2010 m. spalio 20 d.
Nr. 76
(1861)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Knygoje ir parodoje – kūrėjai ir jų darbai

Rūta Averkienė

Knygos „Auksalio kupkas“ pristatyme
audėjos, mezgėjos, keramikės ir kiti
tautodailininkai nusifotografavo
su Varėnos rajono savivaldybės meru
Vidu Mikalausku

Varėnos kultūros centro kino ir parodų salėje pristatyta knyga apie Varėnos krašto kūrėjus „Auksalio kupkas“. Ta proga atidaryta bendra šių kūrėjų darbų paroda. Į knygos apie juos pačius pristatymą ir jų darbų parodos atidarymą susirinko beveik visi profesionalaus meno ir tautodailės meistrai.

Renginį melodinga dzūkiška daina pradėjo Margionių kaimo moterys, kurios yra puikus visą gyvenimą margaspalves drobes audžiančios ir dainuojančios dzūkės pavyzdys. Varėnos kultūros centro vyr. specialistė Jurgita Žukienė papasakojo apie tai, kaip gimė idėja išleisti tokią knygą. „Auksalio kupkas“ – dzūkiškas pavadinimas. Jis asocijuojasi su gėriu, grožiu, atgaiva ir yra simbolinis – knygoje įamžinti geriausi Varėnos kraštą savo kūrybiniais darbais šiuo metu garsinantys žmonės. Knygą Savivaldybės administracijos ir Kultūros rėmimo fondo lėšomis išleido leidykla „V3 studija“. Joje įamžinti penkiasdešimt du šiuo metu kuriantys Varėnos krašto žmonės – profesionalaus meno kūrėjai ir tautodailės atstovai: audėjos, verbų ir sodų rišėjos, medžio, keramikos, kalvystės meistrai, dailininkai ir visi kiti, puoselėjantys senuosius dzūkų amatus. Knygoje šalia autorių puikuojasi jų darbų nuotraukos, įamžintos akimirkos iš parodų.

Knygos sudarytojas tautodailininkas Algirdas Juškevičius sakė, kad tokių knygų, kaip ši, nebūna per daug. Pirmoji knyga apie kuriančius varėniškius išleista bene prieš dešimt metų ir yra žymiai kuklesnė. Menotyrininkė Dalia Šemeškienė pastebėjo, kad „čia gyvenantys menininkai bendruomenei suteikia spalvų. Būdami čia, patys kaip asmenybės ar tiesiog išreikšdami save per kūrinus, kurie mums jau dažnai yra tapę archetipais, vieningai įsilieja į mūsų buitį ir kasdienį gyvenimą“. Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas pažymėjo, kad „gimė didelė vertybė – knyga apie kūrėjus. Joje įamžinti šviesūs veidai ir gražūs darbai. Jūs visi – neįkainojama Dzūkijos vertybė. Jūsų pareiga – kūrybines paslaptis perduoti savo vaikams ir anūkams“, – sakė rajono vadovas.

Kiekvienas kūrėjas dovanų gavo po penkias knygas ir nuotrauką.

Parodoje buvo galima išvysti po vieną knygoje įamžinto kūrėjo darbą. Čia puikavosi margaspalvės lovatiesės, lininiai rankšluosčiai, šiaudiniai „sodai“, paveikslai, medžio skulptūros, keramikos darbai. Visi jie neabejotinai papildo Dzūkijos krašto kūrėjų „aukso kupką“.

Varėna
Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija