2010 m. rugpjūčio 20 d.
Nr. 60
(1845)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Žymius žmones gimnazija pasitiko be iškilmių

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Į Antano Smetonos gimnaziją
susirinko 1945 metų mokiniai
(akademikas Z. Zinkevičius pirmoje
eilėje pirmas, jam iš dešinės –
prof. R. Baltrušis)

Gimnazijos salėje jie susėdo
į mokyklinius suolus

Liepos pirmąjį savaitgalį į Antano Smetonos gimnaziją rinkosi gimnazistai, užvėrę šios mokslo šventovės duris prieš  65-erius metus. Karas negailestingai išblaškė mokslo draugus, todėl iš į mokslus kibusių keturių gimnazistų klasių, juos baigė tik viena nepilna klasė.

Laiškas draugams

Profesorius Romualdas Baltrušis, kas penkerius metus organizuojantis klasės susitikimus, priminė visus gimnazistus, baigusius mokslą, mokytojus, savanorius, kurie buvo išėję į Vietinę rinktinę. Profesorius susirinkusiems perskaitė bendraklasės Sofijos Mimavičiūtės-Jalionienės laišką, atsiųstą iš Jungtinių Amerikos Valstijų. „Mes iš ten, kur pakelėse kryžiai, koplytėlės, kur baltakamieniai beržai svyruoja, kur žieduos ramunių laimę būrėm ir vaikystės sapnus sapnavom“, – į savo draugus kreipėsi Sofija. Ji rašo, kad likimas ją nubloškė toli nuo tėvynės, kur neteko girdėti paskutinio skambučio aido. Austrijoje dideli Alpių kalnai užstojo tėvynę. „Per aukšti jie buvo, tie snieguoti kalnai... Betgi savo dvasios akimis mačiau jus, pasiekusius vieną svarbų savo gyvenimo tikslą. Jį pasiekiau ir aš, tik jau 1947 metų balandį Vokietijoje, Bavarijos žemėje. Tai buvo lietuviška gimnazija, brandos atestatas išduotas lietuvių kalba. Tuokart ten mes buvome tik septyni abiturientai“, – rašo moteris. Už Atlanto gyvenančios klasės draugės širdyje išlikę brangūs jaunų dienų prisiminimai įpinti į gražiausių linkėjimų puokštę.

Nepamiršta klasės vadovo

Mokytojas Juozas Stankevičius, klasės fotografas, į susitikimą atsivežė nuotraukų, kuriose įamžintos gimnazistų gyvenimo akimirkos. Jo archyvuose – senosios 1940 ir vėlesnių metų gimnazijos nuotraukos. Jose ir  šiandien bendraklasiai įžvelgė daug panašumo. Vyras atsivežė pluoštą laikraščių, kuriuose išspausdinti profesoriaus R. Baltrušio straipsniai, kaip jie šventė Vasario 16-ąją ir kiti. J. Stankevičius iki šiol saugo ir brangina jam dovanotą kunigo, septintos klasės auklėtojo Eduardo Simaškos maldaknygę. Prasidėjus Antrajam pasauliniam karui kunigas E. Simaška buvo paskirtas Ukmergės gimnazijos kapelionu, dėstė tikybą. Liepos 22 dieną mons. E. Simaška šventė 101-ąjį gimtadienį. Kiekvienais metais auklėtiniai jį aplanko, pasveikina ir padėkoja. Buvę gimnazistai žavisi jo inteligencija, taktiškumu, optimizmu, meile ir atsidavimu. Prasidėjus antrajai sovietų okupacijai E. Simaška rūpinosi savo auklėtinių klasės žurnalu, kuriame prie išėjusių savanoriais į Vietinę rinktinę pavardžių buvo įrašytas prierašas. Sovietų valdžia buvusius karius suiminėjo, baudė ir kalino Sibiro lageriuose, todėl E. Simaška, susitaręs su sekretore N. Vaitkevičiūte, perrašė klasės žurnalą, o senąjį sunaikino. Taip kunigas išgelbėjo buvusius savo auklėtinius nuo okupantų represijų.

Pasigedo valdžios atstovų

 Inžinierius Vytautas Narkevičius džiaugėsi savo bendraklasiais, kurie gyvenime pasiekė mokslo, karjeros aukštumų, bet  išsaugojo paprastumą ir pagarbą žmogui. Jis paminėjo vienais metais aukštesnėje klasėje besimokiusi gimnazistą Teofilį Pilką, kuris 1940 metais Ukmergės Antano Smetonos gimnazijos salėje įvykdė „diversiją“ prieš SSRS – supjaustė „tėvelio Stalino“ portretą. „Į gimnaziją susirinkome iš įvairių Lietuvos kampelių, daug garbingų žmonių. Labai norėjome išgirsti pranešimą apie Ukmergę, kas čia vyksta, kas naujo. Smagu būtų buvę susitikti ir su rajono valdžios atstovais. Deja... Pabuvome vieni su savo prisiminimais ir šiandienos darbais“, – apgailestavo Kaune gyvenantis V. Narkevičius. Prieš kelerius metus šios laidos ugdytiniai gimnazijai padovanojo Antano Smetonos portretą, nutapytą buvusio gimnazijos mokinio profesoriaus Vlado Karatajaus.

Klasės draugų susitikimuose visada dalyvauja akademikas Zigmas Zinkevičius. Jis susitiko su VO „SOS Vepriuose“ direktoriumi Romu Petru Šauliu, su kuriuo bendrauja dešimtmetį. R. P. Šaulys perdavė nuotraukas, kuriose įamžintas mūsų kraštietis Z. Zinkevičius, bei naujausią Deltuvos krašto kultūros almanachą „Eskizai“. R. P. Šaulys padėkojo akademikui – varpo Vepriuose mecenatui už jo triūsą Lietuvai.  

1945 metų gimnazistai aplankė Antano Smetonos gimnazijos istorijos muziejų, prof. R. Baltrušis perdavė istorinių dokumentų. Vėliau visi užsuko į  Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčią, pasimeldė. Susitikimas tęsėsi prie vaišių stalo.

Ukmergė
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija