2011 m. sausio 7 d.
Nr. 2
(1882)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Dėmesys karitatyvinei veiklai

Pranciškus ŽUKAUSKAS

Aptariama Šilalės dekanato
karitatyvinė veikla. Iš kairės:
vyskupas Jonas Boruta SJ, kun. Saulius
Damašius, dekanas kan. Algis Genutis

Grupė Šilalės dekanato karitiečių

Nuo 1989 metų Telšių vyskupijoje veikia „Caritas“ organizacija, vienijanti 11 dekanatų ir juose esančių 56 parapijos padalinių veiklą. Žemaitijos „Caritas“ vizija yra geros valios žmonių, motyvuotų Katalikų Bažnyčios socialiniu mokymu bei humanistinėmis nuostatomis pagrįsta karitatyvinė veikla. Ja siekiama, ypač dabartinės krizės metu, mažinti socialinę atskirtį, o pažeidžiamiems visuomenės sluoksniams ateiti pagalbon su Kristaus dvasia širdyje. Pagrindinė „Caritas“ organizacijos misija – vienyti savanorius bei profesionalius koordinatorius socialinei veiklai plėtoti, vadovaujantis asmens orumo pripažinimu, tolerancija, artimo meilės, solidarumo bei teisingumo principais.

Pagrindinis Telšių vyskupijos „Caritas“ organizacijos branduolys yra jos vadovai: pirmininkas vyskupas Jonas Boruta SJ, nuo 2002 metų rugpjūčio mėnesio direktoriumi dirbantis kun. teol. lic. Saulius Damašius, reikalų vedėja Danutė Berėnienė, vedėja Klaipėdos apskričiai Rasa Senkienė ir viešųjų ryšių atstovė Ingrida Mažutytė. Jų sąžiningumas, pareigingumas, stropumas bei katalikiškas pasiaukojimas koordinuojant Žemaičių vyskupijos „Caritas“ veiklą kasmet plečia organizacijos veiklos ribas, aktyvina, taiko naujas, pažangesnes karitatyvinės veiklos formas. Gana sėkmingai ir efektyviai veikia Telšių vyskupijos, Naujosios Akmenės, Klaipėdos Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės, Šv. Kazimiero parapijų „Caritas“ labdaros valgyklos, kuriose maitinasi nemažai skurstančiųjų. Įvairiapuse katalikiška veikla pasižymi Telšių vyskupijos „Caritas“ vaikų dienos centras, kurį mažieji telšiškiai vadina savo antraisiais namais.

Telšių vyskupijos „Caritas“ pirmininko vyskupo J. Borutos SJ bei direktoriaus kun. teol. lic. S. Damašiaus iniciatyva kasmet apsilankoma vyskupijos dekanatuose, susitinkama su parapijų kunigais ir vietoje pasidomima, kaip karitatyvinę veiklą vykdo struktūriniai padaliniai, kokia konsultacija bei pagalba reikalinga iš centro, dalijamasi patirtimi, bendromis pastangomis bandoma ieškoti naujų metodų bei formų, išklausomos „Caritas“ koordinatorių bei savanorių nuomonės.

Per šio Advento keturias savaites Telšių vyskupijos „Caritas“ centro vadovai spėjo apsilankyti visuose vyskupijos dekanatuose. Susitikimų metu vyskupas J. Boruta ir kun. teol. lic. S. Damašius „Caritas“ koordinatoriams, savanoriams bei gausiai susirinkusiems tikintiesiems aukojo šv. Mišias. Po šv. Mišių vyko susitikimai su vietos karitiečiais, buvo aptariami nuveikti darbai.

Turiningas ir dalykiškas susitikimas įvyko Šilalės dekanate. Čia vyskupas J. Boruta ir kun. teol. lic. S. Damašius, talkinant vyskupo pagalbininkams kunigams Domui Gatautui, Haroldui Šneideraičiui, kartu su Šilalės dekanato parapijų kunigais Šilalės šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje aukojo šv. Mišias. Šilalės dekanato karitatyvinės veiklos koordinatoriams, savanoriams bei visiems šv. Mišiose dalyvavusiems tikintiesiems vyskupas J. Boruta SJ pasakė homiliją apie „Caritas“ organizacijos būtinumą, kai šiuo metu pasaulyje tiek daug vargstančių, alkanų ir skurstančių žmonių.

Po šv. Mišių Šilalės parapijos namuose vyko Šilalės dekanato parapijų karitatyvinių organizacijų narių susitikimas, kuriam vadovavo Šilalės klebonas dekanas kan. bažn. t. dr. Algis Genutis. Čia visos Telšių vyskupijos „Caritas“ organizacijos veiklą apžvelgė organizacijos pirmininkas vyskupas J. Boruta ir jos direktorius kun. teol. lic. S. Damašius. Juos domino, kaip į Šilalės dekanato karitatyvinę veiklą įtraukiamas jaunimas ar pasirūpinama vienkiemiuose gyvenančiais senukais, apleistais bei užmirštais žmonėmis, ligoniais ir pan. Pasak vyskupijos „Caritas“ direktoriaus kun. S. Damašiaus, kiekvienas karitietis turi vadovautis Gailestingojo Samariečio įvaizdžiu. Vyskupas J. Boruta ragino į „Caritas“ veiklą įtraukti kuo daugiau jaunimo, kuris matytų senų, vargingų žmonių bėdas ir pats savo konkrečia pagalba pratintųsi jiems padėti. Karitatyvinėje veikloje turėtų aktyviau reikštis ir vyrai, nes, pasak vyskupo, vyriškos rankos gali užlopyti prakiurusio namo stogą, įstiklinti langą, sutvarkyti duris, paruošti žiemai kurą ir pan. Susitikime mintimis apie atskirų parapijų karitatyvinę veiklą dalinosi šios veiklos organizatoriai, parapijų klebonai.

Aktyviai karitatyvinę veiklą vykdo Šilalės parapijos „Caritas“, vadovaujamas vedėjos Jadvygos Romienės. Apie tai mintimis pasidalino pati vedėja, išvardinusi karitiečių nuveiktus darbus globojant vargšus, juos šelpiant maistu, padedant besimokantiems studentams, lankant ligonius, vienišus senelius ir pan.

Savo karitatyvine veikla nustebino Tenenių ir Pajūrio karitietės, kuruojamos klebono kun. Mykolo Petrausko. Į šių parapijų karitatyvinę veiklą yra aktyviai įsijungęs ir jaunimas. Moksleiviai po pamokų aplanko senukus, prineša malkų, nuvalo sniegą, pasveikina senyvo amžiaus žmones įvairių švenčių progomis, padeda išdalinti karitiečių moterų surinktą labdarą ir pan. Tenenių parapijoje ištisos šeimos įsijungusios į karitatyvinę veiklą.

Laukuvos parapijos karitiečiai, vadovaujami Aldonos ir Česlovo Gedvilų, aplanko sergančius žmones, pamatuoja jų kraujospūdį, reikalui esant, iškviečia gydytoją, nuperka vaistų ir pan., rūpinasi dvasiniais Laukuvos parapijos tikinčiųjų reikalais. Šios parapijos karitiečiai sekmadieniais iš atokesnių kaimų atveža tikinčiuosius bažnyčion.

Gana plačiai „išsibarsčiusi“ yra Kaltinėnų parapija, tačiau, pasak šios parapijos klebono kun. Narsučio Petriko, kaltinėniškės karitietės, aktyviai įsijungusios į „Caritas“ veiklą, spėja pabuvoti pas visus jų pagalbos reikalingus žmones.

Aktyvina savo parapijų karitatyvinę veiklą ir dar neseniai Kvėdarnos ir Upynos parapijoms vadovaujantys klebonai kunigai Juozas Rudys ir Eduardas Steponavičius.

Pirmus metus Pajūralio parapijoje klebonu dirbantis kun. Kazys Žąsytis džiaugiasi, kad čia gana aktyviai veikia Marijos Legionas, susidedantis iš penkiolikos narių, kuris vykdo ir karitatyvinę veiklą.

Džiugu, kad Šilalės dekanato karitiečiai, tarp kurių yra ir nemažai vyrų, pagelbsti įvairiuose ūkiniuose darbuose, paremontuoja senyvo amžiaus arba vienišiems žmonėms gyvenamuosius namus, padeda sutvarkyti namų aplinką, apsirūpinti kuru ir pan. Neretai Šilalės dekanato „Caritas“ darbuotojai aplanko senukus, vienišus ir nuošaliai kaimuose gyvenančius ne vien pagelbėti materialiai, bet užsuka ir šiaip pabendrauti, atneša katalikiškos spaudos.

Telšių vyskupijos „Caritas“ vadovai stengiasi padėti dekanatų parapijose dirbantiems karitiečiams, organizuodami įvairius seminarus, konferencijas. Tai yra savotiškas karitatyvinės veiklos aktyvinimas, supažindinimas su naujovėmis bei naujais reikalavimais, keliamais „Caritas“. Toks „Caritas“ greičiau pasiekia savo tikslus.

Šilalė
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija