2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Monsinjorui linkėjo ąžuolinės sveikatos

Bronius VERTELKA

Mons. Petras Kuzmickas (dešinėje)
tarp žmonių. Kairėje –
kan. Vytautas Marozas

Sumos šv. Mišias, skirtas
mons. Petro Kuzmicko 100-mečiui
ir kunigystės 75-mečiui,
aukojo vyskupas Jonas Kauneckas
ir Panevėžio kunigai
Autoriaus nuotraukos

Katedra buvo pilnutėlė

Panevėžio meras Vitalijus
Satkevičius (dešinėje)
ir Seimo narys Petras Luomanas

Lapkričio 7-ąją Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje buvo pažymėtas altaristo monsinjoro Petro Kuzmicko 100-asis gimtadienis bei jo kunigystės 75-metis. Tai buvo pirmosios tokios iškilmės šioje šventovėje. Mons. P. Kuzmickas – vyriausias kunigas Panevėžio vyskupijoje.

Pradėdamas Sumos šv. Mišias Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas pabrėžė, jog tokių iškilmių dar nebuvę ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Mons. P. Kuzmicką, birželio mėnesį pažymėjusį kunigystės 75-metį, sveikino visi Lietuvos vyskupai ir Popiežiaus apaštalinis nuncijus Baltijos šalims arkivyskupas Luigi Bonazzi (tuo metu vyko Lietuvos jaunimo dienos Panevėžyje).

Tada aukštas svečias monsinjorui įteikė Šventojo Tėvo Benedikto XVI apaštalinį palaiminimą.

Pamoksle vyskupas J. Kauneckas mons. P. Kuzmicko gyvenimą palygino su dangaus atspindžiu. Persekiojamas saugumo ir nešdamas sunkią Sibiro kalinio naštą, jis rūpinosi kitų žmonių tikėjimu. Vyskupą sujaudino, kai monsinjoras už savo pinigus moksleiviams pirko religinius dalykus. Užsukęs pas vyskupą, monsinjoras primindavo, kad būtina paraginti kitus kunigus, kad šie eitų į mokyklas nešti tikėjimo tiesų.

Ganytojas jubiliatui įteikė lazdą – kaip ramstį senatvėje, ant monsinjoro galvos uždėjo garbės vainiką ir suteikė asmeninį palaiminimą. Be to, monsinjoras šiemet gavo antrą popiežiaus Benedikto XVI apaštalinį palaiminimą.  

Jubiliatą pasveikino miesto meras Vitalijus Satkevičius ir įteikė padėką. Stanislovas Grincevičius prisiminė, jog kalėdamas Sibiro lageryje kun. P. Kuzmicką pažinojo kaip ypač dorą ir šviesią asmenybę. Jubiliatą sveikino Seimo nariai Julius Dautartas ir Petras Luomanas, Moterų katalikių sąjungos Panevėžio skyriaus, Gyvojo Rožinio draugijos, vyskupijos Šeimos, Jaunimo, Katechetikos centrų, „Caritas“, Katedros parapijos, Votyvos choro atstovai, Katedros parapijos jaunimas ir kiti. Šimtametis monsinjoras buvo labai sujaudintas, o visus sveikinimus priėmė stovėdamas. Paskui jo garbei nuskambėjo „Ilgiausių metų“.

Dėkodamas monsinjoras daugiausia šiltų žodžių skyrė moterims, kurios, jo manymu, gali pakelti tautos krikščioniškąją  dvasią, išsaugoti tikėjimą.

Panevėžys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija