2010 m. spalio 13 d.
Nr. 74
(1859)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Šviesos sala

Marija MACIJAUSKIENĖ

Paskutinis gyvojo žodžio
almanacho „Ąžuolynas“ numeris
ir visų numerių autoriai

Taip jau laikas lėmė, kad kalendoriai nusėti jubiliejinėm datom. Nevardinsiu. Tačiau netoliese mano namų išdidžiai stovi dar vienas jubiliatas – Kauno apskrities viešoji biblioteka, kuri spalio pradžioje šventė 60-metį.

Visi dabar turi teisę įsiterpti į tą jubiliejinį laiką. Gyvenu Kauno senojo Ąžuolyno apsupty ir gyvojo žodžio „Ąžuolynas“ (jis buvo „leidžiamas“ šios bibliotekos pasparnėje) puslapiuose, į kuriuos patekau Dainos Kazlauskienės ir Roberto Keturakio priimta, taip sakyt, įseserinta.


„Tai aš, Paulius...“

Benjaminas ŽULYS

Dar yra žmonių, kuriems teko bendrauti su lietuvių poezijos legenda Pauliu Širviu. Poeto gyvenimas, kūryba, bendravimas su žmonėmis buvo prisimintas Juozo Tumo-Vaižganto memorialiniame bute-muziejuje surengtame jo 90-ies metų jubiliejaus minėjime. Jo organizatoriai – tame  name gyvenantys muziejaus kaimynai ir muziejaus vedėjas poetas Alfas Pakėnas. A. Pakėnas pažinojo poetą, su juo yra nemažai bendravęs. Ypač vertinga A. Pakėno sudaryta atsiminimų knyga apie Paulių Širvį „Metai su Pauliumi“. Šiame solidžiame bemaž 400 puslapių gausiai iliustruotame leidinyje prisiminimais dalijasi garsūs rašytojai, giminaičiai, vaikystės ir jaunystės draugai, šeimos nariai: Aldona Elena Puišytė („Sužeistos širdies poetas“), Algirdas Pocius („Žiupsnelis minčių apie Paulių Širvį“), Marija Macijauskienė („Paulius – mūsų lyrikos legenda“), Aldona Rakūnienė („Tekdavo ir susipykti“) ir daugelis kitų.


Menininkų darbai – Bistrampolio dvare

Bronius VERTELKA

Panevėžio dailės studijos „Paletė“
vadovas ir vienas parodos
autorių Vladislovas Vaišvila
su savo mokine Irena Raščiuviene

Rugsėjo 12-ąją restauruotame Bistrampolio dvare atidaryta tapybos ir grafikos paroda „Aukštaitijos dailė – 2010. Ženklai“. Parodoje eksponuoti 19 dabar kuriančių ir trijų jau išėjusių į amžinybę dailininkų darbai.

Šiemet „Ženklai“ eksponuojami dviejose erdvėse: viena ekspozicijos dalis buvo rodyta Panevėžio dailės galerijoje, kur galėjome pamatyti tapybos, skulptūros darbus, instaliaciją, videomeną, grafiką, keramiką, meninį stiklą, tekstilę ir fotografiją. Kita parodos dalis buvo eksponuojama Bistrampolio dvare kaip projekto „Ramygala-Lietuvos kultūros sostinė“ dalis.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija