2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Margi floristinių kilimų raštai

Vytautas Bagdonas

Autoritetinga komisija pirmąją
vietą skyrė Naujųjų Elmininkų kaimo
bendruomenės narių „nuaustam“ kilimui

Ši vasara tikrai negailėjo karščio ir saulės spindulių, tad respublikinio floristinių kilimų konkurso dalyviai turėjo sutelkti visą išmonę, kad jų „išausti“ kilimai neprarastų spalvų, nenuvystų per tradicinės Anykščių miesto šventės  ir pasaulio anykštėnų VI suvažiavimo „Su Šventąja širdy“ dienas.

Anykščių rajono savivaldybės iniciatyva floristinių kilimų konkursas tapo tradiciniu ir netgi respublikiniu. Anykštėnai užpatentavo emblemą, įgijo išskirtinę teisę organizuoti tokius konkursus.


Užkrečiantys pavyzdžiai

Tautodailininkų laisvalaikio užsiėmimai

Bronius VERTELKA

Medžio meistras Vidmantas
Zakarka negailėjo patarimų

Liepos viduryje į žinomo medžio drožėjo Vidmanto Zakarkos dirbtuves Panemunėlyje suvažiavo rajono tautodailininkai su savo šeimos nariais. Sugalvojo išsigremžti po šaukštą, nors dauguma  net nebuvo bandę drožti. Jauniausiam „drožėjui“ buvo vos 8, vyriausiam – jau 77 metai. Įrankių parūpino V. Zakarka. Jis ir  Eduardas Titas iš Radviliškio, irgi drožėjas, atvykęs pasisvečiuoti pas savo draugą, patarimų nešykštėjo. Iš ko drožti, sukti galvos nereikėjo – nepritrūko malkų pliauskų. „Mūsų suvažiavimo tikslas – ne išmokti drožti profesionaliai, o pabūti kartu, pabendrauti. Kaip kitaip suvienysi, nes kiekvienas tautodailininkas namuose dirba savaip. Ir čia – ne kažkoks drožėjų pleneras. Toks pasibuvimas sugalvotas ne mano vienos“, – „XXI amžiui“ sakė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė Jolanta Kareniauskienė.


Užkrečiantys pavyzdžiai

Marcinkonyse juokavo šalies humoristai

Rūta Averkienė

Svečiai iš Surviliškio –
humoro grupė „Bobų radijas“

Atsinaujinusio Marcinkonių laisvalaikio ir pramogų centro salė vos talpino žiūrovus, susirinkusius į šeštąją respublikinę humoro grupių šventę „Ėglis 2010“. Marcinkoniškiai ir svečiai turėjo puikią progą pasijuokti drauge su humoro grupių artistais iš Lazdijų, Marcinkonių, Matuizų, Vilkaviškio ir Surviliškio.

Pasak šios, jau tradicine tapusios kas antri metai vykstančios šventės, sumanytojų marcinkoniškių Rimutės Avižinienės ir Natalijos Čaplikienės, jau senokai norėjosi kurti tradicijas ir turėti savo, didžiausio Lietuvos kaimo, teatrų šventę. Todėl ir pavadinimą sumanė dzūkišką, ir labai jau vaidybos žanrui pritinkantį. Kadagys, dzūkiškai ėgliu vadinamas, dygus, bet labai sveikas augalas. Kaip ir kandus humoristų pasijuokimas iš savo ir kitų ydų – nemalonus, bet sveikas.


Puošiasi namų langinės

Bronius VERTELKA

Plenerų organizatoriai –
Rokiškio kultūros centro
direktorė Nida Lungienė
ir rokiškėnas menininkas
Arūnas Augutis

Tradicija puošti namų langines ne tik medžio drožiniais, bet ir tapyba gimė Rokiškyje. Ant medžio tapantys menininkai suvažiuoja iš įvairių Lietuvos vietų. Tokių plenerų autoriai ir organizatoriai – Rokiškio kultūros centro direktorė Nida Lungienė bei rokiškietis menininkas Arūnas Augutis. Trys plenerai vyko Rokiškyje, du Salose, o paskutinysis Žiobiškyje. Liepos 16-ąją Rokiškio kultūros centre buvo pristatyti plenero metu sukurti darbai.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija