2010 m. rugsėjo 17 d.
Nr. 68
(1853)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Piligrimystė į Šiluvą – padėka už Laisvės metus 

Laima Zimkienė

Šiaulių vyskupas Eugenijus
Bartulis (centre) Kryžių kalne
laimina jaunuosius piligrimus

Žygyje

Jaunuosius piligrimus žavėjo Šiaulių
vyskupo Eugenijaus Bartulio ištvermė,
mokėjimas bendrauti ir paprastumas

Antrą kartą piligriminiame
žygyje „Kryžių kalnas – Šiluva“
dalyvavo Tarptautinės tradicijų,
šeimos ir nuosavybės gynimo
asociacijos narys

Šiluvos Bazilikoje – piligriminio
žygio galutiniame taške

Rugsėjo 3–5 dienomis Šiaulių vyskupija jau aštuntą kartą pakvietė jaunimą į piligriminį žygį iš Kryžių kalno į Šiluvą. 65 kilometrų kelią  daugiau nei 700 žygeivių įveikė per kelias dienas ir Šiluvą pasiekė rugsėjo 5-ąją, sekmadienį, prieš pietus. Mintis piligriminiu žygiu sujungti Kryžių kalną ir Šiluvą kilo Šiaulių vyskupui Eugenijui Bartuliui 2003 metais, pažymint dešimtąsias  popiežiaus Jono Pauliaus II atvykimo į Lietuvą metines. Šiaulių vyskupas – visų piligriminių žygių „Kryžių kalnas – Šiluva“ pagrindinis iniciatorius, organizatorius ir aktyvus dalyvis.  Kelyje  piligrimai buvo kviečiami apmąstyti iš Dievo gautos laisvės dovaną ir tai, kaip visiems kartu toliau kurti laisvos ir atsakingos tautos istoriją.  

Žygiavo ir užsieniečiai

Rugsėjo 3-ąją, penktadienį, Kryžių kalno papėdėje kunigai klausėsi išpažinčių. Šiaulių vyskupui E. Bartuliui talkinantys vyskupijos pastoracinių centrų darbuotojai užregistravo dalyvių ne tik iš Šiaulių vyskupijos dekanatų, bet ir iš Kauno, Vilkaviškio, Alytaus. Žygyje nebe pirmą kartą dalyvavo ir iš JAV atvykę svečiai.

Šv. Mišias už jaunuosius piligrimus aukojo Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. „Ar galima pabūgti oro prognozių, jeigu kelią apšviečia Dievo meilės šviesa, o jūsų širdyse dega tikėjimo žibintai? Todėl nuoširdžiai linkiu, kad šiandien prasidedantis piligriminis žygis tęstųsi per visą jūsų gyvenimą  ir būtų tartum ilga maldinga kelionė į Tėvo namus“, – kalbėjo per pamokslą Šiaulių ganytojas.

Vyskupo palaiminti žygeiviai pradėjo rikiuotis į kolonas. Priekyje visų išdidžiai plazdėjo ateitininkų vėliava. Apie 13 val.  piligrimų kolona pajudėjo iš Kryžių kalno. Pirmąją žygio dieną piligrimai įveikė 20 kilometrų kelią ir nakvojo  prie Rėkyvos ežero kariškių bei savanorių talkininkų įrengtoje stovyklavietėje.

Antrąją kelionės dieną žygeiviams vadovavo Šiaulių universiteto kapelionas kun. Rimas Pranskaitis ir Šiaulių vyskupijos pastoracinių centrų kapelionas, kun. Tadas Rudys. Tądien piligrimai įveikė net  31 kilometro kelio ruožą ir nakvojo prie Gauštvinio ežero (Kelmės raj.).

Visos kelionės metu miestelių, rajonų paribiuose žygeivius sutikdavo vietinių bendruomenių atstovai, stiprindami ir palaikydami nuoširdžiais sveikinimo žodžiais. Tytuvėnų seniūnas visą koloną vedė seniūnijos keliais nuo Bridvaišio ežero iki Tytuvėnų. Nemažai vyresnio amžiaus žmonių, praeinant žygeiviams, neslėpė susijaudinimo ir dėkojo jiems už pasiaukojimą, vaišino.  Prie Pakapės miestelio pradžią žyminčio  ženklo buvo pastatytas pieno kibiras atsigerti.

Žygeiviais rūpinosi kariškiai

Žygyje dalyvaujantys piligrimai išsiskyrė dvasine branda. Daugelis jų iš Kryžių kalno į Šiluvą ėjo šeštą ar net aštuntą kartą. Naujokų buvo nedaug ir jie turėjo iš ko perimti maldingą žygio dvasią. Šiaulių vyskupas E. Bartulis prie žygeivių vėl prisijungė rugsėjo 5-osios rytą ir jo vedami piligrimai pasiekė Šiluvą iki pietų.

Visą žygį piligrimais, vadovaujant Šiaulių įgulos karo kapelionui Tomui Reiniui,  rūpinosi Lietuvos karo akademijos bei Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos auklėtiniai. Jie gabeno žygeivių mantą, buvo atsakingi už maitinimą ir stovyklaviečių įrengimą bei aprūpinimą vandeniu, elektra, kitomis būtiniausiomis reikmėmis, rūpinosi piligrimų saugumu.

Žygiavo, meldėsi, mąstė

Žygio metu piligrimai apmąstė, ką reiškia ateitininkų šūkis „Visa atnaujinti Kristuje“, turėjo galimybę prisiminti Pijų X, Praną Dovydaitį, Stasį Šalkauskį, kunigą Stasį Ylą ir per šiuos tikėjimo švyturius ieškoti savojo kelio, kad būtų atnaujinti Kristuje bei galėtų atnaujinti Žemės veidą.

Inesės Ratnikaitės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija