2010 m. lapkričio 26 d.
Nr. 86
(1871)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kardinolų kolegijos susitikimas Vatikane

Mindaugas BUIKA

Naujasis kardinolas Miuncheno
arkivyskupas Reinhardas Marksas
popiežiui Benediktui XVI dovanoja
statulėlę

Kardinolų kolegijos nariai
sveikina naujuosius hierarchus,
paskirtus į šią bažnytinę
instituciją

Popiežius pasitiki naujaisiais kardinolais

Kelias dienas Vatikane truko svarbiausią bažnytinį titulą turinčių hierarchų – kardinolų susitikimas, vadinamoji konsistorija, kurios metu buvo priimti nauji Kardinolų kolegijos nariai, aukotos Kristaus Karaliaus sekmadienio šv. Mišios ir aptartos Bažnyčios gyvenimo aktualijos. Renginys baigtas lapkričio 22 dieną Pauliaus VI konferencijų salėje, popiežiui Benediktui XVI audiencijoje pasveikinus 24 naujus kardinolus iš keturių kontinentų ir jų artimuosius bei gausias tėvynainių delegacijas. Kalbėdamas jų gimtosiomis italų, anglų, prancūzų, vokiečių, ispanų, portugalų ir lenkų kalbomis, Šventasis Tėvas reiškė viltį, kad tikintieji palaikys savo ganytojus maldomis, kad šie ištikimai atliktų atsakingą tarnystę Evangelijos ir visos Dievo tautos gerovei.

„Jūsų tarnystė praturtėjo dar viena pareiga padėti Petro įpėdiniui, tarnaujančiam visuotinei Bažnyčiai, – kalbėjo Popiežius, kreipdamasis į naujuosius kardinolus. – Labai pasitikiu jumis, ypač jūsų maldoje ir gyvybingoje paramoje. Su šiuo brolišku vertinimu drąsinu jus tęsti savo dvasinę ir apaštališkąją misiją, kuri dabar įžengė į labai svarbų etapą.“ Benediktas XVI prašė priimtų Kardinolų kolegijos narių visada kreipti žvilgsnį į Kristų, semtis iš Jo dvasinės paguodos ir visokiausių malonių, taip pat imti pavyzdį iš šventaisiais paskelbtų kardinolų, kurie per amžius nesvyruodami tarnavo Bažnyčiai ir savo herojiška veikla bei visiška ištikimybe Evangelijai į pirmą vietą kėlė Dievo garbę. Baigdamas šiuos palinkėjimus Šventasis Tėvas meldė kardinolams Švč. Mergelės Marijos, Bažnyčios Motinos, motiniškos globos ir užtarimo tą dieną liturginiame kalendoriuje minėtos kankinės šv. Cecilijos, laikomos muzikos dangiškąja globėja, kad ji padėtų hierarchams „atidžiai klausytis įvairių balsų Bažnyčioje, siekiant užtikrinti dar gilesnę širdžių vienybę“.

Lapkričio 21 dieną Šv. Petro bazilikoje kartu su naujaisiais kardinolais celebruodamas Kristaus Karaliaus šventės liturgiją ir įteikdamas jiems kardinoliškosios tarnystės žiedus popiežius Benediktas XVI homilijoje apmąstė bažnytinio vadovavimo, kaip buvimo vienybėje su Kristumi ir Marija, esmę. Priminęs pamaldose skaitytą Evangeliją apie Kristaus Karaliaus viešpatavimą nuo Kryžiaus, jis naujiesiems Kardinolų kolegijos nariams kalbėjo: „Štai čia, brangieji broliai, ir yra svarbiausia žinia, skirta mums – man, Petro Įpėdiniui, ir jums, kardinolams. Mes esame pašaukti būti su Jėzumi, kartu su Marija stovėti prie Jo kryžiaus.“ Ne prašyti, kad Jis nužengtų nuo kryžiaus, kaip tai su panieka darė Evangelinėje nukryžiavimo scenoje dalyvavę asmenys, bet ištikimai būti su Juo toje aukoje. Juk nukryžiuotasis Jėzus savo mirtimi ir prisikėlimu atnešė visų žmonių išgelbėjimą, todėl jo mokinių paskirtis – stovėti prie Kristaus kryžiaus ir būti klusniems Jam.

Besąlygiška ištikimybė misijai

„Ši tarnystė sunki, nes ji nesiderina su žmogiškąja mąstysena, su ta, atrodytų, natūralia logika, kuri veikia ir mus pačius, – kalbėjo Šventasis Tėvas kardinolams šv. Mišių homilijoje. – Bet mes turime liudyti ir skelbti paradoksalią tvarką, kaip tą darė Jis, Karalius. O tai reiškia sekimą Jo keliu, priėmimą Jo logikos, nuolankumo ir tarnystės logikos, grūdo sėklos logikos, kuri dirvoje miršta, kad neštų vaisių.“ Tokia pirmiausia ir buvo apaštalo šv. Petro ir lieka jo įpėdinių, Romos popiežių, misija – besąlygiškas tarnavimas Jėzaus Kristaus karalystei, Jo meilės Viešpatystei, kad ji galėtų skleistis ir plėtotis, atnaujindama žmoniją ir kūriniją, perkeisdama žemę ir nešdama taiką bei teisingumą, aiškino Benediktas XVI. Tokį bažnytinės tarnystės mokymą jis akcentavo ir per lapkričio 20 dieną vykusias naujų Kardinolų kolegijos narių priėmimo apeigas, homilijoje pažymėdamas, kad „Bažnyčioje nė vienas nėra gavėjas ir savininkas. Čia visi esame pašaukti, visi esame pakviesti ir visi esame paliesti bei vadovaujami dieviškosios malonės. Tai taip pat yra mūsų saugumo garantija! Tik vis iš naujo klausant Jėzaus žodžių, kuris mums sako „sek mane“, tik grįžtant prie šio pirmapradžio pašaukimo yra įmanoma suprasti mūsų, kaip tikrųjų mokinių, dabartį ir misiją Bažnyčioje“. Šventasis Tėvas meldė, kad „Viešpaties dvasia palaikytų naujuosius kardinolus einant bažnytinės tarnystės pareigas, sekant Kristaus Kryžiumi net iki – jeigu bus būtina – savo kraujo praliejimo“.

Po homilijos naujieji kardinolai Dievo tautos  akivaizdoje išpažino tikėjimą, prisiekdami ištikimybę ir klusnumą Popiežiui ir jo įpėdiniams.

Pagal nustatytą kanoninę tvarką kiekvienas kardinolas prisiartinęs prie soste sėdinčio Šventojo Tėvo priimdavo iš jo rankų kardinoliškas insignijas: priklaupus buvo ant kardinolo galvos uždedama raudono purpuro spalvos „bireta“ ir įteikiamas dekretas apie paskirtą titulinę Romos parapijinės arba diakono tarnystės bažnyčią, kaip dalyvavimo Popiežiaus pastoracinėje veikloje ženklą. Dešimt naujų kardinolų, vadovaujančių vietinėms Bažnyčioms, arkivyskupijoms, tapo Romos parapijų tituliniais kunigais, o kiti keturiolika – dirbantys Vatikano dikasterijose arba gavę „garbės kardinolystę“ už ankstesnius nuopelnus – tituliniais diakonais. Po kardinolų paskyrimo bendras Kardinolų kolegijos narių skaičius pasiekė 203, iš kurių 121 yra jaunesnis nei 80 metų amžiaus ir turi teisę dalyvauti potencialioje naujo Popiežiaus rinkimų konklavoje.

Kardinolų kolegijos papildymo proga popiežius Benediktas XVI į Romą buvo sukvietęs visus pasaulio kardinolus vadinamajam „maldos ir apmąstymų“ susitikimui. Toje lapkričio 19 dieną Vatikano sinodų salėje vykusioje ekstraordinarinėje konsistorijoje buvo svarstomi religijos laisvės, liturgijos, Bažnyčios atsako į pasitaikiusius kunigų seksualinio piktnaudžiavimo atvejus bei anglikonų sugrįžimo į katalikų bendruomenę klausimus. Susitikime dalyvavo daugiau kaip pusantro šimto kardinolų, įskaitant paskirtus naujuosius dvidešimt keturis. Tarp dalyvių buvo ir Lietuvos kardinolas Vilniaus arkivyskupas metropolitas Audrys Juozas Bačkis.

Aptartos bažnytinio gyvenimo problemos

Susitikimą pradėjęs Kardinolų kolegijos diakonas kardinolas Andželas Sodanas susirinkusiųjų vardu pasveikino Šventąjį Tėvą ir padėkojo jam už neseniai beatifikuotą Anglijos kardinolą Džoną Niumeną bei pradėtą beatifikacijos bylą Vietnamo kardinolui Van Tuanui, patyrusiam komunistų represijas. Savo pasisakyme popiežius Benediktas XVI dalijosi minėtų pasitarimo temų įžvalgomis, atkreipdamas dėmesį į dabartinio laikotarpio sunkumus skelbiant Evangeliją dėl sekuliarizuotos visuomenės pasipriešinimo Vakaruose ir grubių religijos laisvės suvaržymų daugelyje Artimųjų ir Tolimųjų Rytų šalių. Tokia dviguba reliatyvizmo ir ekstremizmo „diktatūra“ yra rimtas iššūkis esminiam tiesos ir laisvės santykiui. Kalbėdamas kitu klausimu Šventasis Tėvas pabrėžė liturgijos, kaip Dievo buvimo tarp mūsų celebravimo svarbą Bažnyčioje, akcentuodamas ištikimybės liturginei disciplinai išlaikymą.

Plačiau šiais klausimais kalbėjo Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Tarcizijus Bertonė bei Dieviškojo kulto ir sakramentų kongregacijos prefektas kardinolas Antonijus Kaniserezas Lovera. Kartu su religijos laisvės bei pilnaverčio liturgijos šventimo užtikrinimo pastangomis diskusijoje buvo aptartas prigimties teisės gynimas, ypač pabrėžiant pagarbą gyvybei ir šeimai, dėl kurios Bažnyčia negali daryti jokių kompromisų. Lapkričio 19-osios popietinėje susitikimo sesijoje daugiausia dėmesio skirta bažnytinei pagalbai jauniems žmonėms, patyrusiems dvasininkų seksualinį išnaudojimą, bei anglikonų kunigų ir pasauliečių, norinčių sugrįžti į Katalikų Bažnyčią, priėmimui. Pagrindinį pranešimą šiais klausimais padarė Tikėjimo mokslo kongregacijos prefektas kardinolas Viljamas Levada.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija