2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Įvertino Elko vyskupą

Pagerbtas Motiejaus Valančiaus blaivybės konkurso laureatas

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Prie arkivyskupo Mečislovo Reinio
portreto. Iš kairės: vyskupas
Arūnas Poniškaitis, Elko vyskupas
Jerzy Mazur, VPU rektorius
akademikas Algirdas Gaižutis
ir diakonas Vitalijus Kodis

Renginio dalyviai (pirmoje eilėje
iš kairės): vyskupas Arūnas
Poniškaitis, VPU rektorius akademikas
Algirdas Gaižutis, Elko vyskupas Jerzy
Mazur ir Lenkijos ambasados Lietuvos
Respublikoje konsulas Stanislovas Korgul,
antroje eilėje iš kairės sėdi 2010 m.
Vinco Kudirkos publicistikos konkurso
laureatai: Stasys Jokubaitis
ir Virginija Mačėnaitė

Gruodžio 28 dieną Vilniaus pedagoginio universiteto Arkivyskupo Mečislovo Reinio auditorijoje Lietuvos blaivybės draugija „Baltų ainiai“ apdovanojo Motiejaus Valančiaus blaivybės draugijos konkurso laureatą Elko vyskupą Jerzy Mazur. Kartu buvo apdovanoti ir Vinco Kudirkos publicistikos konkurso laureatai Virginija Mačėnaitė ir Stasys Jokūbaitis.

Renginyje dalyvavo svečiai iš Lenkijos: Elko vyskupas J. Mazur, kunigai Dariusz Kruczynski ir Tadeusz Herman bei diakonas Vitalijus Kodis, Lenkijos ambasados Lietuvos Respublikoje konsulas Stanislovas Korgul bei kiti.

Lietuvos dvasininkijai atstovavo Vilniaus arkivyskupo augziliaras vyskupas Arūnas Poniškaitis, Maišiagalos dekanas ir klebonas kun. Juzef Aškielovič bei kiti kunigai, Seimo narys Kazimieras Uoka, universiteto dėstytojai, profesoriai, iš kitų miestų atvykę blaivybės sąjūdžio veikėjai.

Vertinimo komisijos pirmininkas prof. Č. Kalenda apžvelgė Elko vyskupo biografiją, jo darbus. J. Mazur, baigęs studijas Liublino katalikų universitete (Lenkija) ir Popiežiškajame šv. Grigaliaus universitete (Roma), dirbo Afrikoje – Ganoje (1983–1986), kurį laiką Lenkijoje, o nuo 1992-ųjų – Baranovičiuose (Baltarusija). Ketvertą metų (1994–1998) rusų, baltarusių ir lenkų kalbomis redagavo laikraštį „Dialogas“. Minsko–Mogiliovo ir Pinsko diecezijose ėjo atsakingas pareigas. Nuo 1997 metų buvo atsakingas už ekumeninį pasirengimą 2000 metų didžiajam krikščionybės jubiliejui.

1998 metais popiežius Jonas Paulius II jį paskyrė vyskupo pagalbininku azijietiškai Rusijos teritorijai. 1999 metais įkūrus atskirą apaštalinę Rytų Sibiro administratūrą su centru Irkutske tapo jos pirmuoju apaštaliniu administratoriumi, 2002 – pirmuoju naujai įkurtos Šv. Juozapo vyskupijos Irkutske vyskupu. Nuo 2003 metų – Elko vyskupas.

Vyskupas J. Mazur padėkojo už išrinkimą M. Valančiaus blaivybės konkurso laureatu: „Dariau tiek, kiek reikalauja Dievas, o apdovanojimas stiprina ir mobilizuoja veiklą“. Vyskupas kalbėjo apie esamą padėtį: žmogus ieško Dievo, o Dievas – pilnas malonės ir ją dovanoja. Kalbėjo apie Lietuvai ir Lenkijai svarbias asmenybes: šv. seserį Faustiną ir Palaimintąjį kun. Mykolą Sopočką – tai žmonės, per Dievo gailestingumą jungiantys valstybes.

Vyskupas pasakojo apie blaivybės darbus: Baranovičiuose kartu su stačiatikiais įkūrė anoniminių alkoholikų grupes, padėjo šeimoms, kuriose yra alkoholikų.  Iš Baranovičių anoniminių alkoholikų grupės plito kituose miestuose, tai vyko todėl, kad veikė Dievo gailestingumas. Šį darbą tęsė ir Sibire, kur daug įvairių tautų, nacionalinių mažumų. Vysk. J. Mazur džiaugėsi, kad 2005 metais netoli Elko įkurtas specialus alkoholikų gydymo centras, iš kurio į pilnavertį gyvenimą sugrįžta šimtai žmonių. Elko vyskupijoje (jam priklauso ir lietuvių gyvenamos vietos Seinai, Punskas) daug kunigų, paskirtų kapelionais, rūpinasi įkurtomis anoniminių alkoholikų bei kitomis grupėmis.

Vysk. J. Mazur VPU rektoriui akademikui A. Gaižučiui įteikė Elko vyskupijos albumą, A. Čekauskui ir Istorijos fakulteto prodekanei doc. dr. Sandrai Grigaravičiūtei – Šv. Brunono medalius.

VPU rektorius akademikas A. Gaižutis kalbėjo, kad vyskupo akcentuotas Dievo gailestingumas – svarbus fundamentalus dalykas ugdant jaunąją kartą, auklėjant jaunimą amžinų, tūkstantmečiais patikrintų vertybių sankaupoje. Vysk. A. Poniškaitis kalbėjo apie žmogaus orumo pagrindą – Dievo meilę. Vyskupas akcentavo kalbą, kaip vieną svarbių turtų, leidžiančių prabilti, pasidalinti kuo turime. Kitas itin svarbus turtas – tikėjimas. Jis parodo kiekvieno vertę: tikėjimo šviesa turi spindėti mūsų darbuose, mūsų gyvenime. Nesuprastas, savo skausme paskendęs, išbandymų palaužtas žmogus dažnai ieško nusiraminimo alkoholyje – nes jis neturi atramos taško, nesijaučia mylimas. Meilė plečia žmogaus orumą, o tai yra svarbi apsauga nuo alkoholizmo. Vysk. A. Poniškaitis ragino skleisti viltį, stiprybę, suvokimą – viską, kuo mes esame turtingi.

Lenkijos ambasados Lietuvos Respublikoje konsulas Stanislovas Korgul džiaugėsi, kad 2010 metų M. Valančiaus blaivybės draugijos konkurso laureatu tapo jo tautietis, su kuriuo persipynė likimai: kai vyskupas dirbo Rusijoje, buvo Lenkijos konsulate Maskvoje. Konsulas kalbėjo, kad konkursas susietas ir su jo darbu, nes ne sykį teko gelbėti pakliuvusius į bėdą dėl alkoholio kraštiečius.

Lietuvos Seimo narys Kazimieras Uoka kalbėjo apie pastarųjų dienų debatus Seime dėl alkoholio. Pabrėžė, kad vien Vilniuje kioskų, parduotuvių ir parduotuvėlių, kuriuose prekiaujama alkoholiu, daugiau negu visoje Švedijoje.

Vinco Kudirkos publicistikos konkurso laureatus pristatė vertinimo komisijos pirmininkas Antanas Ribelis, akcentuodamas, kad šiomis dienomis kalbėti ar rašyti apie blaivybę nėra lengva. Tačiau atsiranda vienas kitas balsas ir blaivybės draugija stengiasi tuos balsus pastebėti, paminėti. 2010 m. Vinco Kudirkos publicistikos blaivybės tema laimėtojai – „Gimtojo krašto“ žurnalistė Virginija Mačėnaitė ir „Valstiečių laikraščio“ vyr. redaktorius Stasys Jokūbaitis.

Pasisakė Teisės asociacijos prezidentas Vytautas Budnikas, primindamas, kad Lietuvos žmogaus teisių asociacija įsteigta prieš 22 metus. Šioje veikloje dalyvavo ir Bažnyčios atstovai. Asociacija leido laikraštį „Pozicija“. Akcentavo, kad teisingumas – vertybė ir siekiamybė, o visuomenė sąmonėja dėka sąžiningų žurnalistų.

Muzikinius numerius atliko VPU styginių instrumentų kvartetas „Credo“ (vadovas Remigijus Vitkauskas) ir vokalistai.

Vilnius
Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija