2010 m. rugsėjo 17 d.
Nr. 68
(1853)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Skambėjo „Vargonų legendos“

Marius Zinkevičius

Profesorius Algirdas Budrys (kairėje)
ir maestro Bernardas Vasiliauskas

Vargonų muzikos koncerto klausėsi
pilna Radviliškio Švč. Mergelės
Marijos gimimo bažnyčia. Pirmoje
eilėje iš kairės – Šiaulių vyskupas
Eugenijus Bartulis, vyskupijos
kancleris kun. Evaldas Alūza

Rugpjūčio 25–26 dienomis Radviliškio Švč. Mergelės Marijos gimimo ir Šeduvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčiose nuskambėjo I tarptautinio vargonų muzikos festivalio „Vargonų legendos“ koncertai. Festivalį organizavo Radviliškio miesto kultūros centras, projektą parėmė LR Kultūros ministerija ir Kultūros rėmimo fondas.

Pirmas tokio pobūdžio renginys

Festivalyje dalyvavo ne tik žinomi atlikėjai iš Lietuvos, bet ir vargonininkas Andžei Joras bei jaunos smuikininkės Katažina ir Karolina Jaskulskos iš Gniezno (Lenkija). Iš viso festivalyje dalyvavo dešimt atlikėjų, tarp kurių – Lietuvoje ir daugelyje užsienio šalių žinomas vargonininkas maestro Bernardas Vasiliauskas, klarnetininkas profesorius, Radviliškio miesto garbės pilietis Algirdas Budrys.

„Vargonų legendos“ yra pirmas tokio pobūdžio renginys ne tik Radviliškio krašte, bet ir visame Šiaulių regione. Rugpjūčio 26 dieną Radviliškio bažnyčioje surengto baigiamojo festivalio koncerto klausėsi svečias iš Lenkijos, Gniezno miesto dūmos deputatas Jersz Stachowiak, daug talkinęs organizatoriams, kad šis festivalis įvyktų,  Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis, Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis, savivaldybės administracijos darbuotojai, festivalio rėmėjai, partneriai.

Idėja gimė Lenkijoje, subrendo Lietuvoje

Radviliškio miesto kultūros centro direktorius, festivalio sumanytojas, idėjos autorius ir siela Romualdas Juzukonis papasakojo, kaip gimė idėja surengti tarptautinį vargonų muzikos festivalį. „Pernai buvau pakviestas į vargonų muzikos festivalį, vykusį Gniezne, Lenkijoje, – kalbėjo R. Juzukonis. – Festivalio dalyviai ten groja visą mėnesį kas sekmadienį, todėl vieną dieną į vieną vietą visi atlikėjai neatvažiuoja ir galimybių pabendrauti neturi“.

Pasak R. Juzukonio, Gniezne gimė idėja nedidelėse, tačiau gerus vargonus turinčiose bažnyčiose populiarinti vargonų muziką, kaip neatsiejamą Bažnyčios liturgijos dalį. „Buvo smagu vien nuo minties, kad regiono žmogus galės išgirsti šios dieviškos muzikos koncertus savo parapijos bažnyčiose, – teigė R. Juzukonis. – Tereikėjo suorganizuoti atlikėjų atvykimo laiką, kad kuo gausesnis garsių vargonininkų būrys galėtų atvykti vienu metu ir surengti keletą įspūdingų koncertų vietos bendruomenei.“  

Festivalio perlai

Baigiamasis festivalio koncertas nuskambėjo rugpjūčio 26 dieną Radviliškio miesto bažnyčioje. Renginį vedė Šiaulių dramos teatro aktorė Irena Liutikaitė.

Koncerto metu skambėjo L. Raffy, E. L. Vėberio, J. S. Bacho, M. Diuriuflė, L. Vjern, J. Pachelbelio,  V. A. Mocarto ir kitų  pasaulinio garso kompozitorių  vargonų muzikos kūriniai.  Šiaulių vyskupas E. Bartulis pasibaigus koncertui kalbėjo: „Mus palydėjo nuostabūs muzikos garsai. Sužavėjo, pradžiugino, pakylėjo.”

Radviliškio miesto kultūros centro direktorius R. Juzukonis visiems festivalio dalyviams įteikė po dekoratyvinę lentelę. Atminimo lentelę teikdamas R. Juzukoniui  rajono savivaldybės meras A. Čepononis pasakė: „Visų radviliškiečių ir šeduviškių vardu dėkojame tau. Esi tas žmogus, kuris išjudino Radviliškio miestą ir rajoną“.

Radviliškis
Kun. Ginto Sakavičiaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija