2010 m. gruodžio 22 d.
Nr. 93
(1878)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Prisiminė garsųjį dailės istoriką ir muziejininką

Paminėtas Vlado Drėmos (1910–1995) 100-metis

Livija ŠIUGŽDIENĖ

Prisiminimais apie tėvą
dalijasi Gražina Drėmaitė

Vilniaus paveikslų galerijoje buvo prisimintas dailės istorikas, muziejininkas, dailininkas, Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės kultūros paveldo tyrėjas ir puoselėtojas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Vladas Drėma (1910–1995), atidaryta jo kūrybos paroda (1928–1939 m.). Vakaro dalyvių laukė maloni staigmena – visi ant kėdžių rado padėtą jo knygą „Iš Lietuvos teatro istorijos šaltinių (1761–1853)“. Menininko dukra Gražina Drėmaitė šią knygą įteikė literatūrologei Viktorijai Daujotytei.


Aloyzo Stasiulevičiaus kūrybos centras – Vilnius

Aloyzas Stasiulevičius
parodos atidarymo metu
Autoriaus nuotrauka

Vilniaus senamiestyje, Pylimo galerijoje, neseniai veikė žinomo dailininko tapytojo Aloyzo Stasiulevičiaus tapybos darbų paroda, skirta Vilniui. Paveikslai buvo tapyti įvairiu laiku, pradedant 1968-aisiais. Ta proga mūsų korespondentas Stasys POVILAITIS pakalbino dailininką.

 

Kiek parodų esate surengęs, kuo reikšminga ši, Pylimo galerijoje eksponuota?


Užkrečiantys pavyzdžiai

Kur fantazija paverčiama realybe

Bronius VERTELKA

Vilnietė keramikė Jurgita Jasinskaitė

Lapkričio 29-ąją Panevėžyje prasidėjo XVIII tarptautinis keramikų simpoziumas.

Jame dalyvauja trys mūsų šalies menininkai, viena Latvijos atstovė, dvi Rusijos ir vienas Ukrainos kūrėjas. Jų darbų parodos atidarymas bei simpoziumo uždarymas vyks gruodžio 18-ąją miesto Dailės galerijoje.

Profesionalūs menininkai darbuojasi Dembavos gyvenvietėje  įsikūrusioje „Midenės“ bendrovėje, garsėjančioje keramikos dirbiniais. Čia sukaupta pažangiausia keramikos darbų gamybos technologija.


Pagerbti jaunieji anykštėnai

Vytautas Bagdonas

Gruodžio 9-ąją Anykščiuose prie Kultūros centro iškilmingai įžiebta Kalėdinė eglė, dovanota anykštėnės Elvyros Virmauskienės. Dar prieš eglės įžiebimo šventę ant čia pat įrengtos scenos skambėjo dainos, buvo šokami nuotaikingi šokiai, su A. Baranausko aikštėje susirinkusiais vaikučiais ir jų tėveliais bendravo Ragana, Piratas ir, žinoma, ateinančių metų simbolis kiškis. O koks renginys be Kalėdų senelio ir šventinių fejerverkų? Su artėjančiomis šventėmis sveikino ir spalvingu visureigiu atvažiavęs Kalėdų senelis, nuo Kultūros centro stogo į dangų kilo fejerverkai. Po nuotaikingos Kalėdinės eglės įžiebimo ceremonijos tradiciškai buvo pagerbti jaunieji anykštėnai, nusipelnę gimtajam kraštui. Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius penkiems moksleiviams įteikė Anykščių rajono savivaldybės  įsteigtas premijos „Už nuopelnus Anykščių kraštui“.


Tautos istorija saugoma muziejuje

Vytautas Bagdonas

Nedidelė dalis tautos
skaudžiai praeičiai ir
kančioms skirtos ekspozicijos

Svėdasų krašto (Vaižganto) muziejuje saugomas ne tik kraštiečių menininkų atminimas – čia prisimenama ir skaudi praeitis: tremtis, partizanų kova už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę.

Labai daug knygų muziejui dovanojo buvusi kunigiškietė, Ukmergėje gyvenusi dabar jau šviesaus atminimo Danutė Šilinienė. Ši patriotiškai nusiteikusi kraštietė labai stengėsi, kad Kunigiškių kaime būtų išsaugota buvusi pradžios mokykla ir restauravus ją čia įsikurtų muziejus. O kai daugiau kaip prieš dvidešimtį metų muziejus Kunigiškiuose pradėjo veikti, D. Šilinienė jam dovanojo daug eksponatų.


„Su Tavimi ir be Tavęs“

Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje vykęs literatūrinis šeštadienis prasidėjo netikėtai suskambusiu balsu – iš toli, iš įrašo, daryto  prieš keletą metų, kuriame šviesaus atminimo Jurgis Buitkus kalba apie literatūrą, apie Inezos kūrybą, skaito jos eiles... Ir štai  atverčiama knyga Jo atminimui „Su Tavimi ir be Tavęs“. Autorė, išleidusi dešimtąją knygą, prabyla raudomis, kuriose išsakoma meilė gyvenimo draugui, literatui, žmogui, sudėtingais filosofiniais eilėraščiais...


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija