2010 m. spalio 8 d.
Nr. 73
(1858)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Popiežius Benediktas XVI: mafija yra mirties kelias

Mindaugas BUIKA

Benediktas XVI sveikina Sicilijos
maldininkus. Šalia –
Palermo arkivyskupas Paolas Romeo

Šventasis Tėvas meldžiasi
prie mafijos nužudyto teisėjo
Džovanio Falkonės paminklo

Sicilijos regiono žaizdos

Praėjusį sekmadienį popiežius Benediktas XVI lankėsi Italijos pietinio Sicilijos regiono administraciniame centre Palerme. Savo  kalbose jis tik kelis kartus pavartojo sąvoką „mafija“, dažniau minėjo „blogį“, tačiau vis dėlto akivaizdu, kad jis turėjo galvoje šį galingiausią pasaulyje organizuoto nusikalstamumo sindikatą. Palermo universiteto tyrimų duomenimis, apie 80 proc. vietinių verslininkų ir prekybininkų nusikaltėlių gaujoms moka vadinamąjį „pizzo“.

Tai yra reketu išgaunamas „apsaugos mokestis“, kasmet jų struktūroms atnešantis daugiau kaip vieną milijardą eurų (3,5 mlrd litų). O dar prie šito reikėtų priskaičiuoti nelegalų narkotikų ir prostitučių „tranzitą“, turto prievartavimą, fiktyvius statybų kontraktus, Europos Sąjungos paramos lėšų plovimą, pasinaudojus ryšiais su politiniais sluoksniais, mafijiniu infiltravimu į valdžios struktūras.

Nors rengiantis Šventojo Tėvo vizitui Palermo arkivyskupas Paolas Romeo sakė norintis pristatyti ne tik garsiuosius Sicilijos šiukšlynus, mafiją ir socialines problemas, tačiau šios temos vis dėlto dominavo garbingojo svečio pasisakymuose. Taip Popiežius pratęsė savo pirmtako Dievo tarno Jono Pauliaus II, kuris Sicilijoje lankėsi net penkis kartus, tvirtą mokymą apie bekompromisės kovos su organizuotu nusikalstamumu svarbą. Sicilijos visuomenei giliai įsirėžė popiežiaus Jono Pauliaus II žodžiai, pasakyti per vieną paskutinių jo apsilankymų 1995 metais, kuriais jis pasmerkė mafiją ir perspėjo nusikalstamų organizacijų narius: „atsiverskite, nes dar reikės stoti prieš Dievo teismą“. (Tos paskatos vėliau iš tikrųjų sustiprino vadinamąjį „pentiti“, tai yra prisipažinimo ir apgailėjimo sąjūdį tarp dalies nusikaltėlių, tačiau svarbiausia čia yra ryžtingas plačiosios visuomenės pasipriešinimas blogiui.)

Tada buvo sustiprintos teisėsaugos sankcijos prieš Sicilijos mafiją, o į tai pastaroji atsakė serija žymių asmenų žmogžudysčių. Ypač platų atgarsį sukėlė 1992 metais pakeliui į Palermo oro uostą nužudytas teisėjas Džovanis Falkonė su žmona ir grupe apsaugos  pareigūnų. (Jų  šarvuoti automobiliai neatlaikė galingo pusės tonos sprogmenų užtaiso, paslėpto pakelės nuotekų vamzdyje.) 1993 metais buvo nužudytas Palermo kunigas Pinas Puljizis, pagarsėjęs kova su nusikalstamumu savo parapijinėje sielovadoje. Griežtai pasmerkęs šiuos susidorojimus popiežius Jonas Paulius II sakė, kad „joks žmogus, joks sambūris, jokia mafija negali pakeisti arba paminti teisės į gyvybę“.

Neatremiama tikėjimo jėga

Patvirtindamas šį pirmtako mokymą popiežius Benediktas XVI spalio 3 dienos vizito Palerme eigoje paprašė sustoti (nors programoje tai nebuvo numatyta) prie teisėjo Dž. Falkonės šeimos ir policininkų nužudymo vietos. Išlipęs iš automobilio jis padėjo gėlių prie memorialo ir tyloje susikaupė maldai už visas mafijos ir organizuoto nusikalstamumo aukas. Šventasis Tėvas savo pasisakymuose taip pat iškėlė mafijos nužudyto kunigo P. Puljizio nuopelnus. Kunigas sielovadinio auklėjimo priemonėmis stengėsi atitraukti jaunimą ir šeimas nuo gėdingo bendradarbiavimo su nusikalstamomis grupėmis. Šis dvasininkas, kurio beatifikacijos byla yra tiriama Palermo arkivyskupijoje, „savo uolioje tarnystėje buvo pasišventęs vaikų ir jaunų žmonių ugdymui, siekdamas užtikrinti, kad visos krikščionių šeimos įvykdytų svarbiausią savo pašaukimą – būti savo vaikų tikėjimo pirmaisiais švietėjais“, – kalbėjo Popiežius susitikime su vietiniais kunigais, seminaristais bei vienuolijų nariais. „Aš drąsinu jus išsaugoti kunigo P. Puljizio vaisingo liudijimo gyvą atminimą ir sekti jo herojišku pavyzdžiu“.

Vėliau Palermo centrinėje Politeamos aikštėje susitikęs su dešimtimis tūkstančių Sicilijos jaunų žmonių, Šventasis Tėvas vėl be jokių užuolankų ragino: „nepasiduokite mafijos vilionėms, nes tai yra mirties kelias, nesuderinamas su Evangelija, kaip aiškina jūsų vyskupai“. (Šiais metais Italijos vyskupų konferencija paskelbė analitinį dokumentą, kuriame mafija įvardinta kaip visuomenės „tikras vėžys“ ir „viena giliausių žaizdų“ – ypač šalies neturtinguose pietiniuose regionuose.) Beje, būtent Sicilijos jaunimas, galbūt paveiktas ypač atsidavusių sielovadininkų, pastaruoju metu iškilo kaip galingiausia pasipriešinimo organizuotam nusikalstamumui jėga, pradėjęs aktyvų sąjūdį, kad verslininkai nebemokėtų tradicinės duoklės reketininkams. Todėl popiežius Benediktas XVI  galėjo pagrįstai sakyti, kad Sicilijoje jauni žmonės nebijo pasipriešinti blogiui ir bręsta kaip vešli augalija.

Pagrindines sekmadienio šv. Mišias aukodamas erdvios Palermo pakrantės „Foro Italico“ parke dalyvaujant daugiau kaip 200 tūkstančių maldininkų Šventasis Tėvas homilijoje kalbėjo apie socialines problemas, ypač akcentuodamas fizinį ir moralinį skausmą, kurio priežastis yra organizuotas nusikalstamumas. Kviesdamas drąsiai veikti šių iššūkių akivaizdoje, jis piligrimams tvirtino: „tikėjimas suteiks jėgų drąsiai įveikti sunkumus ir įkvėps ryžto keisti jūsų žemės veidą. O kai susidursite su šio pasaulio pasipriešinimu, prisiminkite apaštalo šv. Pauliaus žodžius: „nesigėdyk mūsų Viešpaties liudijimo“ (2 Tim 1, 8). Reikia gėdytis blogio, reikia gėdytis visko, kas žeidžia Dievą ir žmogų, reikia gėdytis visų tų piktų, dienos šviesos bijančių darbų, kurie daro žalą pilietinei ir religinei bendruomenei.“

 Ypač svarbu nesitaikstyti su bejėgiškumu, kuris paplitęs organizuoto nusikalstamumo, biurokratinio savavaliavimo bei moralinio netikrumo aplinkoje, sakė Šventasis Tėvas. „Šis nusivylimas būdingas tiems, kurių tikėjimas silpnas, tiems, kurie painioja blogį su gėriu, ir tiems, kurie mano, kad blogio akivaizdoje, dažnai gilaus blogio, nieko negalima padaryti, – sakė popiežius Benediktas XVI. – Bet kieno tikėjimas yra tvirtas, kas pasitiki Dievu ir gyvena tuo, kuo gyvena Bažnyčia, tas su neatremiama Evangelijos jėga gali pasipriešinti blogiui.“ Priminęs kunigo P. Puljizio ir kitų Sicilijos šventųjų liudijimą, jis kvietė regiono žmones būti vieningais ir su viltimi žvelgti į ateitį.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija