2010 m. gruodžio 10 d.
Nr. 90
(1875)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Užkrečiantys pavyzdžiai

Gaspadinių šventė

Petras IVANOVAS

Šventės nugalėtoja Sandra Merkytė

Zarasų rajono Antalieptės
gaspadinių šventėje

Zarasų rajono savivaldybės
meras Arnoldas Abramavičius
į šventę atvyko su dukra Beatriče

Šaunios šventės gaspadinės Zita
Kazulėnienė ir Jadvyga Skvarčinskienė

Prieš metus Antalieptės seniūnijos šaunios moterys Irina Zalubienė ir Regina Čiegienė sumanė surengti Gaspadinių šventę. Šio renginio tikslas – susirinkti ūkininkams, pasidžiaugti savo sugebėjimais, pavaišinti vieni kitus gardėsiais, pasipuikuoti savo pagamintais patiekalais. Advento išvakarėse į Antalieptę jau antrą kartą rinkosi gaspadinės ir gaspadoriai. Buvusios vidurinės mokyklos aktų salė vos talpino šventės dalyvius. Stalai lūžo nuo skanumynų, gėrybių ir gėrimų. O dalyvių gausa byloja, kad ateityje nebus pamiršti tradiciniai krašto valgiai, bus perduotos kulinarinės paslaptys vaikams ir vaikaičiams. Šiemet į šią šventę susirinko ne tik kulinarinio paveldo puoselėtojai iš Antalieptės, bet sulaukta dalyvių ir iš kaimyninių kaimų. Savo skaniausius gaminius atvežė ir Utenos rajono Daugailių seniūnijos ūkininkai.

Renginio vedėjai Zarasų rajono savivaldybės mero patarėjai Olga Raugienė ir Arvydas Veikšra džiaugėsi užgimusia gražia tradicija, kuri patiko šio krašto žmonėms. Į salę buvo įneštas šios šventės sumanytojų I. Zalubienės ir R. Čiegienės iškeptas tortas, ant kurio puikavosi dvi žvakutės. Vėliau buvo skelbiamas šio torto aukcionas. Šventės dalyviai aktyviai varžėsi dėl šio skanėsto, tačiau jis atiteko didžiausią kainą pasiūliusiai O. Raugienei.

Šešiolika stalų kvietė prieiti, pasmaguriauti, pasidžiaugti gaspadinių kūrybingumu  ir sugebėjimais. Kvepėjo dešromis ir kumpiais, šeimininkės kvietė paragauti ne tik tradicinių sriubų, bet ir ypatingos „pagirių sriubos“ ir net šio krašto „zacirkos“. Gaspadinės siūlė patiekalus iš įvairiausių daržovių ir vaisių. Atsigaivinti svečiai galėjo įvairiausiais gaiviaisiais gėrimas. Stebino blynų kepėjų išradingumas ir pyragų kepėjų fantazija.

Kiekvienas stalas buvo nepakartojamas. Ūkininkų sąjungos stalas siūlė ekologinius patiekalus, kuriuos pristatė zarasiškė Irena Stauskienė, šventėje pripažinta iškalbingiausia gaspadine. Zarasų ir Visagino žuvinkystės ūkiai pateikė tradicinius rusų valgius. Šį stalą pristatė rajono savivaldybės tarybos narė Nina Kudrešova. Ona Saiminiškienė savo stalą pavadino „Nuo pusryčių iki vakarienės“. Genė Zavackienė ir Vanda Zakarauskienė pasiūlė šventės dalyvių teismui Advento penktadienio vakaro stalą. O kaip Antalieptės šventė be žuvies – juk čia savo vandenis neša Šventoji. Įvairius žuvies patiekalus pateikė Rima Juodelytė, Renata Savickienė. Jos įrodė, kad ne tik šio krašto vyrai šauniai žvejoja, bet ir moterys iš žuvies neįtikėtinus gardumynus moka pagaminti.

Reikli buvo vertinimo komisija, kuriai vadovavo rajono savivaldybės mero pavaduotoja Stasė Goštautienė. Tačiau prizų, apdovanojimų, padėkų užteko visiems.

Šauniausia virėja tapo antalieptiškė Ramutė Juršienė. Sulaukė žiūrovų dėmesio Mindaugo Zalubos stalas. Tai buvo vienintelis stalas, kurio pagrindinis atstovas buvo vyras. Antalieptiškių šventėje Mindaugas buvo pripažintas geriausiu jauniausiu virėju. Sandra Merkytė iš Naršėnų kaimo, pernai laimėjusi žiūrovų prizą, ir šiemet neliko be apdovanojimo – merginai įteiktas jauniausios gaspadinės prizas, be to, ji tapo gaspadinių šventės nugalėtoja ir gavo nugalėtojos taurę.

Mero Arnoldo Abramavičiaus prizas įteiktas šventės sumanytojai Reginai Čiegienei. Rajono savivaldybės tarybos narys Rimvydas Podolskis savo prizą įteikė Purvynės kaimo bendruomenės narei Danutei Rubliauskienei už tradicinę „zacirką“. Zarasų vietos veiklos grupės vadovas Arvydas Veikšra Renatai Savickienei už skanius patiekalus iš žuvies įteikė Zarasų ir Visagino žuvininkystės regiono veiklos grupės įsteigtą prizą. Uteniškis Almantas Raščiauskas kartu su gyvenimo drauge Leonora taip pat įsteigė prizą  – jis įteiktas kaimynei Vidai Gudelienei.

Daug gražių dainų – lietuviškų, rusiškų, lenkiškų padovanojo Turmanto kultūros namų vokalinio ansamblio dainininkės, grojo meno vadovas Valerijus Bogomolnikovas. Už šias nepakartojamas šventės akimirkas buvo padėkota ir pagrindiniam šio renginio organizatoriui, Antalieptės seniūnui Arvidui Sauliui. Tai jis įkalbėjo daugelį gaspadinių dalyvauti šioje šventėje, surado rėmėjus.

Antalieptė, Zarasų rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija