2010 m. rugpjūčio 25 d.
Nr. 61
(1846)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Tauriems tikslams lėšų pakanka

Utenos rajono savivaldybės Kultūros
skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė

Su Utenos rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Jūrate MISIŪNIENE  kalbasi „XXI amžiaus“ korespondentas Bronius VERTELKA.

 

Kaip gyvenate atėjus krizei?

Ramiai, susikaupę, kūrybingai. Sumažėjo pinigų, todėl teko peržiūrėti prioritetus. Šiais metais finansuojami pagrindiniai, patys svarbiausi  rajonų bendruomenių renginiai.

Renginių smarkiai sumažės?

Keturis kartus sumažėjo kultūros programos projektų finansavimas, bet žmonių kultūros poreikius tenkinsime, nes finansuosime svarbiausius renginius. Buvo daug dubliavimo, nevyriausybinės organizacijos stengėsi pateikti savus renginius, o dabar peržiūrėta, kas yra svarbiausia uteniškiams. Jeigu bus gerai renkamas biudžetas, manau, kultūros finansavimas bus papildytas, atsiras papildomų lėšų kitiems projektams. Pusei metų  lėšų renginiams tikrai turime, valstybines šventes švenčiame.

Kokie religiniai renginiai numatyti?

Visiškai naujas projektas – šv. Cecilijai skirta respublikinė chorų šventė lapkričio mėnesį. Laukiami Utenos, Vilniaus karininkų ramovės vyrų, Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Visagino cerkvinio giedojimo kamerinis chorai, Latvijos respublikos Preilių rajono mišrus choras.

Krizė itin sumažino statybų kiekį. Ar dar vyksta statybos Utenos krašto kultūros įstaigose?

Renovuojamas Vytauto Valiušio keramikos muziejus Leliūnuose, jo atidarymas numatytas rudens pradžioje. Tai bus modernus, su naujomis ekspozicijų salėmis, plačia edukacine programa muziejus. Savivaldybė jo remontui skyrė 7,5 proc. reikalingų lėšų, tiek pat skyrė valstybė ir 85 proc. – Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšos.  Utenos kultūros centras įtrauktas į valstybės investicijų programą. Pernai buvo pakeisti langai, pagrindinės durys, šiems metams iš Kultūros ministerijos skirta 200 tūkstančių litų. Čia darbų pakaks ne vieneriems metams.  Remontuojami, patvarkomi kultūros centrai kaime. Šiemet bus pradėti remontuoti Kaniūkų, Saldutiškio, Kirdeikių, Daugailių kultūros centrai.

Ar neuždarote kaimo bibliotekų?

Bibliotekų tinklo optimizavimui sudaryta darbo grupė. Turime 20 kaimo bibliotekų – tikrai nemažai. Žmonės prašo jų neuždaryti, nes bibliotekos – tai ir gyventojų susibūrimo vieta. Bibliotekose yra internetinis ryšys, jos teikia daugybę kitų paslaugų. Uždarius mokyklas kaimuose, numatyta iš mokyklų bibliotekas perkelti į jų centrus, kad visos kultūros įstaigos būtų vienoje vietoje. Kita vertus, uždarius biblioteką saugoti savivaldybės turtui reikėtų sargo ir ta ekonomija būtų juokinga.

Utenos mieste ir rajone kuria apie šimtas tautodailininkų. Ar pakanka jiems dėmesio?

Brandiname mintį Utenoje įkurti amatų centrą, kuris taptų tautodailininkų būrimosi vieta. Dabar jie dirba kas sau, o jų kūrybos parodos vyksta seniūnijose. Geriausi darbai bus atrinkti kasmetinei rajoninei tautodailininkų parodai balandžio mėnesį.

Miesto ir rajono kultūros vystymui sugebate pritraukti Europos Sąjungos fondų lėšas. Ar sekasi tokiam reikalui pritraukti privatų kapitalą?

Utenos kultūros centras turi tradicinius rėmėjus. Miesto šventė iš rajono biudžeto finansuojama tik penktadaliu, kitos lėšos – ateina iš privačių rėmėjų. Tokia parama šiandien yra didelė vertybė. Meras turi savo fondą, kurį sudaro vien rėmėjų lėšos, ir jos skiriamos bendruomenių renginiams, knygų leidybai bei kitiems tauriems tikslams.

Utena
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija