2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Atstatytas Laisvės paminklas

Kazimieras Dobkevičius

Laisvės paminklas liudija
dėkingumą kovotojams

Sovietiniai pakalikai nugriovė Lietuvos laisvei pastatytą paminklą Lapėse, o atgimimo metais iškilo įvairių kliūčių paminklui atstatyti. Tačiau šį rudenį sutelktomis pajėgomis, padedant Lapių bendruomenei, Kauno rajono savivaldybei, entuziastams, patriotams, paminklą pavyko atstatyti.

Spalio 30 dieną, sekmadienį, Lapių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko šv. Mišios už žuvusius kovoje už Lietuvos laisvę. Tądien buvo švenčiama ir Padėkos už laisvę šventė. Šv. Mišias aukojo arkivyskupas Sigitas Tamkevičius SJ, koncelebravo mons. Adolfas Grušas, kun. Kazimieras Ambrasas SJ, Kauno II dekanato dekanas kun. Augustinas Paulauskas, klebonas kun. Robertas Skrinskas.


Užkrečiantys pavyzdžiai

Ukmergiškiui – L. Šepkos premija

Bronius VERTELKA

Konkursinėje parodoje L. Šepkos
premijai laimėti dalyvavę medžio
drožėjai. Centre su gėlėmis
stovi L. Šepkos premijos
laureatas ukmergiškis medžio
meistras Rimantas Zinkevičius

Lapkričio 5-ąją Rokiškio krašto muziejuje vyko XVI respublikinės medžio drožėjų darbų konkursinės parodos Liongino Šepkos premijai laimėti uždarymo bei parodos laureato paskelbimo iškilmės. Šiemet savo darbus eksponavo 19 meistrų iš 11 rajonų ir pristatė daugiau kaip 120 kūrinių. Dešimt meistrų parodoje dalyvavo pirmą kartą. Pusantro mėnesio veikusią parodą apžiūrėjo daugiau kaip 6 tūkstančiai muziejaus lankytojų. Konkursinės parodos darbus vertino komisija, vadovaujama Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėjos Irenos Seliukaitės.


Bendruomenėse

Prasmingas sekmadienis prie automagistralės

Romas BACEVIČIUS

Kun. Stasys Šlepavičius šventina
padovanotas žvakes dosniausiems
rėmėjams Zenonui ir Ramutei
Akramavičiams, tautodailininkui
Pranui Dužinskui ir jo žmonai
Onutei bei Seimo nariams Edmundui
Jonylai bei Algirdui Butkevičiui.
Jos vėliau buvo pastatytos
Lurdo grotoje

Lapkričio 7-ąją, sekmadienį, beveik pusiaukelėje tarp Kauno ir Klaipėdos, šalia Vilniaus–Klaipėdos automagistralės įsikūrusiame Nemakščių miestelyje buvo paminėta vairuotojų ir keliaujančiųjų diena, o klebonas kun. Stasys Šlepavičius parapijiečius pakvietė į Švč. Trejybės bažnyčią pasidžiaugti per metus nuveiktais darbais.

Aikštėje prie bažnyčios nuo pat ryto įsikūrė Automobilių kelių direkcijos saugumo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Čereška, vyriausioji specialistė Eglė Nemanytė ir kiti darbuotojai, demonstruodami, kas gali atsitikti, jei vairuotojas ar keleivis neprisisega saugos diržo. Jie dalijo atšvaitus ir pasakojo apie saugaus eismo reikalavimus. 12 valandą parapijiečiai ir svečiai rinkosi į Švč. Trejybės bažnyčioje aukojamas Sumos šv. Mišias. Kun. S. Šlepavičius džiaugėsi, kad į bažnyčią atėjo gausus žmonių būrys, išvardijo svečius, padėkojo visiems, savo aukomis ar darbu padėjusiems sutvarkyti šventorių.


Ėję tilto sargybą

Bronius VERTELKA

Serafima ir Ivanas Petrovskiai

Ilgiausias (599 m) ir aukščiausias (42 m) tiltas Lietuvoje yra prie Lyduvėnų.  Baltarusiai Serafima ir Ivanas Petrovskiai šalia jo praleido didžiąją gyvenimo dalį. Sukūrę šeimą 1952 metų  pradžioje,  tų pačių metų rudenį atvyko į Lyduvėnus. Ivanas čia išdirbo apie  40 metų. Liktinis viršila pradžioje buvo sukarintos apsaugos vyresniuoju, vėliau viršininku. Reikėdavo būti su kareiviais: išeidavo 7 valandą ryto, grįždavo 11 vakare.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija