2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Palaiminimai: krikščionių veiklos programa

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI su Katalikų
akcijos vaikais paleidžia taikos balandį

Jaunimo taikos iniciatyvos

Sausio 30-ąją, susitikęs su dešimtimis tūkstančių piligrimų Šv. Petro aikštėje sukalbėti „Viešpaties Angelas“ maldą, popiežius Benediktas XVI atskirai pasveikino gausią grupę Romos vyskupijos Katalikų akcijos vaikų, jų tėvų, katechetų ir ganytojų. Ši jaunų žmonių organizacija sausio mėnesį skyrė ypatingoms maldoms už taiką ir kitoms taikingoms iniciatyvoms, pavadintoms „Taikos karavanu“. Papasakoję apie šią akciją susirinkusiesiems berniukas ir mergaitė kartu su Šventuoju Tėvu pro jo darbo kabineto langą išleido du baltus balandžius.

Praėjusį šeštadienį ir sekmadienį jau trečią kartą tarptautiniu mastu buvo švenčiama Maldų už taiką Šventojoje Žemėje diena. Šią gražią iniciatyvą pasiūlė katalikiškos jaunimo organizacijos, parėmė Popiežiškoji teisingumo ir taikos taryba. Popiežius Benediktas XVI sakė, kad maldoje jis prisijungia prie Jeruzalės lotynų patriarcho Fuado Tualio ir pranciškonų kustodo tėvo Pierbatisto Picabalos prašymo, „kad Viešpats nukreiptų širdis ir protus konkretiems pasiūlymams dėl taikos Šventojoje Žemėje“ ir visuose neramumus išgyvenančiuose Artimuosiuose Rytuose. Popiežius taip pat prisiminė ir Tolimųjų Rytų šalis (Kiniją, Korėją, Vietnamą ir kt.), kurios šiomis dienomis švenčia Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorių. „Visoms toms didžioms tautoms aš iš visos širdies linkiu ramybės ir gerovės“, – sakė Šventasis Tėvas.

Dangaus Karalystės atvėrimas

Popiežius pakomentavo ir to sekmadienio Evangelijos skaitinį, kuriame šv. Matas atpasakoja vieną svarbiausių Jėzaus kalbų, žinomą Kalno pamokslo vardu. Joje, kreipdamasis į išpažinėjų minią, Jėzus palaimintaisiais pavadino dvasios vargdienius, liūdinčiuosius, gailestinguosius, alkstančius teisingumo, tyraširdžius ir persekiojamuosius dėl tikėjimo (plg. Mt 5, 3–10). Tai priminęs Benediktas XVI, remdamasis savo knyga „Jėzus iš Nazareto“, sakė, kad paskelbtieji palaiminimai „nėra nauja ideologija, o mokymas, kuris ateina iš aukštybių ir paliečia pačią žmogiškąją egzistenciją. Tą, kurią Viešpats savuoju įsitikinimu prisiėmė, kad išgelbėtų“.

Taigi, savuoju Kalno pamokslu Viešpats kreipiasi į visą pasaulį, į jo dabartį ir ateitį, ir šis mokymas gali būti pilnai suprastas bei išgyventas tik ištikimai sekant Jėzų, lydint jį toje išganymo kelionėje. „Palaiminimai yra naujoji gyvenimo programa, kuri išvaduoja mus nuo netikrų pasaulio vertybių ir atveria tikrosioms gėrybėms dabartyje ir ateityje“, – kalbėjo Šventasis Tėvas. Kai Viešpats guosdamas numaldo teisingumo alkį, nušluosto ašaras liūdintiems nelaimingiesiems, tai pirmiausia nėra materialinis atlyginimas, bet Dangaus Karalystės vartų atvėrimas, už ką Jam turime būti dėkingi ir ištikimai Jo nurodytu keliu sekti.

Pagaliau „palaiminimai atspindi patį Dievo Sūnaus gyvenimą, kuris leidžia sau būti persekiojamam, paniekintam iki pasmerkimo mirčiai, kad žmonėms būtų suteiktas išganymas“, – aiškino popiežius Benediktas XVI.

Krikščioniško šventumo istorija

Jis pabrėžė, kad visa dutūkstantmetė Bažnyčios istorija – „krikščioniškojo šventumo istorija“ – yra savotiškas Evangelijos mokymo apie Palaiminimus komentaras. Šventasis Tėvas pacitavo apaštalo šv. Pauliaus priminimą, kad „Dievas pasirinko silpnuosius, kad sugėdintų galiūnus. Ir tas, kas pasaulio akims žemakilmis ir paniekintas, net kai to nėra, Dievas pasirinko, kad niekais paverstų tai, kas laikoma kažin kuo“. (1 Kor 1, 27–28). Todėl Bažnyčia nebijo skurdo, nebijo paniekos ir persekiojimų visuomenėje, kuri dažniausia vertina tik materialinę gerovę ir pasaulietinę galią. Jėzaus vardu, kaip yra pastebėjęs šv. Augustinas, verta iškentėti visą blogį „ne tik ramia siela, bet netgi su džiaugsmu“, – citavo popiežius Benediktas savo mėgstamą garsųjį teologą.

Po „Viešpaties Angelas“ maldos jis priminė tą sekmadienį minėtą Pasaulinę raupsuotųjų dieną, pažymėdamas, kad šios baisios ligos iš tikrųjų vis mažiau, bet dar milijonai nuo jos kenčia – ypač kai kuriose Azijos šalyse. „Užtikrinu savo ypatingas maldas už šiuos ligonius, kaip ir už tuos, kurie įvairiais būdais jais rūpinasi ir darbuojasi, kad Hanseno liga išnyktų“, – sakė Šventasis Tėvas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija