2010 m. gruodžio 24 d.
Nr. 94
(1879)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Suklastotus rinkimus laimėjo A. Lukašenka

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Mitingo dalyviai neša sužeistą
Vladimirą Nekliajevą

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį, surinkęs 79,67 proc. balsų, buvo perrinktas ketvirtai penkerių metų kadencijai. Apie tai ankstų gruodžio 20-osios rytą pranešė šalies Centrinė rinkimų komisija (CRK). Suskaičiavus visus balsus paaiškėjo, kad už A. Lukašenką balsavo daugiau kaip 5 mln. žmonių, o rinkėjų aktyvumas buvo 90,66 procento. Opozicijos kandidatai, kurių buvo devyni, surinko nuo 0,5 iki 2,5 proc. rinkėjų balsų.

Tačiau devyni opozicijos kandidatai, jau anksčiau pareiškę, jog rinkimai buvo klastojami, paragino surengti masinius protestus, ignoruodami A. Lukašenkos perspėjimus. Jau sekmadienio vakare opozicijai priklausantys aktyvistai, apie 20 tūkst. daugiausia jaunų žmonių, protestuodami prieš A. Lukašenkos autoritarinį valdymo režimą ir žinodami apie jo iš anksto suplanuotą „pergalę“ rinkimuose, surengė nepaklusnumo akcijas Minsko centre, Nepriklausomybės aikštėje. Kai kurie protestuotojai mėgino įsiveržti į Vyriausybės rūmus,  sudaužė stiklines pastato duris. Opozicijos lyderiai spėja, kad tai galėjo būti valdžios pasiųstų provokatorių darbas, nes iš pradžių mitingas vyko taikiai. Klausydamiesi penkių kandidatų kalbų protestuotojai mojavo Baltarusijos ir Europos Sąjungos (ES) vėliavomis bei skandavo „Už laisvę!“, „Šalin gulagą“, „Išeik“ ir „Tegyvuoja Baltarusija“. Tačiau grandine išsirikiavę milicininkai pradėjo vaikyti ir daužyti demonstrantus, neleisdami žygiuoti toliau ir neprileisdami prie Vyriausybės pastato.

Milicija, OMON ir VRM kariuomenė, panaudoję jėgą, išvaikė masinę demonstraciją, sumušė ir areštavo keletą šimtų protestuotojų. Buvo sumušti kandidatai į prezidentus V. Nekliajevas ir V. Rymaševskis, suimti septyni iš devynių A. Lukašenkos varžovų. V. Nekliajevas greitosios pagalbos automobiliu išvežtas į ligoninę, o jo šalininkai sakė, kad kandidatas patyrė vidutinio sunkumo galvos smegenų traumą. Įvykiai Minske priminė panašius milicijos veiksmus per 2006 metais vykusius prezidento rinkimus, kai masinės demonstracijos buvo išvaikytos, o kai kurie opozicijos lyderiai nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis. „Riaušininkai“ ne tik buvo sudaužyti ir suimti, bet ir daugiau nei 600 nubausta areštu už tariamą „įstatymų nesilaikymą“. Sekmadienį Minske daug žurnalistų buvo suimta ir sumušta. Rusijos žurnalistas Aleksandras Astafjevas, Peterburgo laikraščio „Mano rajonas“ fotoreporteris, sulaikytas Minske sekmadienį apie 18 valandą. Antradienį apie 14 valandą jis paskambino iš areštinės ir pasakė, kad dvi paras jis negavo nieko valgyti ir gerti, išskyrus kelias stiklines vandens. „Milicija su areštuotais žmonėmis elgiasi kaip su gyvuliais, muša, spardo ir visaip plūsta. Man dar pasisekė, nors per sulaikymą buvau sumuštas – man išmušė tris dantis ir prakirto antakį. Mačiau kur kas rimčiau nukentėjusių žmonių, kurie dar ir areštinėje buvo mušami. O mane areštinėje tik porą kartų apstumdė ir išplūdo“, – sakė žurnalistas. Antradienį 15 valandą A. Astafjevas buvo nubaustas 10 parų arešto. Pranešama, kad A. Astafjevas paskelbė bado streiką. Tarp sulaikytų Rusijos piliečių yra ir „Solidarumo“ judėjimo aktyvistė Anastasija Rybačenko. Buvo sumuštas ir Rusijos žurnalistas A. Charčenko ir dar keli iš Rusijos atvykę žurnalistai, suplėšytos jų striukes,  vienam žurnalistui sulaužyta ranka.

Protesto akcijos Minske liudininkais buvo ir keletas Lietuvos politikų. Nuo ESBO pasiųsti stebėti rinkimų eigą, sekmadienio vakarą Minsko Nepriklausomybės aikštėje jie savo akimis pamatė, ką reiškia Lukašenkos „demokratija“. Specialiosioms pajėgoms vaikant opozicijos demonstraciją, jie patys pakliuvo po omonininkų „bananais“. Vienas rinkimų stebėtojų, Seimo narys Andrius Šedžius spaudos konferencijoje pirmadienį pasakojo, kaip Lietuvos parlamentarai ar politikai, nutarę pažiūrėti, kas dedasi opozicijos mitinge, nespėję išeiti iš viešbučio iš karto pateko į „Omono“ pajėgų apsuptį. „Nesiskaitė nė su vienu – ar tai buvo moteris, ar vaikas, ar vyresnio amžiaus žmogus. Visus stūmė skydais, mušė guminėm lazdom“, – pasakojo A. Šedžius. Jo teigimu, stebėtojai nebuvo sumušti tik dėl to, kad juos saugojo Baltarusijos milicija. „Pamačiau mūsų ambasadorių Edminą Bagdoną, kuris puolė ginti tris merginas (iš tikrųjų jas mušė guminėm lazdom), bet buvo nustumtas specialiųjų pajėgų. (...) Ambasadorius šaukė, kad čia diplomatai, parlamentarai, bet niekas į tai nekreipė dėmesio, nežiūrėjo į tarptautinio stebėtojo pažymėjimą. Mus nuo žiauraus sumušimo išgelbėjo tai, kad milicijos pareigūnai neleido omonininkams mūsų mušti“, – teigė Baltarusijos prezidento „rinkimų“ liudininkas A. Šedžius.

Visai kitaip elgėsi įvykių sūkuryje prie to paties viešbučio parlamentarų sutikta Baltarusijoje viešėjusi Kazimira Danute Prunskiene. Ji dar prieš tai Baltarusijos televizijos laidoje pareiškė rinkimus buvus „gerai organizuotus“. Pasak K. Prunskienės, vyko „gana gražūs, gerai organizuoti rinkimai“. Apie Prunskienės „pasirodymą“ Baltarusijoje A. Šedžius pasakojo: „Kada mus mušė, nes mušė ne tik tas studentes, bet ir mus, prie viešbučio privažiavo „mersedesas“, ir iš jo išlipo mūsų gerai žinoma ekspremjerė K. Prunskienė. E. Bagdonas pradėjo šaukti: „Premjere, žiūrėkit, jūsų demokratija!“, bet ji nė neatsisukdama įbėgo į viešbutį, o prieš tai sėdėjo visą dieną televizijoje ir aiškino, kokia demokratiška šalis yra Baltarusija“, – pasakojo A. Šedžius. Kiti Lietuvos parlamentarai, stebėję Baltarusijos prezidento rinkimus, sakė turintys žinių, kad neramumus galėjo sukelti į protestuotojų minią infiltruoti Baltarusijos pareigūnai. Beje, Baltarusijoje sulaikyta ir 10 parų arešto nubausta ir Lietuvos pilietė.

Pasaulio politikai reiškia pasipiktinimą Baltarusijos režimo veiksmais. Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas pareiškė pasipiktinimą kandidato į Baltarusijos prezidentus V. Nekliajevo sumušimu. JAV ryžtingai pasmerkė smurtą Baltarusijoje rinkimų dieną. JAV ambasadorius Baltarusijoje pareikalavo nedelsiant išlaisvinti specialiųjų tarnybų iš ligoninės pagrobtą kandidatą į prezidentus V. Nekliajevą. O pirmadienį Jungtinės Valstijos pareiškė nelaikančios legitimiu Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos perrinkimo, po kurio masiniai protestai buvo malšinami jėga.

Lietuva taip pat išreiškė susirūpinimą dėl padėties Baltarusijoje. Užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai rašoma, kad ministerija įdėmiai stebi kaimyninėje Baltarusijoje po rinkimų susidariusią situaciją ir apgailestauja bei reiškia susirūpinimą, kad prezidento rinkimų dieną Baltarusijos valdžia neužtikrino Baltarusijos piliečių susirinkimo laisvės ir panaudojo jėgą prieš demonstrantus. „Ypač nerimą kelia brutalūs Baltarusijos jėgos struktūrų veiksmai opozicijos kandidatų į prezidentus, nepriklausomos žiniasklaidos atstovų, opozicijos aktyvistų atžvilgiu, jų suėmimai, kratos demokratinės opozicijos atstovų namuose ir biuruose“, – rašoma ministerijos pranešime spaudai. Lietuvos užsienio reikalų ministerija ragina Baltarusijos valdžią susilaikyti nuo jėgos naudojimo demonstrantų atžvilgiu, paleisti sulaikytuosius, kuo greičiau ištirti ir įvertinti visus incidentus.

Tačiau Lukašenkos režimas rengiasi naujoms represijoms. Kai kuriems iš sulaikytųjų gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė dėl „masinių neramumų organizavimo“, o protestą „organizavusios“ opozicinės partijos bus uždarytos.  „Niekas neliks nenubaustas“, – sakė Baltarusijos vidaus reikalų ministras Anatolijus Kulešovas. Žodžiu, A. Lukašenka dar kartą pademonstravo žiaurų valdančiojo režimo veidą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija