2010 m. rugsėjo 10 d.
Nr. 66
(1851)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Viešpats nori perstatyti Bažnyčią

Laima Zimkienė

Motinėlė Nadina Braun
visus džiugino savo šypsena

Į Šiaulių Šv. Ignaco
bažnyčioje įvykusį susitikimą
su „Avinėlio užtarėjų“
bendruomenės įkūrėja motinėle
Nadina Braun (trečia iš kairės)
susirinko daug tikinčiųjų.
Dešinėje – Šiaulių vyskupas
Eugenijus Bartulis, kairėje –
motinėlės Nadinos
bendražygė ses. Jane

Šv. Mišių pradžia. Trečia iš kairės
motinėle Nadina, greta jos „Avinėlio
užtarėjų draugų“ maldos grupių
Lietuvoje vadovas Rimantas Pumputis,
pirmoji iš kairės – motinėlės
Nadinos bendražygė ses. Jane

Rugpjūčio 22 dieną Šiaulių Šv. Ignaco bažnyčioje įvyko susitikimas su „Avinėlio užtarėjų“ bendruomenės įkūrėja motinėle Nadina Braun (Nadine Brown), atvykusia iš Omahos (JAV).

Motinėlė Nadina Lietuvoje lankėsi pirmą kartą. Viešnagės Lietuvoje metu bendruomenės įkūrėja susitiko su „Avinėlio užtarėjų draugų“, pasauliečių maldos grupėmis, Šiaulių vyskupu Eugenijumi Bartuliu, Kauno arkivyskupu Sigitu Tamkevičiumi, Apaštaliniu nuncijumi Luigi Bonazzi, svečiavosi Marijos radijuje.

Pasitiko šimtai tikinčiųjų

Šiauliuose garbiosios viešnios laukė pilna pilnutėlė bažnyčia. Prieangyje buvo galima įsigyti motinėlės Nadinos knygų, dvasingumo ugdymo programų maldos grupėms, šeimoms, kitų leidinių, nuotraukų.

Bažnyčioje džiaugsmingai liejosi šlovinimo giesmės. Į bažnyčią motinėlė Nadina ir jos bendražygė ses. Jane įėjo spinduliuodamos šypsena. Jas atlydėjo „Avinėlio užtarėjų draugų“ maldos grupių Lietuvoje veiklos vadovai Rimantas ir Loreta Pumpučiai. Viešnios iš karto įsijungė į bendrą šlovinimą: kilo rankos, plevėsavo bendruomenės vėliavėlės.

Šv. Mišias aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jo pamokslą ne kartą pertraukė garsūs susirinkusiųjų plojimai. „Labai džiaugiamės, kad pas mus apsilankė „Avinėlio užtarėjų“ bendruomenės įkūrėja motinėlė Nadina ir jos bendrakeleivė, kurių misija – skleisti kontempliatyvųjį dvasingumą visai Bažnyčiai. Dar didesnis džiaugsmas yra tai, kad tarp mūsų visų yra Jėzus, kurį motinėlė Nadina liudija savo gyvenimu ir tarnyste, – kalbėjo Šiaulių vyskupas. – Kartais būna akimirkų, kai žmonės labiau sutelkia dėmesį į svečią, pamiršdami Jėzų. Šiandien taip neatsitinka, nes mūsų visų žvilgsniai nukreipti į Tą, kuris, spinduliuodamas nuo kryžiaus, sako: „Aš esu tikrasis Kelias, tikroji Tiesa ir niekas neateina pas Tėvą kitaip, kaip tik per mane“.

Vaikai žino, kur Jėzus

Vyskupas E. Bartulis džiaugėsi „Avinėlio užtarėjų“ bendruomenės veikla Lietuvoje ir pastebėjo, kad tądien visi skaitiniai bei psalmė: „Eikite į visą pasaulį ir skelbkite Evangeliją“ tarsi specialiai skirti užtarėjams. „Eikite į visą Lietuvą ir skelbkite Evangeliją, gyvenkite Evangelijos šviesoje, liudykite šitą šviesą visiems ir skleiskite ją šventu savo gyvenimu“, – ragino ganytojas.

Po šv. Mišių motinėlė Nadina skaitė pranešimą. „Dievas yra matomas per meilę. Meilė yra matoma, – kalbėjo pranešėja. – Jėzus labai dažnai kalba apie atsivertimą. Turim tapti kaip vaikai. Kai tampame maži, gauname daug palaiminimų. „Palaiminti tyraširdžiai, jie regės Dievą“. Vaikai yra tyros širdies. Mes, užtarėjai, turime turėti skaisčią širdį. Tada Viešpaties šviesoje matome šviesą. Dievas nori bendrauti iš širdies į širdį. Mūsų bendruomenėje Omahoje pasauliečių šeimose yra daug vaikų. Viena močiutė, migdydama anūkę, jai pasakė: „Negirdėjau, kaip tu meldeisi prieš miegą“. Mergaitė jai tarė: „Močiute, tai todėl, kad meldžiausi tyliai širdyje. Mano širdis turi veidą; mano širdis turi akis, burną, nosį, ausis...“ Mergaitė suprato, jog širdis turi visus jutimus: gali girdėti, regėti, užuosti, kalbėtis su Tuo, kuris myli. Širdis yra meilė.“

Motinėlė Nadina papasakojo ir kitą atsitikimą. Vienam vaikučiui reikėjo daryti širdies operaciją. Išvakarėse jis labai bijojo, todėl pakvietė kunigą, kad jį nuramintų. Tačiau šiam nepavyko. Tuomet pakvietė chirurgą, kad šis papasakotų apie operaciją, tikėdamiesi, kad tai berniuką nuramins. Gydytojas paaiškino, kad po operacijos vaikutis jausis geriau: „Pažadu, kad tavęs nesužeisiu“. Berniukas tarė: „Bijau ne to, kad mane sužeisit, bet to, kad pjaudamas mano širdį galit sužeisti Jėzų“. Vaikai žino, kur Jėzus yra.

Bendruomenė klausosi ir veikia

Motinėlė Nadina prisiminė, kaip vos tapęs Popiežiumi Benediktas XVI pasakė: „Vienas iš mano uždavinių – atvesti Bažnyčią iš galvos į širdį“, ir tie žodžiai aiškiai liudija apie kontempliacijos svarbą. „Turime panašėti į Švč. Mergelę Mariją, kurios širdis buvo besiklausanti, – kalbėjo motinėlė. – Jėzus taip pat sako: „Esate palaiminti, kai girdite Dievo žodį ir priimate į širdį“. Kai tikime, Dievas ateina. Turime mokytis klausytis“.

Viešnia sakė, kad „Avinėlio užtarėjų“ bendruomenė nuolankiai klausosi ir veikia. Jiems duota pranašiška dovana klausyti Dievo žodžio, jį žinoti ir įgyvendinti. Amoso knygoje rašoma: „Nedarau nieko prieš tai nepranešęs savo tarnams – pranašams“. Užtarimo galia kyla iš įsiklausymo į Dievo žodį. Tada mes prašome, kad Viešpats padarytų tai, ką pasakė.

Prieš trejus metus bendruomenė Kelmės rajone, prie Kražių, įsigijo žemės sklypą „Avinėlio užtarėjų“ bendruomenės centro statybai. Susirinkusiems tikintiesiems motinėlė Nadina papasakojo apie jaudinantį Dievo ženklą. Iš ryto ji nuvyko apžiūrėti įsigyto sklypo. Apsidairiusi ėmė melstis. Viešpats padėjo suprasti, kad būtent ši vieta Lietuvoje teiks šviesą tautoms. „Prieš tai buvo apsiniaukę, bet kai išgirdome žodžius apie šviesą tautoms, pasirodė saulė, – džiugiai pasakojo viešnia. – Viešpats nori, kad mūsų veiksmai duotų gerų dvasinių vaisių. Kad visas pasaulis žiūrėtų į lietuvius ir sakytų: „Žiūrėkite, kaip jie myli vienas kitą“. Per tuos vaisius galima padaryti Dievą matomu. Viešpats nori perstatyti Bažnyčią ir mus kviečia tapti jos pamatais, o kertinis akmuo tėra vienas – Jėzus Kristus.“

Po pranešimo buvo giedamos giesmės, viešnia atsakinėjo į gausius tikinčiųjų klausimus. Po to buvo surengtos vaišės, pašnekesiai tęsėsi sodelyje šalia Jėzuitų bažnyčios.

Ieško Dievo širdies ir minties

Avinėlio užtarėjai – mišri Romos katalikų bendruomenė, kurią sudaro kunigai, vienuoliai ir pasauliečiai, atsidavę tikinčiųjų kontempliatyvumo ugdymui ir jų parengimui užtarimo tarnystei. Avinėlio užtarėjai melsdamiesi ieško Dievo širdies ir minties, ypatingu būdu užtaria kunigus. Bendruomenę 1980 metais įsteigė ir iki šiol jai vadovauja motinėlė Nadina Braun.

Lietuvoje veikia per trisdešimt „Avinėlio užtarėjo draugų“, pasauliečių, maldos grupių.

Šiauliai
Inesės Ratnikaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija