2011 m. vasario 4 d.
Nr. 10
(1890)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Telšių vyskupijos kunigų susirinkime

Sausio 18 dieną Telšių Vyskupo Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijoje susirinkę kunigai bei seminaristai su savo ganytoju malda pradėjo susirinkimą. Maldai vadovavo Telšių vyskupo generalvikaras prel. dr. J. Šiurys.

Pranešimą skaitęs Telšių vyskupo vikaras, Telšių vyskupijos katechetikos centro direktorius mons. R. Gudlinkis pristatė Žemaičių krikšto ir Žemaičių vyskupystės įkūrimo 600 metų jubiliejaus minėjimo programą, tikslus ir uždavinius. Vyskupo paskyrimu Telšių vyskupijoje yra sudaryta Jubiliejaus pasiruošimui skirta darbo grupė, kuri generuoja idėjas. Pirmieji pasirengimo Krikšto jubiliejui metai skirti Dievo Gailestingumui, kiti du pasiruošimo etapai bus skirti Eucharistiniam kongresui Varniuose, kuris vyks 2013 m. rupjūčio 3–4 dienomis. Iki tol vyskupijoje vyks renginiai, skirti parapijų dvasiniam atsinaujinimui, bus suaktyvinta parapijinė katechezė, iš naujo atrandama evangelizacija, plėtojama maldingumo praktika. Rengimasis jubiliejams bus baigtas 2017 metais Telšių vyskupijos sinodu. Paskui apie liturginius nuostatus kalbėjęs Telšių vyskupas J. Boruta SJ apžvelgė paskutinės – 2007 m. – Romos Mišiolo versijos įvadą.


Palaimintojo Jurgio Matulaičio draugijos konferencija

Sausio 27 dieną, minint palaimintojo Jurgio Matulaičio mirties – gimimo dangui – dieną, draugijos nariai  buvo pakviesti į ketvirtąją metinę konferenciją „Viską patraukti prie Kristaus“. Į Marijampolės dramos teatro salę susirinko žmonės iš penkiolikos draugijos skyrių – iš ten, kur draugijos jau aktyviai dirba ir klesti, ir iš ten, kur jos dar tik kuriasi. Stenduose eksponuotoje medžiagoje atsispindėjo bendruomenių gyvenimas, tradicijos, siekiai ir svajonės – ugdyti dvasingumą, siekį artėti ir kitus artinti prie Dievo Palaimintajam užtariant. Džiaugėmės, kad tarp mūsų buvo ne tik draugijos nariai, bet ir daug marijampoliečių, svečių iš įvairių organizacijų, judėjimų. Šie metiniai renginiai taip pat jau turi savas tradicijas. Skambant  muzikai buvo įnešta draugijos vėliava, po to, vargonininkei Almai Sakalauskienei vadovaujant, sugiedota draugijos  giesmė „Kur tiesias lygios lankos“. Po draugijos tarybos pirmininko Vito Buškevičiaus ir sekretorės sesers Viktorijos Plečkaitytės MVS įžanginio žodžio vyskupas emeritas Juozas Žemaitis MIC renginį pradėjo bendra malda. Pranešimą skaitė sesuo Ignė Marijošiūtė MVS. Pranešėja išryškino Palaimintojo siekį „telkti ir organizuoti apie save geros valios žmones; (...) drauge su jais ir per juos visur Kristų įnešti, (...) viską prie Kristaus patraukti...“ Pranešime buvo lyginamos mūsų dienų realijos su Palaimintojo išsakytomis mintimis, su Jo rūpesčiu dėl tikėjimo ir Bažnyčios. Sesuo Ignė gražiai apibendrino draugijų veiklą, palinkėdama šiam sąjūdžiui, kaip paukščiams sukti lizdelius savo parapijose, dalytis dvasios šiluma bendruomenėse ir skleisti ją užgrobiant, apimant, užkariaujant ir viską Kristuje atnaujinant.


Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijoje

Pastoracinė savaitė

Vyskupai Gintaras Grušas
ir Arūnas Poniškaitis
su įšventintais diakonais

Sausio 8–13 dienomis Vilniaus šv. Juozapo kunigų seminarijoje vyko pastoracinė savaitė. Ji buvo skirta susipažinti su įvairiais pastoracijos aspektais. Pirmąją šios savaitės dieną seminarijoje apsilankė Lietuvos musulmonų sunitų dvasinio centro  (Muftiato) valdybos pirmininkas, muftijus Romas Jakubauskas, kuris supažindino su pagrindiniais Islamo religijos aspektais ir papasakojo apie musulmonų bendruomenę Lietuvoje, kurios šaknys siekia Vytauto Didžiojo laikus. Paskui muftijus atsakė į seminaristų klausimus.


Arkivyskupo Inokentijaus sutiktuvės Šv. Dvasios cerkvėje

Cerkvėje vyko įspūdinga sutiktuvių
liturgija ir padėkos malda,
po kurios naujasis Lietuvos
Stačiatikių Bažnyčios vadovas
arkivyskupas Inokentijus
kreipėsi į susirinkusiuosius

Sausio 12 dieną į Vilnių atvyko naujasis Lietuvos Stačiatikių (Ortodoksų) Bažnyčios vadovas arkivyskupas Inokentijus. Anksčiau už Vakarų Europos stačiatikių sielovadą atsakingas dvasininkas pakeis ligi šiol šias pareigas ėjusį arkivyskupą Chrizostomą. Pastarasis ir toliau patarnaus Vilniaus tikinčiųjų bendruomenei Šv. Dvasios vienuolyne.

Po įspūdingos sutiktuvių liturgijos ir padėkos maldos Vilniaus Šv. Dvasios cerkvėje kartu su iš visos šalies susirinkusiais stačiatikių kunigais, vienuoliais, seserimis vienuolėmis bei tikinčiaisiais arkivyskupas Inokentijus trumpai išdėstė savo mintis. Naujasis ganytojas kreipėsi į susirinkusius, išreikšdamas troškimą dirbti visiems kartu.


Ekumeninių pamaldų atgarsiai

Mažojoje Kristaus Prisikėlimo
bažnyčioje meldėsi Kauno krikščionys

Per visą maldų už krikščionių vienybę savaitę visose bažnyčiose ir koplyčiose buvo meldžiamasi, kad visi būtų viena ir pasaulis, matydamas krikščionių vienybę, suprastų, jog Kristaus dvasia ir mokslas skelbiamas per krikščionių dvasinę vienybę.

Sausio 20-osios vakare Kaune ekumeninės pamaldos buvo surengtos mažojoje Kristaus Prisikėlimo bažnyčioje. Jose dalyvavo septynių Kaune veikiančių krikščioniškų Bažnyčių dvasininkai bei lektoriai, stačiatikių choras, liuteronų kantorė, jaunieji baptistų giedotojai ir katalikų jaunimo „Vynmedžio“ chorelis, taip pat nemažai šių bendruomenių narių. Pamaldoms vadovavo Kauno I dekanato dekanas, parapijos klebonas mons. Vytautas Grigaravičius. Po pamaldų bendruomenės buvo pakviestos į bendrą agapę.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija