2010 m. gruodžio 24 d.
Nr. 94
(1879)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Jėzus – mūsų Jėga

Jeigu žaizda tau skauda, jis – Gydytojas.
Jeigu karštinė tave degina, jis – Šaltinis.
Jeigu neteisybė tave persekioja, jis – Teisybė.
Jeigu silpnybė tave vargina, jis – Jėga.
Jeigu mirtis tave gąsdina, jis – Gyvybė.
Jeigu dangus tave traukia, jis – Kelias.
Jeigu tamsa tave skandina, jis – Šviesa.
Jeigu alkis tave graužia, jis – Maistas.

    Šv. Ambraziejus


Nuostatos iš gūdžios praeities

Seimo narė Dalia Kuodytė pasirodžiusias žinias, kad Bažnyčios hierarchai žada viešinti politikus, kurių politinės nuostatos prasilenkia su dorove, vertina kaip šantažą („Ar Kryžiaus žygis prieš Seimo narius neprieštarauja Konstitucijai?“).

Seimo narei užkliuvo svarstymas, apie kurį užsiminė Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius, komentuodamas Panevėžio vyskupo Jono Kaunecko raginimus savivaldos rinkimuose nebalsuoti už tų partijų kandidatus, kurių atstovai Seime ignoravo Lietuvos vyskupų konferencijos prašymą nepriimti pataisų dėl alkoholio akcizo mažinimo ir prekybos laiko pailginimo. Seimo narė teigia: „Deja, tai jau ne tik dalyvavimas politikoje, siekiant paveikti sprendimus. Kas galėtų paneigti, kad atsiras manančių, jog tai – kvietimas veikti.“ Pasirodo, Seimo narė iki šiol nesužinojo, kad politika yra valstybės reikalų tvarkymas, kuriame ne tik turi teisę, bet ir privalo dalyvauti kiekvienas sąmoningas pilietis – netikintysis, tikintysis, dvasininkas. Tikinčiųjų bendruomenė ir jos hierarchai nėra atskirti nuo valstybės – jie yra pilnateisiai pilietinės visuomenės nariai (nuo valstybės valdymo atskirtas tik Bažnyčios valdymas). Bažnyčia, kurią sudaro tikinčiųjų bendruomenė, iš tikrųjų nesitraukia  į politikos šešėlį, o vykdo aukščiausios prabos politiką – ugdo dorą pilietį, valstybės pamatą ir turinį. Tik sovietinės okupacijos metais „už politiką“ trėmė, kalino, žudė.


Šantažas

Seimo narė liberalė Dalia Kuodytė paskelbė, kad prasidėjo naujas Kryžiaus žygis. Esą tokį žygį  prieš tautos išrinktus Seimo narius rengia Lietuvos Bažnyčios hierarchai, pasiūlę statyti prie gėdos stulpus politikus, balsuojančius už tautą naikinančius įstatymus. Seimo narė tokius hierarchų pasiūlymus vertina kaip šantažą, juo labiau kad toks „kryžiaus žygis prieš Seimo narius“ esą prieštarauja Lietuvos Konstitucijai. Tai netgi prieštarauja Bažnyčios misijai taikyti, o ne skaldyti skirtingai mąstančiuosius, vyskupus moko liberaliai mąstanti Seimo narė. Būdama, kaip ji patikina, tikintis žmogus, vis dėlto ji turi savo nuomonę ir nuostatas, matyt, skirtingas nuo Bažnyčios reikalavimų, ir dar atstovaujanti rinkėjams, kurie „nebūtinai yra tikintys“. Savo „tikinčios liberalios politikės“ pažiūras sukergdama su tariamu rinkėjų liberalumu D. Kuodytė siekia įrodyti sąžiningai tarnaujanti rinkėjams.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija