2010 m. gruodžio 22 d.
Nr. 93
(1878)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Vakarų sargas „WikiLeaks“

Saulius Stoma

Pastaruoju metu daugelį kankina klausimas: kaip turėtume vertinti pasaulinę sensaciją, vardu „WikiLeaks“. Ką reiškia skandalingi „WikiLeaks“ išviešinimai? Ir kas yra tas Julianas Assange‘as (Džulianas Asanžas): pavojingas nusikaltėlis ar herojus?

Globalioje žiniasklaidoje vertinimų spektras labai įvairus. Kalbama ir apie informacinį anarchizmą, kuris veda prie mažiau laisvo informacijos tekėjimo, ir apie revoliucinį proveržį demokratinės teisės žinoti kelyje.


I. Degutienė suabejojo D.Valio kompetencija

Generalinis prokuroras Darius Valys sulaukė Seimo pirmininkės Irenos Degutienės kritikos. Parlamento vadovė panoro viešai apklausti generalinį prokurorą, ar teiginiai, jog mūsų šalies prokuratūra iki Baltarusijos ir Lietuvos vadovų susitikimo pernai rugsėjį vadinamojoje Sausio 13-osios byloje beveik nesiėmė jokios aktyvios veiklos, atitinka tikrovę. Išklausiusi D. Valio pasiaiškinimą Seime I. Degutienė viešai teigia suabejojusi generalinio prokuroro kompetencija ir pažadėjo inicijuoti parlamentinį Generalinės prokuratūros veiklos tyrimą dėl Sausio 13-osios ir Medininkų bylų. „Kadangi tie klausimai nebuvo iki galo atsakyti, man ir toliau lieka labai daug neaiškumų, kaip tas procesas vyksta Generalinėje prokuratūroje, tai aš kreipsiuosi į Teisės ir teisėtvarkos komitetą pradėti parlamentinį tyrimą būtent konkrečiai šių dviejų bylų atžvilgiu – Sausio 13-osios ir Medininkų bylos, kokie buvo prokuratūros veiksmai, kas padaryta, kas nepadaryta. Jeigu generalinis prokuroras pats negali atsakyti, tai gal jam padės kiti jo darbuotojai“, – po prokuroro atsakymų žurnalistams sakė I. Degutienė. „Rezonansinių bylų atžvilgiu generalinis prokuroras neturi atsakymų /.../. Tai tikrai yra ypatingos bylos ir generalinis prokuroras apie jas turi atsakyti ir pakeltas naktį“, – pridūrė Seimo pirmininkė.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija