2010 m. lapkričio 26 d.
Nr. 86
(1871)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Lapkričio 23-oji – Lietuvos kariuomenės diena 

Kariuomenė pasirengusi vykdyti savo uždavinius

Lietuvos kariuomenės vadas
generolas majoras Arvydas Pocius
Loretos Keršytės nuotrauka

Šiais metais minimos 92-osios atkurtos Lietuvos kariuomenės metinės. 1918 m. lapkričio 23-oji laikoma oficialia Lietuvos kariuomenės atkūrimo diena, nes tuometinis Lietuvos Respublikos Ministras Pirmininkas Augustinas Voldemaras pasirašė įsakymą Nr. 1, kuriuo pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos.

Apie Lietuvos kariuomenės aktualijas ir jos veiklą kalbamės su Lietuvos kariuomenės vadu generolu majoru Arvydu Pociumi.


Kad Viešpats nepasmerktų mūsų nudvasėjimo

Sesės Nijolės Sadūnaitės pasiaiškinimas visuomenei

Jau daug ko, kas Lietuvoje vyksta, žmonės nepajėgia suprasti. Todėl svarbu, kad savo elgesį paaiškintų ne tik politikai ir valstybės pareigūnai, bet ir aną okupacinę praeitį primenantys asmenys. Ar mus dar supranta jaunoji karta? Ar supranta, kokios nepriklausomos Lietuvos jiems siekėme? Po 1990 metų kovo 11-osios mes, tie kagėbistų neprieteliai, manėme, kad sava valstybė žmones nuo jų apsaugos, kad mes galėsime atsidėti dvasios ar labdaros dalykams. Nes anuomet asmenys su lietuviškomis pavardėmis ir su universitetų diplomais įteiginėjo: Lietuva bus teisine valstybe. Bus mūsų valstybe, kuri vienodai rūpinsis visais, užtikrins teisingumą, neleis, kad praeitis vėl virstų ateitimi.


Pagerbti ir įprasminti rezistencijos signatarų siekiai

Laima MACYTĖ

Miknių-Petrėčių sodyba, kurioje
buvo Lietuvos partizanų
Vyriausiosios vadovybės vadavietė

Lapkričio 22 dieną, Lietuvos kariuomenės dienos išvakarėse, Minaičiuose (Radviliškio r.), Miknių-Petrėčių sodyboje atidengtas ir pristatytas visuomenei Lietuvos partizanų Vyriausiosios vadovybės vadavietės bunkeris-memorialas, kuriame buvo pasirašyta Lietuvos Laisvės Kovos sąjūdžio 1949 m. vasario 16-osios Deklaracija.

Istoriją prisimenant


Paminklas partizanams

Rimvydas Žiemys,

Vilkaviškio rajono savivaldybės tarybos narys

Gėles prie atidengto paminklo
padeda kpt. Rytis Matulevičius
ir kpt. Mindaugas Četavičius

Opšrūtuose, prie Vilkaviškio–Pilviškių kelio, R.Vilkaitienei priklausančiame sklype, prisimindamas laisvės kovas ir pagerbdamas Lietuvos partizanus, Lietuvos kūrėjų savanorių sąjungos Vinco Kudirkos Marijampolės apskrities skyrius pastatė paminklą Opšrūtų akcijai atminti. Paminklas primena, kad 1947 m. lapkričio mėnesį „Tauro“ apygardos „Žalgirio“ rinktinės partizanai sunaikino ginkluotų sovietų kolonistų atsparos punktą Opšrūtuose ir pristabdė Lietuvos kaimų kolonizavimą.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija