2010 m. gruodžio 3 d.
Nr. 88
(1873)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Amatai

Pirmasis nestandartinių baldų gamintojas

Bronius VERTELKA

Stalius Edmundas Alekna

Edmundo Aleknos padarytas
Rožinis Kėdainių Šv. Jurgio bažnyčioje

Pelėdnagiuose gyvenantis medžio meistras Edmundas Alekna Kėdainių Šv. Jurgio parapijos „Caritui“ padarė ąžuolinius kubelius rožiniui. Kubelius darė maždaug tris dienas ir atlygio už darbą atsisakė.

E. Alekna yra baigęs buvusią Kauno 4-ąją profesinę technikos mokyklą. Grįžęs iš armijos darė prieškambario baldus. Niekas rajone tada tokių baldų negamino. Pirkti plokščių važiuodavo į Kauną – jų gaudavo per pažintis. Didžiulis deficitas buvo ir faneruotė. Edmundo daryti baldai dešimtmečius stovi kaip nauji.

Edmundas gamino balduspagal užsakymą. Dirbdavo juos grįžęs iš darbo melioracijos statybos montavimo valdybos stalių dirbtuvėse. Baldais aprūpino aukščiausius rajono valdžios pareigūnus. Kad jo darbovietė galėtų pasikeisti autobusą, Vilniaus valdininkams pagamino faneruotas duris. Per staliaus darbus Edmundas net tris pirštus sužalojo: kairės rankos du – mokykloje Kaune, dešinės vieną – jau Pelėdnagiuose.

Tik įsidarbinusį staliumi vadovai nusiuntė pamatuoti durų pas tuometinį rajono vykdomojo komiteto pirmininką. Žiūri šis į svečią: „Tai ką, vaikeli, duris faneruoji? Netikiu, nes tokį darbą tik seni meistrai atlieka. Pats toks jaunas...“. Nuvežė įdėti raštais išmargintas – šeimininkas nepatenkintas, norėtų be jokių papuošimų. Kitoms durims paprašė užklijuoti lygią faneruotę. „Ot, tokių ir norėjau, šaunuolis esi. Negalvojau, kad gali taip padaryti“, – pagyrė valdžios pareigūnas.

Armijoje Edmundas tarnavo statybos batalione Maskvoje ir įrenginėjo namus. Jam teko įrenginėti butus ir kosmonautams. Siūlė pasilikti dirbti Rusijos sostinėje, žadėjo duoti butą, bet kareivėlis atsisakė – labiau traukė gimtinė. Ne „ant juoko“ dirbo. Darbų vykdytojas, pastebėjęs kad ir nedidelį broką, baisiai įtūždavo ir liepdavo perdaryti.

Darbu Edmundas ir namuose nesiskundė. Stalių brigadoje buvo septyni žmonės, įrenginėjo namus Kaune, Vievyje, o Palangoje melioracijos valdybai poilsio namelius statė, kapinių koplytėlei langus darė. Niekur priekaištų negirdėjo. Statydamasis savo namus viską iš medienos pasidarė, pats net parketą susidėjo.

Dabar dirbtų pagal verslo liudijimą, turi stalių dirbtuves, bet trūksta užsakymų. Savo amatą perdavė ir sūnui, bet šis, užsakymų nesulaukęs, emigravo.

Pelėdnagiai, Kėdainių rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija