2010 m. gruodžio 24 d.
Nr. 94
(1879)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Kristaus Gimimo švenčių simbolika Vatikane

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
prie meksikiečių dovanotos
Prakartėlės, įrengtos
audiencijų salėje

Kalėdų eglė šv. Petro aikštėje

Popiežiui dovanota Kalėdų eglė

Laukiant popiežiaus Benedikto XVI kalėdinio laikotarpio (nuo Kristaus Gimimo šventės iki Trijų Karalių) liturginio celebravimo žiniasklaida plačiau informavo apie pasirengimą šioms šventėms. Gruodžio 17 dieną Šv. Petro aikštėje buvo įžiebta didinga Kalėdų eglė, kurią šiemet Šventajam Tėvui padovanojo Italijos šiaurės rytų pasienio vokiškojo Tirolio – Alto Abidžės autonominio regiono Bolzano provincijos Lusono miesto savivaldybė. Prisimintas šios kalnuotos Alpių vietovės ryšys su Popiežiumi, nes iš čia yra kilusi Benedikto XVI (Jozefo Ratcingerio) senelė iš motinos pusės, kuri ištekėjo už kepėjo į tolimąją Bavariją. Vyriausia iš tos šeimos, susilaukusios aštuonių vaikų, duktė Marija Peintner-Ratcinger  susituokė su vietiniu policijos pareigūnu tapo Šventojo Tėvo mama.

Iš Lusono į Romą atvežta eglė – 93 metų amžiaus ir 34 metrų aukščio medis – buvo jau įtraukta į kirtimui numatytos sertifikuotos medienos sąrašą, todėl aplinkosaugai nepadarė žalos. Pranešta, kad po kalėdinio laikotarpio Vatikanas eglės medieną padovanos bendruomenei labdaros tikslams. O šiuo metu ji papuošta didžiosioms šventėms – ją puošia 3 tūkstančiai žaislų ir 1,5 tūkstančio lempučių. Kalėdų eglės viršūnę puošia žvaigždė. Pagal vokišką paprotį eglę puošia ir 300 šiaudinių žvaigždučių, kurias pagamino Tirolio moterys ir kurios į Vatikaną buvo pristatytos kartu su egle.

Visa tai su padėka priėmęs popiežius Benediktas XVI gausiai Lusono delegacijai sakė, kad šio regiono, kuriame jis mėgo atostogauti, grožis skatina pripažinti mūsų Kūrėjo didybę ir jo meilės atspindį gamtoje. Šventasis Tėvas kalbėdamas audiencijos dalyviams pažymėjo, kad Kalėdų eglė, kurią kartu su šalia įrengta Prakartėle aplankys gausybė piligrimų bei turistų iš viso pasaulio, „yra reikšmingas simbolis Kristaus šviesos, kurią jis atnešė žmonijai savuoju Užgimimu.“ Kalėdų eglė praturtina simbolinę vertę to didžiojo slėpinio, „kuris yra broliškumo ir bičiulystės žinia, kvietimas į vienybę ir taiką, raginimas suteikti erdvės mūsų gyvenime ir visuomenėje Dievui, mums siūlančiam begalinę meilę per trapią Kūdikio figūrėlę, nes nori, kad mes laisvai į Jo meilę atsilieptume savąja meile“, – kalbėjo popiežius Benediktas XVI.

Prakartėlė – krikščioniškos kultūros vieningumas

Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, kartu su dovanota didžiąja Kalėdų egle iš Bolzano provincijos buvo atgabenta kelios dešimtys mažesnių eglučių, kurios šventėms papuoštos įvairiose Šventojo Sosto institucijose ir Popiežiaus apartamentuose. Dažnai prie jų, kaip ir prie Kalėdų eglės Šv. Petro aikštėje, pagal itališką paprotį įrengiamas Kristaus Gimimo atvaizdavimas – Prakartėlė (vadinamasis „betliejus“), kurios figūros kartais yra gana didelės. Kaip tik tokią Prakartėlę su vaškinėmis figūromis per gruodžio 15 dienos bendrąją audienciją popiežiui Benediktui XVI padovanojo Meksikos liaudies meistrai iš Gvanachuato valstijos. Kartu buvo pranešta apie liaudies meno parodos „Meksikietiškos Kalėdos“ atidarymą Vatikano muziejuje. Dėkodamas už dovaną Šventasis Tėvas sakė, kad Gimimo scenos vaizdavimas Meksikoje, Italijoje ir kitose šalyse liudija „krikščioniškosios kultūros vieningumą, kuris mums yra didelis džiaugsmas“. Tai kartu yra ir Katalikų Bažnyčios visuotinumo bei tarptautinės prigimties liudijimas.

Kūdikėlio Jėzaus figūrėlę į Prakartėlę, įrengtą prie eglutės popiežiaus Benedikto XVI apartamentuose, Šventasis Tėvas padės prieš eidamas aukoti Bernelių šv. Mišių Vatikano bazilikoje. Taip pat gruodžio 24 dieną bus oficialiai atidaryta didžioji Prakartėlė prie Kalėdų eglės Šv. Petro aikštėje. Šventasis Tėvas ją aplankys Naujųjų metų išvakarėse po padėkos pamaldų. Pagrindines figūras – Šventosios Šeimos ir Trijų Karalių – šiai scenai sukūrė žinomas skulptorius šv. Vincentas Palotis ir jos Kalėdų šventėms išdėstomos Romoje dar nuo XIX amžiaus vidurio. Išvaizdi Prakartėlė kasmet įrengiama ir Šv. Petro bazilikos viduje, kuri yra jos tarnautojų vadinamųjų „sanpietrini“ rūpestis. Neseniai duotame interviu Vatikano radijui jų atstovas papasakojo, kad kasmet Prakartėlė papildoma naujovėmis, atsižvelgiant į technines galimybes bei gaunamus pasiūlymus. Šią Gimimo sceną beveik dvi dešimtys statybininkų, darbininkų ir elektrikų ruošia kelias savaites, kad ji būtų užbaigta Bernelių šv. Mišioms.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija