2010 m. spalio 22 d.
Nr. 77
(1862)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Mugė Sėlių aikštėje

Jonas PETRONIS

Ignalinietis Edgūnas Kiminius
atvežė daug dekoratyvinių augalų

Antalieptiškis paukštininkas
Antanas Gusakovas

„Gražiausios sodybos
šeimininkai“ – Salako seniūnijos
Biržūnų kaimo gyventojai Vida
ir Eugenijus Grumskai
su seniūnu Reniumi Kisieliumi

Tokie fazanai gyvena Antalieptėje

Zarasuose, Sėlių aikštėje, vykusi rudens gėrybių mugė – tai visų metų ūkininkų, visų kaimo žmonių  darbo ir veiklos vainikavimas bei graži proga padėkoti jiems už jų nelengvą triūsą. Šventės organizatoriai – Zarasų rajono savivaldybė, Zarasų kultūros centras, Lietuvos ūkininkų sąjungos Zarasų skyrius, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Zarasų rajono biuras – pasistengė, kad  mugė būtų gausi, smagi  ir linksma.

Nuo ankstaus ryto miesto aikštėje  seniūnijų atstovai kūrė ir puošė savo kiemelius. Žemdirbiai atvežė viską,  kuo norėjo pasidžiaugti, pasididžiuoti, pasidalyti su kitais. Kiemelių stalai linko nuo skaniausių gėrybių, svečius nuoširdžiai kvietė kiemelių šeimininkai. Antalieptės moterys kepė skanius blynus ir vaišino mugės dalyvius, imbradiškai virė gardžią košę. Tačiau mugėje peno užteko ne tik skrandžiui, bet ir dvasiai – tuo pasirūpino Zarasų kultūros centro darbuotojai. Etnografė  Rima Vitaitė pasakojo  šventės dalyviams apie gražias žemdirbių tradicijas, papročius, sukurtas dainas ir šokius. Muzikantas Gintautas Andrijauskas kvietė muzikantus ir šokėjus. Suvieko seniūnas Gintautas Altanas net seniūno polką šauniai pagrojo, smagiai sukosi kultūros centro šokėjai.

Mugės dalyviai turėjo progos pasigėrėti ir įspūdingais reginiais. Ypač visus patraukė paukštininko Antano Gusakovo atvežti paukščiai. Antalieptės seniūnijos kiemelis mirgėjo nuo įvairiaspalvių egzotinių paukščių – fazanų, povų, žąsų, neįprastų vištų, ančių. A. Gusakovas pasakoja, kad paukštininkyste domisi pusę amžiaus. Vaikystėje augino balandžius, paskui sparnuočių ratas plėtėsi ir turtėjo. Meilė paukščiams lėmė ir specialybės pasirinkimą. Jis tapo zootechniku ir daug metų dirbo Zarasų veislininkystės stotyje. Teko domėtis paukščių saugojimu, gydymu, šėrimu. Dažnai tekdavo vykti ir į parodas, ten susitikdavo su panašių pomėgių žmonėmis, įgydavo patirties, perduodavo tai, ką išmoko, savo kolegoms. Apie kiekvieną paukštį Antanas gali daug papasakoti – apie jų įpročius, šėrimą, auginimą, veisimą. Antanas su paukščiais išvyksta į keliones retai, nes jos sparnuočiams būna labai varginančios ir ne visada jie jas ištveria. Kai žmonės paklausė, kaip jiems patiems galima būtų surasti Antano sodybą, A. Gusakovas tik nusijuokė: „Koks ten adresas! Atvažiuokite į Antalieptę ir paklauskite, kur gyvena tas keistuolis, ir kiekvienas pyplys pasakys“.

Žmonės domėjosi ir dekoratyviniais augalais, į mugę atvežtais iš Ignalinos rajono Kiminių medelyno. Jo šeimininkai Edgūnas ir Daiva Kiminiai Linkmenyse augina dekoratyvinius augalus, lapuočius. Medelyno šeimininkas Edgūnas Kiminius zarasiškių mugėje dalyvauja nebe pirmą sykį ir jo augalai visada čia sulaukia paklausos. Vos ne du dešimtmečius jų medelynas augina dekoratyvinius augalus ir jau sukaupė turtingą patirtį. Medelynas gali dabar pasiūlyti daugiau kaip 200 įvairių augalų. Sėkmingai dalyvavo Lietuvos gėlininkų sąjungos konkurse „Lietuvos žiedai“ ir tapo laureatais.

Mugėje viešpatavo puiki giedra nuotaika, o prizų lietus pliaupė labai gausiai. Mero padėkos raštais apdovanoti geriausieji rajono ūkininkai. Gerų rezultatų šiemet pasiekė Dusetų seniūnijos Antažiegės kaimo ūkininkai Giedrė ir Stasys Broga, tos pačios seniūnijos Bileišių kaimo ūkininkų Jauninos ir Daliaus Lingių šeima. Mero padėka už gražiausią tvarkomą kaimo sodybą įteikta dusetiškiams Danutei ir Gaudentui Umarams, padėkos sulaukė ir Salako seniūnijos Biržūnų kaimo gyventojai Vida ir Eugenijus Grumskai. Mugės dalyvius sveikino, padėkas, prizus  įteikė rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė, administracijos direktorius Vytautas Sekonas, jo pavaduotojas Algimantas Cibulskis. Mugės renginiuose dalyvavo ir  žemdirbius sveikino Seimo narys Algimantas Dumbrava.

Zarasai
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija