2010 m. gruodžio 31 d.
Nr. 95
(1880)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai

Projektą „Gimtasis kraštas:  
įvykiai ir įspūdžiai“ remia:  

  

 

Bendruomenėse

Tvirti išradingumu

Bronius VERTELKA

Bendruomenės pirmininkė Virginija
Umantienė – buvusi Budraičių
seniūno Benedikto Andrulio mokinė

„Vertingiau gauti nedidelį
atlyginimą, nereikia prašyti
pašalpos“, – sakė mini įmonėje
dirbantys Vitalijus Žurbenko
ir Raimonda Petrauskaitė

Nacionaliniame bendrovių konkurse „Tikime laisve“, skirtame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui, Kelmės rajono Budraičių bendruomenė pelnė nominaciją „Už pilietinę iniciatyvą valstybės stiprinimo labui“.

Verti pagyrimo

Tai padarė entuziastai, negailintys laiko. Vieni savo darbu prisideda, o kurie negali, paremia finansiškai. Taip budraitiškiai savo pinigais ir  jėgomis įsirengė bendruomenės namus.

Mokytojos Virginijos Žurbenkienės entuziazmu ir iniciatyva Budraičiuose jau treti metai sėkmingai veikia mini verslo įmonė. Įmonėje perdirbamos ekologiškai išaugintos daržovės ir vaisiai. Taip sukurta keletas darbo vietų. Produkciją realizuoja Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje.

Pradžioje savo gaminius budraitiškiai parduodavo turgavietėse ir mugėse. Skintis kelią į rinką padėjo Kelmės rajono ekologinių ūkių kooperatyvo pirmininkas Marijus Čekavičius. Dabar kelmiškių gaminių paklausa didelė – net nespėja gaminti. Mini įmonė sertifikuota ir jos visi gaminiai yra ekologiški.

Likimo valiai nepalieka jaunimo

Budraičiuose ir septyniuose aplinkiniuose kaimuose, susitelkusiuose į bendruomenę, apie pusšimtis jaunų žmonių. Kone visi jie lanko kokį nors būrelį. Bendruomenės aktyvistai  aplankė šeimas, auginančias vaikus, ir išsiaiškino jų lūkesčius. Kaimo vaikai užmiršti, apleisti.  Rytais atvažiavęs autobusiukas juos nuveža į Tytuvėnus, o antrą valandą parveža atgal. Jei kaimo vaikas pasilieka po pamokų mokykloje ar gimnazijoje, jis priverstas namo eiti pėsčias 5–7 kilometrus. Vyresniųjų klasių moksleiviai net nėra buvę šokiuose. Taigi bendruomenė nutarė pasirūpinti jaunimo laisvalaikiu ir parodyti, jog laiką galima praleisti ne prie alaus butelio, o prie šachmatų lentos, sukantis šokių ratelyje, dainuojant, deklamuojant.

Bendruomenė organizavo du šachmatų būrelius – kad vaikai pramoktų mąstyti, lavintųsi. Susirenka iki 30 vaikų. Budraičių seniūnas Benediktas Andrulis stebi, kad patalpa būtų švari, kad būtų šilta (pirtyje yra ir salė jaunimui). Jeigu šaltoka, pasikuria židinį. Veikia du – pradinukų ir vyresniųjų klasių šokių būreliai. Norinčių dainuoti laukia  ansambliai. Į būrelius mielai renkasi kaimo vaikai.

Būreliams vadovauja entuziastai. Seniūnas B. Andrulis daug metų dirbo pedagogu, tad senos pažintys  labai pravertė. Jo pakalbinti buvę kolegos neatsisakė. Patyręs šachmatų žinovas Alfonsas Gudmonas vaikams skiria po 2–3 valandas per savaitę. Dainavimo moko savamokslis muzikantas Antanas Vaičius, šokių – choreografas Rimantas Vaišnoras. Iš gero pusšimčio Budraičių jaunų žmonių tik  6–7 liko neįsitraukę į būrelių veiklą.

Budraitiškiams priskirtas policijos pareigūnas Darius Pranskūnas moka bendrauti su jaunimu. Jis budi šokių salėje, kurioje mėgėjų pašokti netrūksta. D. Pranskūnas šnekasi su jaunimu kaip lygus su lygiais. Jei ką, neskuba bausti – įspėja.

Postūmis veiklai – ir iš seniūnijos, ir iš savivaldybės

Budraičių bendruomenė įgyvendino apie 20 projektų už pusę milijono litų. Bendruomenės pirmininkė Virginija Umantienė sako, kad jos veikla – tai juodas darbas, kurio niekas nemato. Moteris ūkininkauja nedideliame  ūkyje. „Turime geras šeimas, be jų palaikymo būtų labai sunku. Svarbiausia, kad stiprus bendruomenės pagrindas. Mokytoja Virginija Žurbenkienė rašo projektus“, – kalbėjo V. Umantienė.

Prie bendruomenės augimo daug prisidėjo rajono savivaldybė, Tytuvėnų kaimiškosios seniūnijos seniūnas Stanislovas Baltrušaitis.  Ketverių metų bendruomenės veiklos proga skyrė lėšų, kurių pakako išgrįsti grindinį priešais bendruomenės namus.  Savivaldybės pinigais įrengta priešgaisrinė signalizacija. Seniūnija nupirko šachmatus,  teniso stalą. Niekada neatsakė seniūnas, jeigu reikėjo mašinos žvyro ar durpių. Seniūnija po kelis kartus nupjauna žolę. Užtat bendruomenės pastangomis veikia pirtis, į kurią užsuka ir namuose turintys vonias. Bendruomenė galvoja apie savo biblioteką, yra norinčių dovanoti knygų. Žada įsteigti net muziejų. Prozininkas, istorijos mokytojas Ignas Viržintas savo žmonai paliko didelį turtą – per 5 tūkstančius eksponatų. Muziejų steigs baigus bendruomenės namų renovaciją. Bendruomenė  dairosi įrengimų naujam verslui – norėtų imtis sulčių spaudimo verslo.

Budraičiai, Kelmės rajonas
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija