2010 m. gruodžio 10 d.
Nr. 90
(1875)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Atlaidai – bažnyčioje, sakralinių giesmių šventė – gimnazijoje

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Kvėdarnos bažnyčią „užtvindė“ jaunimas

Šilalės rajono savivaldybės
vadovai ir kunigai sakralinių
giesmių šventėje. Iš dešinės:
kun. Juozas Rudys, prel. Juozas
Šiurys ir kun. Julius Meškauskas

Tauragės rajono Žygaičių
gimnazijos mergaičių choras

Plungės šv. Jono Krikštytojo
bažnyčios jaunimo choras

Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus
gimnazijos vaikinų kvartetas
ir gitarų ansamblis

Bendra giesmė „Dieve, laimink Lietuvą“

Votyvos šv. Mišias aukoja
klebonas kun. Juozas Rudys

Atlaidų Sumos šv. Mišias aukoja
vyskupo generalvikaras
prel. Juozas Šiurys ir Plungės
klebonas kun. Julius Meškauskas

Kvėdarniškių Auškalnių tercetas

Skuodo rajono Mosėdžio
gimnazijos mergaičių ansamblis

Sakralinių giesmių šventės
organizatoriai (iš kairės):
klebonas kun. Juozas Rudys,
Kvėdarnos K. Jauniaus gimnazijos
direktorius Stasys Norbutas
ir P. Liatuko pradinės mokyklos
direktorius Valdas Urniežius

Kasmet gruodžio pirmąjį sekmadienį Šilalės dekanato Kvėdarnos parapijos tikintieji švenčia titulinius Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo atlaidus. Gruodžio 5-ąją kartu su šia Dievo Motinos iškilme jau vienuoliktą kartą vyko ir sakralinių giesmių šventė, skirta Adventui. Šventės sumanytojas ir iniciatorius yra buvęs Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Kazys Žąsytis, šiuo metu dirbantis Pajūralio parapijoje. Po jo kasmetines sakralinių giesmių šventes tęsė Kvėdarnoje klebonu dirbęs, dabar Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios klebonas kun. Julius Meškauskas. Šie garbūs kunigai neleido išblėsti jau tradicija tapusiai sakralinių giesmių šventei, į kurią kasmet suvažiuoja jaunieji giedorėliai iš įvairių Žemaitijos vietų. Dabar šia tradicine sakralinių giesmių švente rūpinasi jaunas, energingas ir visokiausių sumanymų kupinas klebonas kun. Juozas Rudys. Jam talkina Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijos ir Kvėdarnos Prano Liatuko pradinės mokyklos vadovai Stasys Norbutas ir Valdas Urniežius bei pedagogai, ruošiantys jaunimą sakraliniam giedojimui.

Gruodžio 5-osios iškilmės prasidėjo Votyvos šv. Mišiomis, kurias aukojo klebonas kun. J. Rudys. Homiliją apie tikėjimo svarbą, jo stiprinimą bei išsaugojimą pasakė svečias – Telšių vyskupo generalvikaras prel. Juozas Šiurys.

Dar gerokai prieš Sumą nemažą Kvėdarnos bažnyčią pripildė ne tik Kvėdarnos parapijos tikintieji, bet ir jaunimas iš įvairių Žemaitijos vietovių: Skuodo, Plungės, Tauragės, Vainuto (Šilutės dekanatas) ir beveik iš visų Šilalės dekanato parapijų, atvykęs dalyvauti sakralinių giesmių šventėje. Iškilmėse dalyvavo ir Šilalės rajono savivaldybės vadovai, Kvėdarnos seniūnijos seniūnas Rolandas Toleikis, abiejų Kvėdarnos mokyklų vadovai, pedagogai. Iškilmingas atlaidų Sumos šv. Mišias aukojo prel. J. Šiurys ir Plungės klebonas kun. J. Meškauskas, homiliją pasakė prel. J. Šiurys. Visus džiugino gražus jungtinis jaunimo giedojimas.

Po atlaidų Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus gimnazijoje vienuoliktą sakralinių giesmių šventę atidarė gimnazijos direktorius Stasys Norbutas. Nuoširdžiais plojimais buvo sutikti Kvėdarnos klebonai – sakralinių giesmių švenčių „krikštatėvis“ kun. K. Žąsytis bei kun. J. Meškauskas.

Šių metų sakralinių giesmių šventėje dalyvavo net aštuoniolika Žemaitijos krašto kolektyvų. Dėl blogo oro neatvyko tik trejetas kolektyvų iš pačių tolimiausių Žemaitijos vietovių.

Po Kvėdarnos K. Jauniaus gimnazijos pedagogių pagiedotos įžanginės sakralinės giesmės, pirmieji į adventiškai papuoštą sceną pakilo Kvėdarnos P. Liatuko antrokai, vadovaujami mokytojos Angelės Grikšienės. Antrokų ansamblis pagiedojo giesmę „O Marija, motinėle“ iš vaikų giesmyno ir negrų spiričiuelį „Kai viešpats vėl garbėj ateis“. Visi sakralinių giesmių kolektyvai arba solistai turėjo atlikti po dvi sakralines giesmes. Nuoširdžiai sakralines giesmes „Viešpatie, būk su mumis“ ir „Plokim, plokim Viešpačiui“ pagiedojo ir tos pačios mokyklos trečių–ketvirtų klasių mokinių choras ir solistas Arnoldas Zabiela (vadovė mokytoja Regina Dzendolietienė). Mokytojos A. Grikšienė ir R. Dzendolietienė kasmet puikiai paruošia mažuosius giedorėlius sakralinių giesmių šventėms. Savo giedojimu nudžiugino ir Kvėdarnos K. Jauniaus gimnazijos vaikinų kvartetas bei gitaristų ansamblis (vadovės Regina Stasytienė ir Dalia Krasauskienė). Malonų įspūdį paliko Kvėdarnos Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios jaunimo ansamblis, vadovaujamas dar neseniai vargonininke dirbančios Ritos Kiškūnienės. Kūrybiškai sakralines giesmeles „Baltas angelas“ ir „Ateina Dievas“ pagal A. Kulikausko žodžius pagiedojo Šilalės rajono Žadeikių pagrindinės mokyklos vokalinė studija (vadovė Inga Kaubrienė). Darniai giedojo Vainuto parapijos mišrus ansamblis (vadovė Loreta Mielutė), Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos merginų ansamblis (vadovas Aivaras Šimkus), Tauragės rajono Žygaičių gimnazijos mergaičių choras (vadovas Virginijus Butkus) ir kiti chorai, ansambliai bei solistai, solistės. Labiausiai visus nustebino ir daugiausia aplodismentų susilaukė Plungės Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios jaunimo choras, vadovaujamas Irenos Bakanauskienės. Šis choras, akomponuojant dviem gitaristams, profesionaliai sugiedojo Artūro Chalikovo giesmes: „Šlovink, džiaukis“ ir „Už mane ir tave“. Pakerėjo ir kvėdarniškių Auškalnių šeimos (brolio ir sesučių) jaudinantis giedojimas. Šį ansamblį paruošė jų sesutė Oksana Auškalnytė. Sakralinių giesmių šventėje su savo giesmių repertuarais puikiai pasirodė Skuodo rajono Mosėdžio gimnazijos 7–8 klasių mergaičių ansamblis ir gimnazisčių Žydrūnės Zemeckytės ir Audronės Petrošiūtės duetas (vadovė Albina Gedeikienė).

Sakralinių giesmių šventė baigėsi visų dalyvių atliktu kūriniu „Dieve, laimink Lietuvą“. Visi, dalyvavę šventėje, sakė: „Nuostabūs buvo atlaidai, dar nuostabesnė sakralinių giesmių šventė!“ Švente džiaugėsi ir Šilalės rajono savivaldybės vadovai, kunigai, Kvėdarnos mokyklų vadovai bei visi, kurie klausėsi jaunųjų giedorėlių giesmių. Vyskupo generalvikaras prel. J. Šiurys, džiaugdamasis nuostabia sakralinių giesmių švente, gražiu ir nuoširdžiu jaunimo giedojimu, pasakė: „Ar kartais neklystame sakydami, kad dabar blogas jaunimas?.. Pasižiūrėkime į šį vos ne iš visos Žemaitijos suvažiavusį jaunimą, kuris moka taip gražiai giedoti, vertina ir brangina šventas giesmes, ir iš karto pamatysime, kad visas jaunimas gali būti geras, jeigu jam šeimoje ir mokyklose duosime daugiau dvasinio peno, parodysime tikrąsias žmogaus vertybes.“

Ši vienuoliktoji Žemaitijos krašto jaunimo sakralinių giesmių šventė Kvėdarnoje baigėsi visų joje dalyvavusių kolektyvų apdovanojimu padėkos raštais ir adventiniais suvenyrais.

Kvėdarna, Šilalės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija