2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Šiaulių Katedros istorija – įspūdingame leidinyje

Albumo ,,Šiaulių Katedra“ viršelis

Pagaliau svarbiausias Šiaulių  miesto statinys, sakralinės architektūros paminklas, ketvirtą šimtmetį dominuojantis miesto panoramoje, urbanistinėje ir dvasinėje jo raidoje, susilaukė savęs verto leidinio. Šiaulių ,,Aušros“ muziejus išleido albumą ,,Šiaulių Katedra“.

Tai pirmasis leidinys, solidžiai ir visapusiškai apžvelgiantis Katedros istoriją nuo jos pastatymo iki šių dienų, nuo parapinės bažnyčios iki didingos Katedros. Užpildyta istorinė spraga ir sugrąžinta skola bene ryškiausiam Renesanso epochos paminklui Lietuvos architektūroje, šventovei, kurią vyskupas Motiejus Valančius pavadino „puikiausia ant visų žemaičių“.

Leidinio idėja kilo po 2007 metais „Aušros“ muziejaus surengtos tarptautinės parodos „Šiaulių katedra“, skirtos Šiaulių vyskupijos įkūrimo 10-mečiui. Paroda susilaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo (per du mėnesius ją aplankė per 6000 žmonių), sukėlė atgarsį šalies istorikų, muziejininkų ir kultūrininkų bendruomenėje.

Leidinys parengtas šios parodos pagrindu, jame pristatoma bažnyčios istorija, atskleidžiama Šiaulių Katedros architektūrinė vertė ir vieta Lietuvos architektūros istorijoje, jos įtaka urbanistinei Šiaulių raidai, parodomos negausios, per karus ir suirutes išlikusios autentiškos senosios bažnyčios meno, istorijos vertybės bei pristatoma Lietuvoje ir svetur saugoma reikšmingiausia dokumentinė ir ikonografinė medžiaga.

Leidinio idėja pranoko pirminį – parodos katalogo – sumanymą. Pasaulį jis išvydo kaip solidus, dvikalbis (lietuvių ir anglų k.), gausiai iliustruotas, puikios poligrafinės kokybės albumas, reprezentuojantis ne  tik Katedrą, bet ir Šiaulių miestą. Albumą sudaro dvi dalys – mokslinių tyrinėjimų ir dokumentinių bei ikonografinių šaltinių publikacijos.

Pirmojoje dalyje Šiaulių Šv. Petro ir Pauliaus bažnyčios architektūros istorijos tyrinėjimams ne vieną dešimtmetį paskyręs Vytauto Didžiojo universiteto prof. habil. dr. Vytautas Levandauskas išsamiai supažindina su bažnyčios architektūra, jos kaita, svarbesniais istoriniais įvykiais, apžvelgia ligšiolines publikacijas apie Šiaulių bažnyčią bei svarbiausius šaltinius.

Šiaulių universiteto doc. dr. Rita Regina Trimonienė pateikia mažai tyrinėtą Šiaulių Šv. Petro ir Pauliaus bažnyčios statytojo kunigo Petro Tarvainio biografiją, veiklą ir reikšmingiausią jo kūrinį „Linksmas pasveikinimas“ (Vilnius, 1634 m.), skirtą Žemaičių vyskupui Jurgiui Tiškevičiui, pašventinusiam naująją Šiaulių bažnyčią. Paskutiniosios keturiolika pasveikinimo eilučių parašytos lietuvių kalba ir tai yra vienas pirmųjų palyginti sklandaus silabinio eiliavimo pavyzdžių lietuvių literatūroje ir trečias pagal senumą spausdintas lietuviškas žodis. Unikalumo leidiniui suteikia jame skelbiamas iki šiol Lietuvos skaitytojui buvęs neprieinamas „Linksmo pasveikinimo“ tekstas lenkų kalba ir doc. dr. R. R. Trimonienės šio kūrinio vertimas į lietuvių kalbą su komentarais.

Antrojoje leidinio dalyje skelbiami dokumentiniai ir ikonografiniai šaltiniai, saugomi Šiaulių „Aušros“ muziejuje bei Lietuvos ir užsienio mokslo bei kultūros institucijose.

„Šiaulių Katedros“ sudarytojai – „Aušros“ muziejaus darbuotojai Vilija Ulinskytė-Balzienė ir Tomas Butautis, dailininkas – Vilmantas Dambrauskas.

Leidinį įsigyti galima ,,Aušros“ muziejaus padalinių kasose.

R. B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija