2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

„Evangelija kasdien“ – įdomesniam Šventojo Rašto skaitymui

Inesė Ratnikaitė

Tikinčiųjų reikmėms išleistas Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio tritomis leidinys „Evangelija kasdien“, skirtas kasdieniam Šventojo Rašto skaitymui. Jame – kiekvienos dienos Evangelijos skaitiniai, iliustruoti Šventosios Žemės nuotraukomis, derintomis prie skaitinio minties. Nuotraukos – vyskupo E. Bartulio bei knygos bendraautoriaus Evaldo Darškaus. Pratarmę parašė apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi.

Šventąjį Raštą svarbu skaityti kasdien

Šventajame Rašte rašoma: „Būkite tokie tobuli kaip jūsų dangiškasis Tėvas yra tobulas“ (Mt 5, 48). Deja, gyvenimiškos situacijos dažnai būna tokios, kai sunku nuspręsti, kas būtų teisinga. Mus supa daug informacijos šaltinių, atitraukiančių nuo tikrosios tiesos. Šiaulių ganytojas nevengia pamoksluose perspėti, kad populiarumo neprarandanti televizija bei internetas dažnai siūlo apgaulingus sprendimo būdus. Tuo metu pasiūlyta išeitis atrodo patraukli, tačiau, būdama nesusijusi su tiesa, priešinga Kristaus mokymui, atneša dar didesnę nelaimę, sukuria problemas, skaudinančias pačius artimiausius, mylimus žmones. Vyskupas primena Jėzaus Kristaus žodžius „Aš esu Kelias, Tiesa ir Gyvenimas. Niekas nenueina pas Tėvą kitaip, kaip tik per mane“ (Jn 14, 6). Kristaus mokiniai, kalbėdami su Mokytoju pripažįsta: „Tu turi amžinojo gyvenimo žodžius“ (Jn 6, 68). Ganytojas moko, jog Dievas, suteikęs gyvenimą, geriausiai ir gali paaiškinti, kaip jį gyventi. Šie paaiškinimai – Šventajame Rašte. Ne vienas yra liudijęs, jog skaitydamas Šventąjį Raštą suprato, jog rašoma apie jį patį, jo gyvenimą. Šventasis Raštas, vyskupo teigimu, yra gyvenimo kelrodis. Todėl svarbu jį skaityti, kai sprendžiame įvairias problemas, kai ieškome atsakymo į rūpimus klausimus. Šioje knygoje, skelbiančioje Dievo žodį, randame tiesą. Todėl svarbu jį skaityti kiekvieną dieną, kad nepapultume į blogio žabangas, kad kasdien būtume pasirengę pasipriešinti nuodėmei, nes „Kristus yra tas, kuris naikina pasaulio nuodėmes“.

Pristatydamas knygą „Evangelija kasdien“ vyskupas aiškino, kad mūsų dvasiai būtinas dvasinis maistas, kad ji nenusilptų. Jėzus sako: „Mano maistas – vykdyti Dievo valią“ (Žr.: Jn 4, 34). Dovanodamas knygą Šiaulių ganytojas kviečia mus maitintis gyvojo Dievo žodžiu.

Fotografijos – gyvenimo keliui iliustruoti

„Evangelijoje kasdien“ dvasinę išmintį paryškina meno kūriniai. Apaštalinis nuncijus arkivyskupas Luigi Bonazzi sako, kad knygą subrandino du vyskupo E. Bartulio pomėgiai: „meilė fotografijai ir dar didesnė meilė Dievo žodžiui“. Fotografijos meno vyskupas mokėsi atlikdamas karinę tarnybą. Jis yra išleidęs fotografijų albumą „Kryžių kalnas“, o nuo 2007-ųjų kasmet tikintiesiems dovanoja savo nuotraukų sieninį bei stalinį kalendorius.

Naujojo leidinio puslapius puošiančios Šventosios Žemės nuotraukos suteikia patrauklumo, žadina vaizduotę. Meninė kūryba, nuncijaus teigimu, papildo, padeda geriau suprasti ištartą Dievo žodį, kartu tampa žmogiškuoju Dievo kūrybos tęsiniu. Šiaulių vyskupas sako, kad lankydamasis Šventojoje Žemėje, ypač Kristaus gimimo, mirties ir prisikėlimo vietose, patyrė stiprius išgyvenimus, kuriais nori pasidalyti su tikinčiaisiais. Knygą autorius ragina laikyti pagarbioje vietoje ir atverstą, kad būtų galima „dienos kelionėje kartas nuo karto sugrįžti prie ištarto Meilės žodžio“.

„Jūs, visi šių dienų pavargėliai, artinkitės prie parašyto Dievo meilės žodžio“, – ragino arkivyskupas J. Skvireckas.

Kaip skaityti?

Liturginiai metai, prasidedantys pirmąjį Advento sekmadienį, yra suskirstyti į tris ciklus: A, B ir C. Dalis Evangelijos skaitinių, skaitomų kiekvieną dieną šv. Mišių metu, visais ciklais yra vienodi. Pavyzdžiui, kiekvienais metais vasario 2 dieną, kai minime Kristaus Paaukojimo (Grabnyčių) šventę, skaitomas skaitinys iš Luko Evangelijos 2 skyriaus, nuo 22 iki 40 eilutės (žymima Lk 2, 22–40). Kiti skaitiniai A, B ir C ciklais būna skirtingi. Tarkime, 2006-aisiais – B ciklo metais, Pirmąjį Gavėnios sekmadienį buvo skaitoma Mk 1, 12–15; 2007 – C ciklo metais skaitytas skaitinys iš Lk 4, 1–13; 2008 – A metais – Mt 4, 1–11; 2009 metais vėl kartojosi B ciklas, vėl skaitėme Mk 1, 12–15, kaip ir 2006-aisiais.

Gera žinia ta, kad jei turime knygą „Evangelija kasdien“, viso to prisiminti nebūtina. Knygą sudaro penki tomai. Tomuose, žymimuose S ir E raidėmis, spausdinami kiekvienais metais pasikartojantys skaitiniai. S tome yra Advento, Kalėdų, Gavėnios ir Velykų laiko, taip pat liturginių iškilmių, švenčių ir minėjimų Evangelijos kasdieniai skaitiniai. E tome pateikti liturginių metų eilinio laiko Evangelijos kasdieniai skaitiniai. A, B ir C tomuose pateikti atitinkamai A, B ir C ciklų liturginių metų Evangelijos skaitiniai, skirti šventadieniams. Šiuo metu išleistas A tomas, nes 2011-ieji yra A ciklo metai. Kitais metais atitinkamai planuojama išleisti B, dar kitais – C tomus. Kartu kiekvieniems metams leidžiamas kalendorius su nuorodomis, kuriame tome ir puslapyje yra kiekvienos dienos skaitinys. Tad belieka pažiūrėti, atsiversti ir skaityti.

„Evangelijos kasdien“ knygos tvirtai įrištos, todėl galės tarnauti kelioms kartoms. Jos – šeimos dvasinis palikimas. Dabar linkstama vaikams palikti materialųjį turtą, tačiau „su automobiliu nenuvažiuosim į dangų“, – pristatydamas leidinį visuomenei juokavo Šiaulių vyskupas.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija