2011 m. sausio 21 d.
Nr. 6
(1886)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Pilietinės akcijos

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Pilietinės akcijos
„Rūstybės diena“ dalyviai
Vlado LUKOŠEVIČIAUS nuotrauka

Sausio 18 dieną Vilniuje, Kaune ir dar keliuose miestuose įvyko pilietinė akcija „Rūstybės diena“. Akciją organizavo Jungtinio demokratinio judėjimo (JDJ) konfederacija, judėjimas „Drąsiaus kelias“, judėjimas „Vytis“, Lietuvos žmogaus teisių stebėjimo sąjunga, Visuomeninė piliečių sąjunga ir dar keli pilietiniai judėjimai. „Rūstybės dienos“ tikslas – atkreipti valdžios ir visuomenės dėmesį į Lietuvoje klestinčias negeroves – išnaudotojų ir korumpuotų teisėsaugos pareigūnų klestėjimą, rezonansinių bylų vilkinimą ir nutraukimą (Kauno pedofilijos byla, D. Kedžio nužudymo byla, VEKS, Valdovų rūmų aferų tyrimas bei kitos bylos), vis labiau plintantį bylų fabrikavimą (E. Kusaitės, L. Hermano ir K. Žaltausko, D. Šulco, M. Virkiečio ir kitos bylos). Buvo reikalaujama ir skandalingai pagarsėjusių prokurorų – A. Stepučinsko, K. Betingio, S. Malinauskienės ir kai kurių kitų pašalinimo iš pareigų.

Vilniuje 12 valandą 30 minučių prasidėjo 40 minučių trukusi akcija prie Vyriausybės, o 14 valandą prasidėjo daugiau kaip valandą trukusi akcija prie Generalinės prokuratūros. Prie pagrindinės šalies prokuratūros pastato susirinko per 20 žmonių. Jie, pasiskirstę į grupes, stovėjo su vėliavomis, plakatais, prokuratūros atstovams įteikė pilietinių judėjimų vadovų pasirašytą rezoliuciją. „Esu persekiojamas nuo 2008 metų rugsėjo, kai prieš mane buvo pradėta fabrikuoti baudžiamoji byla. Nesiruošiu nuleisti rankų – ginsiu savo teises, kovosiu už teisingumą“, – teigė įkalinimus, grasinimų bangą bei kitokius persekiojimus patyręs kaunietis Linas Hermanas. Kėdainių JDJ vadovas Donatas Šulcas teigė: „Įsitikinau, kokioje „teisinėje valstybėje“ gyvename. Korumpuoti pareigūnai man iškėlė daugybę bylų. Tokie veikėjai neverti pareigūno vardo, jie žemina save ir valstybę“.

Generalinės prokuratūros atstovams įteiktoje rezoliucijoje, be kita ko, reikalaujama atnaujinti Kauno pedofilijos bylos tyrimą, pradėti tirti kovotojo su pedofilija D. Kedžio nužudymą, tyrimą dėl E. Kusaitės bylos sufabrikavimo, tirti su korupcija kovojančio buvusio Kalvarijos komisaro J. Gaižausko persekiojimą ir imtis esminio didžiųjų finansinių aferų – „Alytaus tekstilės“ neteisėto ir valstybei itin žalingo privatizavimo, VEKS ir Valdovų rūmų bylų bei kitų panašių aferų tyrimo.

Tą pačią dieną „Rūstybės dienos“ akcijos vyko Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje. Kaune akcijos dalyviai buvo susirinkę prie Kauno apygardos prokuratūros – čia pilietinių judėjimų aktyvistai stovėjo su vėliavomis ir plakatais. Visuomenės veikėjai bendravo su akcija susidomėjusiais kauniečiais bei Apygardos prokuratūros atstovais. Akcijos įvyko ir kituose miestuose prie regioninių prokuratūrų pastatų.

Lietuvoje regimas vis daugiau aktyvių piliečių ima kovoti už savo teises, iš apsnūdusio „pelėdų krašto“ virstame atgimstančiu kraštu. Sausio 22 dieną Kaune vyks tarptautinė konferencija „Pedofilija Lietuvoje ir pasaulyje“. Kaip kadaise Dreifuso byla pradėjo ardyti Prancūzijoje įsigalėjusios oligarchijos pamatus, tai analogiška padėtis gali susiklostyti ir Lietuvoje – rezonansinė Kauno pedofilijos byla ir dramatiška kovotojo su pedofilija D. Kedžio persekiojimo bei nužudymo istorija gali išjudinti mūsų krašte ilgai klestėjusios korupcinės oligarchijos pamatus.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija