2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Kas buvo tas Tadas Blinda

Sovietinė valdžia visą laiką ieškojo herojų, kovojusių su  išnaudotojais. Ir rasdavo. Vienas toks Rusijos plėšikas buvo Stepanas Razinas, su savo gauja upėse apiplėšinėjęs prekeivių baržas. Apie jį nemažai parašyta knygų, sukurta dainų. Beje, ir pats Stalinas buvo kalnų plėšikas, slapyvardžiu Koba.

Taigi ir tarybų Lietuvai reikėjo panašių herojų. Reikėjo ir buvo atrastas plėšikas, kokių anais laikais ne vienas pasitaikydavo, – Tadas Blinda. Nežinoma, ar buvo gausi jo gauja, tačiau žinoma, kad Lietuvoje didelių gaujų nebūta. Kiek žinoma iš kalbų liaudyje, T. Blinda buvo užplumpintas kuolais karčemoje valstiečių, kuriems įkyrėjo jo plėšikavimas. Būta Lietuvoje ir daugiau pavienių plėšikėlių. Vienas toks buvo sunkiai sugaunamas Rickus. Apie Rickų, jo sugebėjimą pasprukti nuo policijos sklandė daug įdomių pasakojimų. Kalbėjo, kad jis vienam biedniokui padovanojo karvę. Kuo ne svieto lygintojas?

Taigi, tokie plėšikai ir glausdavosi prie skurdžių, kartais juos paremdami. Taip ir atsirado vardas – svieto lygintojas. Netenka stebėtis, kad sovietinei santvarkai tokių „herojų“ reikėjo. Reikėjo panašių legendų kaip Tado Blindos.

Ar ne keista, kad dar dabar, kai sovietmetis seniai pasibaigė, vis dar liaupsinamas buvęs plėšikas?..

A. J. KUJALIS

Ukmergės rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija