2010 m. gruodžio 3 d.
Nr. 88
(1873)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Mitingas už teisingumą

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Kaune, Vienybės aikštėje, vykusio
pilietinio mitingo „Teisingumas
Lietuvos Respublikoje“ dalyviai
Zenono ŠIAUČIULIO nuotrauka

Mitinge dalyvavo apie 500 žmonių
Romo Matelio nuotrauka

Lapkričio 27 dieną Kaune, Vienybės aikštėje, įvyko pilietinis mitingas „Teisingumas Lietuvos Respublikoje“. Šiais metais tai jau šeštas stambus pilietinis mitingas, įvykęs Kaune, kurį organizavo judėjimas „Drąsiaus kelias“, judėjimas „Vytis“, Visuomeninė piliečių sąjunga, Tautos ateities forumas, Kauno jungtinis demokratinis judėjimas, Gausių šeimų bendrija, Radviliškio jungtinis demokratinis judėjimas, nukentėjusių nuo teisėsaugos asmenų organizacija „Desperacija“. Mitingas truko daugiau kaip valandą, jame dalyvavo apie 500 žmonių. Buvo regima daug Lietuvos ir įvairių pilietinių judėjimų vėliavų, daug plakatų, kovotojo su pedofilija Drąsiaus Kedžio portretų.

Mitingo pradžioje kalbėjo Kovo 11-osios akto signatarė, teisininkė Rūta Gajauskaitė: „Padėtis Lietuvoje sudėtinga, o kai kurie valdžios šulai dirba aplaidžiai arba tiesiog užsiima sabotažu. Pastarieji prokurorų veiksmai mįslingi – dėl D. Kedžio mirties aplinkybių tyrimo kreiptasi į Švediją. Kodėl į Švediją, o ne į Vokietiją, kurios ekspertai iškart nustatė, kad Drąsiaus kūne rasta net devynių skirtingų psichotropinių medžiagų pėdsakų. Prisiminkime, kaip Švedija 1945 metais pasielgė su mūsų pabėgėliais, valtelėmis bėgusiais nuo „komunistinio rojaus“. Tada švedai grąžino mūsų bėglius tiesiai enkavedistams į rankas. O šių metų gegužės mėnesį Švedijos ministrė atvyko į Lietuvą padėti rengti gėjų parado. Tad kodėl nauja D. Kedžio ekspertizė patikėta švedams? Gal dėl to, kad tam tikrų Lietuvos veikėjų ryšiai su švedų ekspertais artimi. Visas Kauno pedofilijos bylos tyrimas tiesiog apgailėtinas, prokurorų atsainiai tiriama ir vilkinama byla buvo pasmerkta. Tačiau toks prokurorų darbas nebuvo tinkamai įvertintas. Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovo S. Šedbaro abejingas požiūris į teisėsaugoje vykstančius grėsmingus procesus kelia daug klausimų. Gal kai kuriems politikams paranku, kad prokuratūroje klesti betvarkė? Skandalingai pagarsėjęs buvęs generalinis prokuroras A.Valantinas, užuot „sėdęs“ į kaliūzę, apdovanotas teisėjo mantija. O iš Neringos Venckienės teisėjos mantiją rengiamasi atimti, nes ji neįtiko klanams. Tokia padėtis, kai abejingiesiems stebint susidorojama su sąžiningais pareigūnais, netoleruotina. Mes, buvę signatarai, disidentai, žmogaus teisių gynėjai, netylėsime. Mes reikalaujame S. Šedbarą pašalinti iš pareigų. Kelsime klausimus ir dėl kitų pareigūnų atsakomybės.“

Kun. Jonas Varkala kalbėjo: „Susirinkusių į mitingą nedaug, bet mes turime daug ryžto ir nesame bejėgiai. Šiandien iškyla daug klausimų. Ar turime Lietuvoje Seimą? Lyg ir turime, bet juo pasitiki tik apie 20 proc. piliečių. Teisėtvarka mus žeidžia begėdiškumu, ji silpna, kai susiduria su stambiais „rykliais“, ir stipri, kai jos taikiniu tampa paprasti žmonės. Kelios ydos labai trukdo Lietuvai – tai godumas, abejingumas ir iškrypimas. Kovos su iškrypimu, su neteisybe simbolis – Drąsius Kedys. Jis vienas stojo į kovą su prievarta. Kaip Drąsius išėjo vienas, taip ir mes dabar išeiname į kovą prieš tuos klastingus klanus. Mums reikia išsivaduoti iš stabų, iš melo voratinklio. Kai kam mūsų Konstitucija – tai stabas. Jie sako, kad Konstitucija šventa, bet pagal Konstituciją mūsų vaikai ir anūkai, pabėgę į užsienį nuo skurdo, nuo neteisybės, jau gali tapti nebe piliečiais. Negerovių daug, bet viltis yra – galėsime atkurti Lietuvą, laimėję rinkimus.“

Moterų lygos vadovė, prof. Ona Voveriene teigė: „Susirinkome į mitingą istorinėje Vienybės aikštėje pademonstruoti tautos vienybę. Jau 20 metų einame Lietuvos nepriklausomybės keliu, kuriame laisvė susijusi su nelaisve. Į Lietuvą iš Prancūzijos dažnai atvykstanti istorikė ir politologė Fransuaza Tom daug kartų kalbėjo, kad stiprią ir teisingą valstybę sukursime, jei ištrūksime iš komunistinės nomenklatūros gniaužtų. Ko reikia, kad apsivalytume, kad sukurtume stiprią valstybę? Visų pirma – teisingos teisėtvarkos. Kaip matome, teisingumas šlubuoja. Labai gerai, kad telkiatės į šitą idealistinį sąjūdį, gerai, kad nesusidedate su abejotinomis, bolševikinėmis profsąjungomis. Artėja 2011 metai, nuo Naujųjų metų gal bus grąžintos sumažintos pensijos, atstatytas socialinis teisingumas. Valdžia sako, kad nėra pinigų pensijoms kelti, bet kažkodėl yra pinigų didžiulėms valdininkų algoms, priedams prie algų ir premijoms mokėti, yra pinigų prabangiems valdžios įstaigų ir rezidencijų remontams. Turime ginti ir savo kalbą nuo užsienietiškų užrašų ant restoranų ir firmų, globoti ir puoselėti lietuvišką raštą“.

„Drąsiaus kelio“ judėjimo valdybos narė, teisininkė Irena Malinauskiene sakė: „Kai žmogus veikia tik pagal įstatymo raidę, bet pažeidžia teisingumo dvasią, tada ir prasideda nuosmukis. Juk pagal įstatymus kadaise ir mūsų tautiečiai buvo tremiami į Sibirą. Tik atstatę tikrą teisingumą, atkursime stiprią ir teisinę valstybę“.

Seimo narys Saulius Stoma teigė: „Nuo laisvos valstybės atkūrimo praėjo jau 20 metų. Bet ar tikrai esame laisvi? Prikurta daug įstaigų, daugybė įstatymų, bet trūksta nuoširdumo, trūksta tikrų vertybių. Valstybę ištinka erozija, kai joje paminamas teisingumas. Štai N. Venckienei ketinama kelti baudžiamąją bylą. O ką ji tokio pasakė? N.Venckienė po teismo posėdžio Panevėžyje teigė: „Čia ne pabaiga, praeis keleri metai ir viskas paaiškės. Tegu jie nemano, kad viskas užgesinta. Patys būdami kyšininkai, verteivos, jie dar primeta savo valią kitiems“. Ar čia blogi žodžiai, ar čia neteisybė? Tikriausiai daugelis jūsų po tais žodžiais pasirašytų. Šv. Augustinas kadaise juk sakė, kad valstybė be teisingumo yra banditų gauja. Kviečiu kilti į kovą už tikrai laisvos valstybės atkūrimą, kurioje teisingumas būtų atstatytas, o žmogus būtų gerbiamas“.

Mitinge dar kalbėjo Kauno JDJ vadovė R. Zabielienė, Š. Novickis ir dar keli pilietinių judėjimų atstovai.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija