2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Šventų Kalėdų dieną – ir gyva Prakartėlė, ir mugė

Vytautas Bagdonas

Jau antrus metus Svėdasuose
įrengiama gyvoji prakartėlė

Su lesyklėlėmis – į šventinę mugę

Žiūrovų čia netrūksta...

Kalėdinėje mugėje galėjai
ir gražių suvenyrų nusipirkti,
ir karšto vyno paragauti...

Šventų Kalėdų rytmetį, nuoširdžiai pasimeldę Svėdasų šv. Arkangelo Mykolo parapijos bažnyčioje, pasidžiaugę kūdikėlio Jėzaus gimimu, parapijiečiai ir gimtinėn aplankyti artimųjų sugrįžę kraštiečiai grožėjosi Svėdasų šventovėje įrengtu Betliejumi ir Prakartėle, o paskui skubėjo į miestelio centrą prie šventiškai papuoštos eglės. Čia svėdasiškių ir jų svečių laukė gyva prakartėlė su Marija ir Juozapu, avimis ir avinėliais, tiktai ėdžiose gulėjo ne kūdikėlis, o lėlė. 

Svėdasiškiai jau antrus metus įrengia gyvą prakartėlę. Parapijos klebono kun. Vydo Juškėno, bažnyčios pastoracinės tarybos, „Carito“ organizacijos aktyvistų, veiklių Svėdasų bendruomenės narių iniciatyva pasiteisina. Prakartėlę įrengti padeda ir vietiniai ūkininkai, verslininkai, neabejinga tam ir seniūnija. Visų bendromis pastangomis Betliejus po atviru dangumi jau tapo traukos centru ir vienu iš labiausiai lankomu objektu.

Svėdasiškių Kutkų šeima – jaukios ir populiarios kavinės „Pas Gedą“ savininkai – kaip ir pernai ėmėsi iniciatyvos organizuoti šventinę mugę. Šį kartą gražiai papuoštoje turgavietėje atsirado daugiau prekeivių iš Svėdasų, Grikiapelių, Vaitkūnų, Gykių ir kitų vietovių, siūlančių įvairiausių suvenyrų, rankdarbių, namuose keptų gardumynų. O ir pirkėjų buvo kur kas daugiau, nei praėjusių metų gruodį. Jeigu kas ir nieko nepirko, tai bent akis paganė, su pažįstamais, giminėmis pabendravo. Pirmajai šv. Kalėdų dienai baigiantis daug žmonių susirinko miestelio aikštėje pasiklausyti muzikos, pasišnekučiuoti, o vakare kavinėje „Pas Gedą“ šokių mėgėjai galėjo pasišokti, pasilinksminti.

Pasak verslininkės Danutės Kutkienės, tokių pramogų žmonės pasiilgsta, noriai mugėse lankosi, tad ir ateityje šv. Kalėdų proga panašūs sambūriai bus organizuojami.

Per šventes Svėdasuose vyko ir daugiau renginių. Antai antrąją Šv. Kalėdų dieną bažnyčioje vaikai susitiko su Kalėdų Seneliu, visi bendrai aplankė ir miestelio centre papuoštą Kalėdų eglutę bei gyvąją prakartėlę.

Svėdasai, Anykščių rajonas
Autoriaus nuotraukos 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija