2010 m. rugsėjo 3 d.
Nr. 64
(1849)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Atstatytas partizanų bunkeris

Kalba LLKS atkurtos Žemaičių
apygardos vadas dimisijos
kapitonas Steponas Grybauskas

Mažeikių šaulių I kuopos
vadas Pranas Trakinis

Atstatytame partizanų bunkeryje

1948 m. sausio 7-osios ankstyvą rytą,  gavę  žinių iš išdaviko „Stasio“ apie Milių kaimo miškelyje, šalia Kazio Butos sodybos esantį bunkerį,  jį apgulė  sovietų  kareiviai, vadovaujami Mažeikių MGB viršininko pavaduotojo Vasiljevo.

Į liepimą pasiduoti buvo atsakyta  šūviais. Atvarytam K. Butai liepta kirviu iškapoti bunkerių durų angą, pro ją kareiviai sumetė granatas. Granatos tikslo nepasiekė – partizanai ir toliau atsišaudė. Kautynių metu buvo sužeistas K. Buta ir sovietų kareivis. Saugumiečiai į bunkerį su pasiūlymu pasiduoti pasiuntė ūkininką Domą Rimkų. Pastarasis išlipęs iš bunkerio pasakė, kad vyrai nepasiduos. Pasidavė tik Leonas Jonuškis.

Tada kareiviai nukasė žemę nuo bunkerio  ir prašaudę lubas sumetė į vidų granatas. Bet ir tuomet patys lįsti į vidų nedrįso – atsivarė senuką Igną Žiulpą.  Jis  ir rado sprogimų sudarkytus kūnus...

Tądien žuvo Albertas Švažas-Vilkas,  g. 1918 m., Lietuvos kariuomenės puskarininkis, savigynos būrio organizatorius Viekšnių mstl., Tėvynės apsaugos rinktinės karys, Sedos  kautynių 1944 m. dalyvis, Žemaičių legiono tiekimo skyriaus viršininkas, Alkos partizanų rinktinės štabo narys. Žuvo ir Pranas Šiuipys, g. 1922 m., Alkos  rinktinės partizanas, kilęs iš gretimo Užventės  kaimo. Partizanų kūnai buvo numesti Viekšnių miestelio aikštėje, vėliau užkasti Ventos upės pakrantėj. Nakties metu žuvusiuosius jų draugai slapčia palaidojo  senosiose Viekšnių kapinėse.

Pasidavusysis Leonas Jonuškis, atkentėjęs sovietinius lagerius, grįžo be sveikatos ir netrukus mirė.

Grįžęs iš lagerių buvęs partizanų rėmėjas Jonas Silkinis parodė buvusio bunkerio vietą Adomui Riaukai. Šis kartu  su Alfonsu Degučiu  ir Teofiliu Januškevičiumi 1988 metais toje vietoje pastatė medinį kryžių.

2005 m. lapkričio 27 dieną prie  kelio Mažeikiai–Viekšniai, netoli žuvusių partizanų bunkerio pastatytas ir pašventintas atminimo ženklas. Šią vasarą  Mažeikių  šaulių I kuopos vado Prano Trakinio iniciatyva ir pastangomis atkurtas visas  bunkeris, šalia jo pastatytas paminklinis akmuo ir informacinis stendas.

Rugpjūčio 20 dieną Mažeikių Švč. Jėzaus Širdies parapijos bažnyčioje  aukotos iškilmingos šv. Mišios už  bunkeryje žuvusius partizanus. Atstatytą bunkerį pašventino šios bažnyčios klebonas kun. Rimvydas Marozas ir Šaulių kapelionas kun. Saulius Bytautas.

Žuvusieji pagerbti tylos minute ir trimis patrankos salvėmis.  Gausiai susirinkusiems renginio  dalyviams Algimantas Muturas papasakojo šių   partizanų kovų ir  žūties istoriją. Sveikinimo žodį tarė Mažeikių savivaldybės vicemeras Rimantas Norkus, Šaulių sąjungos vadas Antanas  Plieskis, buvęs Alkos rinktinės partizanas Ildefonsas Bičkus, Klaipėdos jūrų  šaulių būrio vadas Virginijus Valančauskas. LLKS atkurtos Žemaičių apygardos vadas dimisijos kapitonas Steponas Grybauskas už nuopelnus  Tėvynei  apdovanojo Praną Trakinį „Partizanų žvaigžde“.

Žemaitijos šaulių  VIII rinktinės vadas  Vaclovas Ringys padėkos raštais už darbus atstatant šį bunkerį  apdovanojo šaulius Bronislavą ir Antaną Pundzius, Praną Zubavičių, Robertą Gaubį. Prie partizanų bunkerio priesaiką priėmė jaunieji šauliai.  

Renginyje koncertavo jaunosios Viekšnių smuikininkės ir Mažeikių tremtinių choras „Atmintis“ (vadovė Margarita Jurkuvienė).

Partizanų mūšį su stribais inscenizavo Mažeikių Kalnėnų vidurinės mokyklos,  Viekšnių  ir Sedos Vytauto Mačernio  gimnazijų  jaunieji šauliai, vadovaujami Dovydo Jokubausko.

Šventėje dalyvavo Alberto Švažo sūnėnas Apolinaras Švažas,  Mažeikių, Telšių, Klaipėdos patriotinių  organizacijų  atstovai. Renginį vedė Viekšnių kultūros centro direktorė Birutė Švažienė.

Albertas Ruginis

Mažeikių rajonas
Irenos Ruginienės nuoraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija