2010 m. lapkričio 26 d.
Nr. 86
(1871)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kardinolų kolegijos susitikimas Vatikane

Mindaugas BUIKA

Naujasis kardinolas Miuncheno
arkivyskupas Reinhardas Marksas
popiežiui Benediktui XVI dovanoja
statulėlę

Popiežius pasitiki naujaisiais kardinolais

Kelias dienas Vatikane truko svarbiausią bažnytinį titulą turinčių hierarchų – kardinolų susitikimas, vadinamoji konsistorija, kurios metu buvo priimti nauji Kardinolų kolegijos nariai, aukotos Kristaus Karaliaus sekmadienio šv. Mišios ir aptartos Bažnyčios gyvenimo aktualijos. Renginys baigtas lapkričio 22 dieną Pauliaus VI konferencijų salėje, popiežiui Benediktui XVI audiencijoje pasveikinus 24 naujus kardinolus iš keturių kontinentų ir jų artimuosius bei gausias tėvynainių delegacijas. Kalbėdamas jų gimtosiomis italų, anglų, prancūzų, vokiečių, ispanų, portugalų ir lenkų kalbomis, Šventasis Tėvas reiškė viltį, kad tikintieji palaikys savo ganytojus maldomis, kad šie ištikimai atliktų atsakingą tarnystę Evangelijos ir visos Dievo tautos gerovei.


Latvijos kardinolui – 80

Mindaugas BUIKA

Rygos arkivyskupas emeritas
kardinolas Janis Pujatas

Ganytojiška tarnystė ir liudijimas

Latvijos kardinolui Janiui Pujatui, Rygos diecezijai vadovavusiam beveik visus du pastaruosius posovietinio laikotarpio dešimtmečius, sukako 80 metų. Birželio mėnesį, kai ganytojas dėl amžiaus atsistatydino iš ordinaro pareigų, Latvijos prezidentas Valdis Zatleris padėkos laiške jam rašė: „Jūs vadovavote Rygos arkivyskupijai nuo šalies nepriklausomybės atstatymo laikų, suteikdamas svarbią dvasinę paramą Latvijos gyventojams, jiems primindamas istorinį krikščionybės vaidmenį, stiprindamas tautos moralinius pagrindus.“ 2000 metų lapkritį kardinolo J. Pujato pastangomis Latvija tapo pirmąja pokomunistinio Baltijos regiono valstybe, pasirašiusia tarptautinę sutartį su Šventuoju Sostu ir taip įteisinusia Katalikų Bažnyčios veikimo sąlygas.


Advento aušroje

Kun. Vytenis Vaškelis

Advento pirmojo sekmadienio Evangelijos pradžia – Jėzaus palyginimas: „Kaip yra buvę Nojaus dienomis, taip bus ir Žmogaus Sūnui ateinant“ (Mt 24, 37). Kodėl Kristus savo antrąjį atėjimą sugretina su Lamecho sūnumi Nojumi, kuris gyveno Artimųjų Rytų II prieškristiniu laikotarpiu, tai yra apie 1056 metais po pasaulio sukūrimo?

Po pirmųjų tėvų nuopuolio, žmonių moralinis gyvenimas taip buvo darkomas nuodėmių, kad Dievas leido išsiliejusio tvano vilnyse nuskęsti daugeliui žmonių. Kai tvanas užliejo žemės plotus, išsigelbėjo tik teisusis Nojus, jo artimieji ir visų rūšių gyvūnijos atstovai, nes visi jie buvo įėję į saugų laivą – arką (maždaug 156 m ilgio, 26 m pločio ir 16 m aukščio), kurią Nojus ir jo bendraminčiai ilgai statė, kaip buvo nurodęs pats Dievas (Pr 6, 13–22).


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija