2010 m. lapkričio 19 d.
Nr. 84
(1869)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Gyventojų parama mažėja

Lapkričio mėnesį redakcija sužinojo, kiek paramos skyrė kai kurie dirbantys skaitytojai, pervedę 2 proc. pajamų mokesčio. Dėkojame mūsų rėmėjams už paramą. Gaila, kad šiemet gavome tik 5501 litą (mūsų mėnesinės išlaidos siekia 40 tūkst. litų), ir ši parama sudaro tik trečdalį to, ką gavome pernai ar užpernai. Dėl to „XXI amžiaus“ padėtis, kuri ir taip yra labai sunki, dar blogėja. Trumpai sakant, dėl penkis kartus padidintų mokesčių mūsų kasmetinės skolos nuo 70 tūkstančių litų išaugo iki 150 tūkst. litų. Vaizdžiai kalbant, mūsų situaciją galima būtų apibūdinti taip: jeigu mes norėtume išsilaikyti iš laikraščio platinimo ir prenumeratos, laikraščio kaina turėtų būti padidinta iki 5 litų (dabar kaina nesiekia 2 litų), o prenumeratos mokestis – iki 40 litų per mėnesį (vietoj dabartinio 20 litų). Suprantama, tokiu atveju daugumai skaitytojų laikraštis taptų neįperkamas.

Gaila, kad Lietuvoje katalikišką ir tautišką spaudą vertinančių yra labai nedaug, todėl „XXI amžiaus“ tiražas lieka nedidelis ir iš čia kyla visos mūsų finansinės bėdos. Liberali ar bulvarinė spauda anksčiau katalikiškumu pasižymėjusiame krašte yra labiau mėgstama Lietuvos skaitytojų, nors ir jos tiražai krenta – ir dėl padidėjusių kainų (dėl mokesčių), ir dėl žmonių dvasinio sąstingio, nematant šviesesnių gyvenimo prošvaisčių.

Parama per pajamų mokestį šiemet sumažėjo ir dėl to, kad premjeras A. Kubilius, spaudą prilyginęs naftininkų, komercijos (drabužių, maisto) verslui, uždėjo jai vienodai aukštus mokesčius. Dar daugiau, pajamų mokestį tariamai sumažino, iš jo atėmęs sveikatos draudimo mokesčio dalį. Taip iš buvusio 21 proc. pajamų mokesčio (anksčiau jis buvo 24 proc.) atėmęs 6 proc. sveikatos draudimui (nors sveikatos draudimo mokestį atskaičiuodavo ir anksčiau, tik jis buvo neatskirtas), pajamų mokestį „sumažino“ iki 15 proc. Tie 2 proc. dabar skaičiuojami nuo sumažinto pajamų mokesčio, todėl paramos dalis automatiškai sumažėjo. Bet dar reikia padėkoti premjerui, kad jis vis dėlto sureagavo į nevyriausybinių organizacijų protestus ir atsisakė ankstesnių planų išvis uždrausti teikti tokią paramą.

Kaip rodo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) pateikti duomenys, šiemet gyventojai paramai skyrė beveik dvigubai mažiau nei pernai – paramos suma organizacijoms šiais metais siekia beveik 38 mln. litų. Daugiausia rėmėjų lėšų šiemet sulaukė per televiziją išreklamuotas labdaros ir paramos fondas „Bėdų turgus“, gaunantis daugiau nei 265 tūkst. litų (pernai jam buvo skirta 392 tūkst.), bei viešoji įstaiga „SOS gyvūnai“, kuriai gyventojai šiais metais skyrė apie 190 tūkst. litų. Pirmajame paramos gavėjų dešimtuke taip pat yra Klaipėdos vaikų ligoninė, labdaros ir paramos fondas „Rugutė“, Vilniaus miesto labdaros fondas „Gabijos vidurinės mokyklos bendruomenės centras“.

Iš viso gyventojai iki 2 proc. paramą nuo praėjusiais metais sumokėto pajamų mokesčio skyrė daugiau nei 16,7 tūkst. organizacijų – 900 daugiau nei 2009 metais. Vis dėlto paramos davėjų skaičius šiais metais sumažėjo maždaug 93 tūkstančiais, o paramos suma – 34 mln. litais. Pernai vidutiniškai vienas rėmėjas skyrė apie 138 litus, tuo tarpu šiais metais – apie 87 litus. Didžioji dalis gyventojų šiais metais paramai galėjo skirti iki 100 litų (apie 70 proc. gyventojų). Net pati VMI pastebi, jog paramai skirtos sumos sumažėjimui įtakos galėjo turėti nuo 24 iki 15 proc. sumažėjęs gyventojų pajamų mokesčio tarifas, nuo kurio gyventojai skiria iki 2 proc. paramą organizacijoms, bei sumažėjusios gyventojų pajamos.

Dar viena didelė spaudai padaryta šiemet bėda – beveik dvigubai padidėję laikraščių pašto pristatymo įkainiai. Jie stipriai padidina kitų metų prenumeratos kainą. Kaimo vietovėse šie įkainiai ypač pakilę, todėl mes, negalėdami kelti laikraščio kainos, patirsime dar didesnį nuostolį – didelė prenumeratos kainos dalis atiteks paštui. O iš Premjero pažadėtų surasti 3 mln. litų „regioninei“ spaudai remti dėl padidėjusių pašto įkainių „XXI mažiui“ nebus skirta nė lito.

Kviečiame mūsų ištikimus skaitytojus paremti laikraštį aukomis, kad 2011 metais būtų išsaugotas krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis „XXI amžius“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija