2010 m. rugpjūčio 27 d.
Nr. 62
(1847)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Telšių vyskupijoje

Palangos dekanate

Padėka už gražius darbus

Palanga. Rugpjūčio 15-ąją, per Žolinės atlaidus, Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios klebonas ir dekanas kan. dr. Algis Genutis atsisveikino su parapijiečiais. Po septynerių darbo metų jis perkeltas dirbti į Šilalės parapiją. Į Palangos parapiją iš Telšių atvyko kunigas Marius Venskus. Į Šilalę buvo išlydėtas ir vikaras kun. Vytautas Tamašauskas.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Per Snieginės atlaidus pašventinta Bijotų seniūnijos vėliava

Upynos parapijos jaunimo
choras su vadove Renata Beišyte
ir Girdiškės klebonu
kun. Eduardu Steponavičiumi

GIRDIŠKĖ. Maždaug pusiaukelėje tarp Bijotų ir Upynos (Šilalės r. Bijotų sen.) yra nedidelė  Girdiškės gyvenvietė. Čia stovi didžiulė raudonų plytų bažnyčia, kuri buvo pradėta statyti apie 1896-uosius, o baigta apie 1914-uosius metus. 1928 metais įrengti originalūs šoniniai nužievinto ąžuolo altoriai. Įdomiausia, kad plytos šiai bažnyčiai statyti buvo gaminamos greta įkurtoje plytinėje. Jos buvo tokios kokybiškos, kad bažnyčia iki šiol puikiai išsilaikė. 1928 metais šventovę konsekravo tuometinis Telšių vyskupijos vyskupas Justinas Staugaitis, suteikdamas jai Švč. Mergelės Marijos Snieginės titulą. O Sniegine ji pavadinta pagal legendą, kuri byloja, kad IV a. rugpjūčio 5 dieną, per pačius vasaros karščius, Romoje esantį Ekskvilino kalnelį staiga padengęs sniegas. Tai buvęs tuometiniam bevaikiui senatoriui  Jonui Švč. Mergelės Marijos duotas ženklas, kad toje vietoje būtų pastatyta bažnyčia. Dievo Motinos prašymas buvo įvykdytas: bažnyčia ant Ekskvilino kalnelio buvo pastatyta. 435 m. popiežius šv. Sikstas III ją konsekravo Mergelės Marijos vardu (it. S. Maria Maggiore). Pagaliau ši šventovė pradėta vadinti Švč. Mergelės Marijos Snieginės Bazilika. Dabar šioje bazilikoje sidabrinėje dėžėje laikomos Betliejaus tvartelio ėdžios, kuriose gulėjo užgimęs Jėzus.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Škaplierinės atlaidai ir miestelio šventė

Bažnyčioje – Laukuvos jaunimas

LAUKUVA. Liepos 18-ąją, sekmadienį, Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčioje vyko Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidai ir Laukuvos miestelio šventė, skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui. Neseniai čia klebonu dirbantis rūpestingas ir aktyvus kun. Virgilijus Pocius, pasitelkęs parapijiečius, rėmėjus, pasistengė šiems atlaidams išdažyti bažnyčios grindis, sutvarkyti presbiteriją, nudažyti suolus. Labiausiai atlaidų dalyvius pradžiugino puikus bažnyčios įgarsinimas bei kiti kun. V. Pociaus nuveikti ir toliau atliekami darbai Laukuvos parapijos labui. Laukuviškiai apie kun. V. Pocių taip atsiliepia: „Nuoširdus, veiklus, mokantis bendrauti su parapijiečiais, todėl tikintiesiems malonu ateiti į bažnyčią ir  padėti klebonui įgyvendinti jo sumanymus gražinant bažnyčią, aktyvinant parapijos, o ypač jaunimo, veiklą“.


Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Vienus išleido – kitus priėmė

Klebonas kan. dr. Algis Genutis
ir prel. Juozas Šiurys su jaunimu
po Sutvirtinimo sakramento

ŠILALĖ. Žolinė šilališkiams šiemet buvo liūdnoka – tą Viešpaties dieną parapijos tikintieji atsisveikino su šešerius metus Šilalės parapijai vadovavusiu dekanu klebonu kun. Stasiu Toleikiu. Kiek ankstėliau atsisveikinta ir su nuoširdžiu bei pareigingu parapijos vikaru kun. Kęstučiu Motiejaičiu. Šie abu kunigai garbingai, nuoširdžiai ir gražiai šilališkių buvo išlydėti darbuotis į Šilutę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija