2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Istorija ir dabartis

Per Onines minėta bažnyčios sukaktis

Bronius VERTELKA

Akmuo bažnyčios 100-mečiui

Vyskupas Jonas Kauneckas
tarp dviejų kanauninkų –
Paįstrio klebono Prano Benedikto
Tamulionio (kairėje) ir Biržų
dekano Vabalninko klebono Povilo
Miškinio klausosi koncerto

Vilniaus vokalinis vyrų ansamblis
„Bijūnai“ (vadovas Algirdas Čiplys)

Paįstrio Švč. Mergelės
Marijos Globos bažnyčia

Liepos 25-ąją, švenčiant šv. Onos atlaidus, Paįstryje buvo minima Švč. Mergelės Marijos Globos bažnyčios pastatymo 100 metų sukaktis. Iškilmėje dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Panevėžio ir Biržų dekanai – kan. Petras Baniulis bei Povilas Miškinis, nemažai kunigų (tarp jų buvo Lietuvos karinių oro pajėgų kapelionas kun. Virginijus Veilentas).

Bažnyčią 1908 metų pabaigoje statė Paįstryje apsigyvenęs Pumpėnų parapijos vikaras, poetas Jurgis Tilvytis-Žalvarnis (1880–1931), šiai vietovei skyręs du savo eilėraščių rinkinius („Paįstriečiai“, 1910 ir „Palaimintas triūsas“, 1912). Pastatyta klebonija, 1910 m. – dabartinė medinė bažnyčia. Skulptorius Juozas Zikaras sukūrė Kryžiaus kelio stotis, tris šventųjų skulptūras. 1924 metais įsteigta parapija. Pirmojo klebono Stanislovo Dailidonio rūpesčiu bažnyčia 1930 metais išdažyta.

Vykdamas į Paįstrį vyskupas J. Kauneckas pirmiausia aplankė skulptoriaus J. Zikaro memorialinį muziejų Paliukų kaime ir tik paskui pasuko link bažnyčios. Čia jį sutiko beveik 40 metų klebonu dirbantis kun. Pranas Benediktas Tamulionis ir didžiulis būrys tikinčiųjų. Ganytojas džiaugėsi matydamas gražiai atrodančią bažnyčią ir joje gausiai susirinkusius žmones. „Jūs ir esate bažnyčia. Šis pastatas be jūsų būtų niekas. Kunigai yra dėl jūsų, o ne dėl šio pastato“, – kreipdamasis į tikinčiuosius kalbėjo jis.

Iškilmingumo šv. Mišioms suteikė jose giedojęs Vilniaus vokalinis vyrų ansamblis „Bijūnai“, vadovaujamas Algirdo Čiplio. Po Mišių šventoriuje pašventintas akmuo, skirtas šventovės pastatymo jubiliejui pažymėti. Čia vyskupas perskaitė savo dekretą, kuriuo Paįstrio klebonui kun. Pranui Benediktui Tamulioniui  suteiktas  garbės kanauninko titulas.

Po to bažnyčios šventoriuje vyko koncertas, kuriame dalyvavo Vilniaus vokalinis vyrų ansamblis „Bijūnai“, Paįstrio ir Panevėžio jaunimo šlovintojai.

Paįstrys, Panevėžio rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija