2010 m. rugsėjo 8 d.
Nr. 65
(1850)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Mitinge reikalauta teisingumo

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Žilvino JUOZAIČIO nuotrauka

Rugsėjo 4 dieną Kaune, Vienybės aikštėje, prie Karo muziejaus, įvyko pilietinis mitingas, skirtas pagerbti šių metų pavasarį nužudyto kovotojo su pedofilija Drąsiaus Kedžio atminimą ir pareikalauti reformų ir teisinės valstybės atkūrimo. Mitingą organizavo „Drąsiaus kelio“ judėjimas, judėjimas „Vytis“, Kauno jungtinis demokratinis judėjimas, Visuomeninė piliečių sąjunga, Tautos ateities forumas, asociacija „Vienybės forumas“. Renginyje, į kurį susirinko apie 500 kauniečių ir miesto svečių, dalyvavo ir kovotojo su pedofilija giminaičiai.

Pilietinį mitingą pradėjęs jo vedėjas Raimundas Jokimčius paprašė tylos minute pagerbti Drąsiaus Kedžio atminimą. D. Kedžiui rugsėjo 4 dieną būtų suėję 38 metai. Mitinge kalbėjo „Drąsiaus kelio“ judėjimo atstovė Danutė Maslauskienė, kun. Jonas Varkala, Seimo narys Saulius Stoma. Pastarasis teigė, kad „D. Kedžio žūtis nėra beprasmė, po šios žūties supratome, kokia tikroji padėtis Lietuvoje.

Jei teisingumas nenugalės, mūsų šalis sužlugs“. „Drąsiaus kelio“ judėjimo atstovė Irena Kalinauskienė, akcentuodama teisingumo atstatymo svarbą, sakė: „Mus kaltina, vadina visokiais vardais, bet mes nepasiduosime spaudimui, mes ir toliau sieksime pagrindinio tikslo – tvarkos ir teisingumo atkūrimo Lietuvoje“. „Drąsiaus kelio“ Vilniaus skyriaus vadovė Jūratė Baurienė teigė, kad D. Kedžio žūtis suartino tuos Lietuvos žmones, kurie yra pasiryžę kovoti už teisingumą, prieš melo ir klastos sistemą. Kovo 11-osios akto signatarė, kriminologė Rūta Gajauskaitė įspėjo, kad šiuo metu vykdomas didžiulis puolimas prieš D. Kedžio seserį teisėją Neringą Venckienę, matomi akivaizdūs ženklai, kad bus stengiamasi ją pašalinti iš pareigų. Signatarė sakė: „Kai kurie prokurorai yra pedofilų klano bendrininkai. Teisybė nugalės, jei aktyviai ir drąsiai kovosime už teisingumą“. Ji paminėjo du dabartinės valdančiosios daugumos atstovus – S. Šedbarą ir S. Stačioką, sovietinės teisės palikuonis, besirengiančius tramdyti D. Kedžio bendraminčius. Seimo narys Kazimieras Uoka kalbėjo, kad „Lietuvoje vis dar juntama stagnacija, todėl atėjus rinkimams reikia atidžiai apsvarstyti, už ką balsuoti, ir rinkti tik teisingus bei garbingus žmones“.

Mitingo pabaigoje buvo priimta rezoliucija, kurioje konstatuojama: „Nuo 2008 metų lapkričio tiriama rezonansinė pedofilijos byla ir visa kovotojo su pedofilija D. Kedžio persekiojimo bei brutalaus susidorojimo su juo istorija akivaizdžiai parodo tikrąją padėtį šalyje. Pedofilijos byla buvo skandalingai vilkinama ir tai tapo D. Kedžio ir dar kelių žmonių žūties priežastimi. Ir po mirties organizuojamos D. Kedžio šmeižto kampanijos, o jo nužudymo byla iki šiol netiriama. Su persekiojimu bei šmeižtu susiduria ir jo sesuo Neringa Venckienė, kiti žuvusio kovotojo su pedofilija artimieji bei giminaičiai ir už atsakingą pedofilijos bylos tyrimą pasisakantys politikai bei visuomenės veikėjai. Deja, galime konstatuoti, kad ir daugelis kitų rezonansinių bylų – tiek finansinės EBSW, „Draugystės“ , „Alytaus tekstilės“ aferos, tiek plačiai nuskambėję politiko J. Paliako, pulkininko V. Pociūno nužudymai, kai kurių žurnalistų ir visuomenės veikėjų užpuolimai iš esmės netiriami. Prieš klaipėdietę E. Kusaitę ir kai kuriuos kitus asmenis bylos falsifikuojamos“. Rezoliucijoje pateikti ir reikalavimai: „Pareikšti įtarimus L. Stankūnaitei už mažametės dukters tvirkinimą, veikiant bendrininkų grupėje su jau mirusiu įtariamuoju A. Ūsu. Dėl nusikalstamo neveikimo ir bylų vilkinimo reikalaujame atleisti be teisės dirbti LR teisinėje sistemoje, pašalinti iš pareigų ir nubausti šiuos pareigūnus: prokurorus A. Kliunką, R. Petrauską, K. Betingį, V. Kokoškiną, R. Jancevičių, A. Šileiką, N. Bieliauską, N. Kiuršiną, A. Palaimą ir vaikų teisių apsaugos tarnybos darbuotoją J. Dabašinskienę“. Be to, reikalaujama imtis esminių reformų – Lietuvos teismuose įvesti Prisiekusiųjų instituciją ir įkurti naują teisėsaugos įstaigą – Ypatingojo prokuroro instituciją.

Mitinge, be „Drąsiaus kelio“, „Vyčio“ judėjimo ir Kauno jungtinio demokratinio judėjimo narių, dalyvavo ir gausios grupės Jungtinio demokratinio judėjimo dalyvių iš Kėdainių, Vilniaus, Šiaulių, Tauragės, Radviliškio. „Drąsiaus kelio“, „Vyčio“ judėjimo ir Jungtinio demokratinio judėjimo nariai stovėjo su vėliavomis ir plakatais: „Drąsius nužudytas, tirkite nužudymo bylą“, „Korumpuoti prokurorai, lauk iš prokuratūros!“, „Oligarchų klasės hegemonijai – NE“,  „Demokratijai, tvarkai ir teisingumui – TAIP“. D. Kedžio artimieji teigė, kad 2009 metų vasarą D. Kedys pasakė: „Visą savo gyvenimą paskirsiu kovai su pedofilais“ . Nors šis kovotojas su pedofilija buvo aršiai persekiojamas ir nutildytas amžiams, bet jo pradėtą kovą tęsia pilietiniai judėjimai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija