir parapijiečių rūpesčiu 1855 metais pradėta statyti, o 1860 metais pastatyta bažnyčia. Ši bažnyčia tebestovi iki šiol. Ji turi klasicizmo ir baroko bruožų, stačiakampio plano, su dviem bokštais ir aukštu frontonu tarp jų. Vidus trijų navų, atskirtų pilioriais, skliautuotas. Šventoriaus tvora akmenų mūro, su stulpiniais vartais. Širvintose kun. Viktoras Lupeika klebonavo 42 metus ir mirus palaidotas Širvintų bažnyčios šventoriuje.

Manoma, kad šiandieninės bažnyčios fasadą puošiančios XVIII amžiaus ketvirtame ketvirtyje išdrožtos vyskupo šv. Augustino ir popiežiaus Pijaus V skulptūros, į Širvintas XIX amžiaus antroje pusėje buvo atvežtos iš uždarytos ir nugriautos Paparčių dominikonų vienuolyno bažnyčios.

XX amžiaus pabaigoje – XXI amžiaus pradžioje restauruotoje bažnyčioje saugoma  nemažai vertingų XIX–XX amžiaus pradžios dailės paminklų. Altorius ir sienas puošia XIX amžiaus tapytojui, Peterburgo dailės akademijos auklėtiniui Jonui Zenkevičiui priskiriami paveikslai: „Šv. Filomena“, „Šv. arkangelas Mykolas“. Ant centrinės navos piliorių sukabinti keturių evangelistų paveikslai, datuojami 1878 metais, priskiriami Karoliui Ripinskiui. Paveikslai „Švč. Mergelė Marija Sopulingoji“ ir „Jėzaus krikštas“ tapyti dailininkės Bronislavos Lukoševičiūtės.

Po ilgamečio Širvintų klebono Viktoro Lupeikos Širvintų parapijoje klebonavo: kun. Jurgis Zimkus (pradėjęs sakyti pamokslus lietuviškai), kun. J. Murnikas, kun. Jonas Navickas, kun. Bernardas Sužiedėlis, kun. Donatas Linartas, kun. Juozas Juraitis, kun. Pranas Gaidamavičius, kun. Alfonsas Ažubalis, kun. Petras Guobys, kun. Juozas Čeberiokas, mons. Juozas Dabravolskas, kun. Leonas Klimas (dabartinis klebonas).

Šiuo metu Širvintų parapijoje veikia šios katalikiškos organizacijos: Gyvojo Rožančiaus draugija, Šeimos centras, „Caritas“, parapijiniai senelių globos namai, Jaunimo centras. Taip pat vykdoma vaikų ir suaugusiųjų katechizacija, mokyklose dėstomi tikėjimo pagrindai.

Parapijoje veikia suaugusiųjų ir jaunimo chorai. Parapijos jaunimas  aktyviai dalyvauja vyskupijos ir Lietuvos mastu organizuojamuose renginiuose: jaunimo dienose, piligriminiuose žygiuose, jaunimui skirtose konferencijose, susitaikymo ir atgailos pamaldose, rekolekcijose bei atlaidų ir švenčių procesijose.

Širvintų bažnyčioje švenčiamos šv. Mišios: darbo dienomis 9 ir 18 val., sekmadieniais ir švenčių dienomis: 10, 12.30 ir 18 val. Sekmadieniais šv. Mišiose dalyvauja apie 550 tikinčiųjų.  

Per metus pakrikštijama apie 80 naujagimių, sutuokiama apie 25 poras. Ligonių sakramentą priima apie  100 žmonių. Katalikiškai palaidojama apie 150 žmonių.

Nuo 2006 iki 2010 metų vyskupo ir ekonominės tarybos pritarimu buvo atlikti šie darbai: laikantis II Vatikano Susirinkimo nutarimų padarytas naujas marmurinis altorius, kurį 2006 metais konsekravo Kaišiadorių vyskupas Juozapas Matulaitis (nuo 2006-ųjų prie jo aukojamos šv. Mišios), paauksuotas Didysis altorius, stiklo vitražais papuošti Didžiojo altoriaus laiptai, bažnyčios viduje įrengta įgarsinimo sistema, padaryti šoninių ir centrinio altorių marmuriniai laiptai, įrengtas bažnyčios ir šventoriaus apšvietimas, įkurtos Šeimos ir jaunimo centro patalpos, ligoninėje įkurta koplyčia, atnaujintas Velykinis karstas, pasiūtas procesijai baldakimas, nupirkti visi nauji liturginiai rūbai ir indai, padarytas šventoriuje procesijai skirtas takas, šventoriuje pastatytas šv. arkangelo Mykolo koplytstulpis, pradėti renovuoti parapijos namai (klebonija).

Širvintos
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija