2010 m. lapkričio 12 d.
Nr. 82
(1867)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Ukmergiškiui – L. Šepkos premija

Bronius VERTELKA

Konkursinėje parodoje L. Šepkos
premijai laimėti dalyvavę medžio
drožėjai. Centre su gėlėmis
stovi L. Šepkos premijos
laureatas ukmergiškis medžio
meistras Rimantas Zinkevičius

Koncertuoja Pandėlio kultūros
centro folkloro ansamblis
(vadovė Jūratė Bagužienė)

L. Šepkos premijos laureatas
ukmergiškis medžio meistras
Rimantas Zinkevičius
šnekučiuojasi su Lietuvos
Liaudies kultūros centro
vyr. specialiste Ale Počiulpaite

Puiki organizatorė, sugebanti
suburti meno žmones, Rokiškio
krašto muziejaus direktorės
pavaduotoja Marijona Mieliauskienė
kalbina rajono merą Almantą
Blažį ir Seimo narį Algį Kazulėną

Lapkričio 5-ąją Rokiškio krašto muziejuje vyko XVI respublikinės medžio drožėjų darbų konkursinės parodos Liongino Šepkos premijai laimėti uždarymo bei parodos laureato paskelbimo iškilmės. Šiemet savo darbus eksponavo 19 meistrų iš 11 rajonų ir pristatė daugiau kaip 120 kūrinių. Dešimt meistrų parodoje dalyvavo pirmą kartą. Pusantro mėnesio veikusią parodą apžiūrėjo daugiau kaip 6 tūkstančiai muziejaus lankytojų. Konkursinės parodos darbus vertino komisija, vadovaujama Kultūros ministerijos Regionų kultūros skyriaus vedėjos Irenos Seliukaitės.

Tokios parodos rengiamos nuo 1994 metų ir jos susilaukia didelio medžio drožėjų susidomėjimo. Per keletą metų L. Šepkos premijos laureato vardas tapo prestižinis. Parodose atsiskleidžia šio tautodailės žanro stipriosios ir silpnosios pusės, naujos tendencijos ir tradicijų tąsa, jos daro įtaką visai Lietuvos skulptūros raidai.

Šiemet pirmąjį lapkričio penktadienį iškilmės prasidėjo moterų medžio drožėjų pagerbimu. Uteniškei Anelei Araminienei, kaunietei Irenai Deltuvienei ir jonaviškėms Janinai Listvinai bei  Reditai Narkevičienei buvo įteikti parodos dalyvių diplomai bei keraminiai medaliai (autorius rokiškėnas menininkas Arūnas Augutis). Tylos minute buvo pagerbtas šiemet į amžinybę išėjusio anykštėno medžio meistro L. Šepkos premijos laureato Jono Tvardausko atminimas.

Apie meistrų kūrybą kalbėjo Lietuvos liaudies kultūros centro vyr. specialistė Alė Počiulpaitė, Kultūros ministerijos regionų kultūros skyriaus vedėja I. Seliukaitė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas, Rokiškio rajono savivaldybės  Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius, rajono meras Almantas Blažys, Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė, jos pavaduotoja Marijona Miliauskienė, vyko diskusija, ar nevertėtų tokias konkursines parodas rengti ne kasmet ar kas dveji, bet kas treji ar net kas ketveri metai.

Paskui buvo išdalinti prizai, kuriuos įsteigė Pandėlio seniūnija (seniūnas Romualdas Varanius), Rokiškio Rotary klubas (prezidentas Antanas Vagonis), Seimo narys Algis Kazulėnas,  UAB „Suskystintos dujos“, Rokiškio dujų ūkis (viršininkas Vytautas Masiulis) ir Virgilijaus Klasinsko individuali įmonė. Žiūrovų prizą pelnė radviliškietis Edmundas Gaubas, o prizą už sakralinę kolekciją – uteniškė Anelė Araminienė. Vilkaviškietis Vitas Vasiliauskas tapo prizo už stilistinę vienovę savininku, o prizo už kolekciją etnografine tematika – ukmergiškis Valentas Butkus. Prizu už skulptūrų monumentalumą apdovanotas anykštėnas Pranas Petronis, už debiutą – joniškietis Antanas Žatkevičius ir ukmergiškis Valentas Butkus, už bareljefus – vilnietis Michalas Jankovskis, o prizas už originalius sprendimus atiteko Aleksandrui Tarabildai iš Svėdasų (Anykščių r.).

Pirmą kartą konkursinėje parodoje L. Šepkos premijai laimėti dalyvavęs A. Tarabilda sakė, kad tokio kerinčio skulptūrų parko, kokį turi Rokiškis, dar nebuvo matęs.

Galiausiai buvo paskelbtas ir L. Šepkos premijos laureatas. Juo tapo ukmergiškis Rimantas Zinkevičius. Konkursinėje parodoje L. Šepkos premijai laimėti jis dalyvavo pirmą kartą. Rajono savivaldybės įsteigtą premiją ir parodos laureato diplomą  ukmergiškiui įteikė rajono meras Almantas Blažys.

Susirinkusiems koncertavo Pandėlio kultūros centro folkloro ansamblis (vadovė Jūratė Bagužienė).

Rokiškis
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija