2011 m. vasario 11 d.
Nr. 12
(1892)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

In memoria Vacys PANUMIS

Mus paliko atsidavęs kovotojas, bičiulis Vacys Panumis (1943–2011) – kraštotyrininkas, mokslininkas, parlamento gynėjas, kietas žemaitis. Vacys buvo iš tų žmonių, apie kuriuos sakoma, kad su juo gali eiti į žvalgybą.

 Mokslų akademijos aspirantų bendrabutyje 7-ame dešimtmetyje buvo susibūrusi šauni disidentinių pažiūrų komuna – vykdavo karštos diskusijos, veikė literatūrinis ratelis, buvo dalijamasi pogrindžio literatūra, dainuojamos liaudies dainos. Nors Vacys buvo užsispyręs ateistas – matyt, dėl jaunystėje patirtos pasaulėžiūrinės traumos, bet katalikai juo labiau pasitikėdavo nei kai kuriais savo tikėjimo broliais. Vacys turėjo raktus nuo sportinio ir turistinio inventoriaus sandėlio, ten buvo ir slaptas pogrindžio archyvas. Buvo ten slepiama ir religinė literatūra – Vacys niekada neatsakydavo, nors įkliuvus būtų tekę stipriai nukentėti. Tuo tarpu dažnai nutikdavo, kad doram katalikui pasiūlius pogrindžio spaudinį, anas su juo pasielgdavo kaip su karšta bulve.

Sakoma, kad sovietinės sistemos pagrindine atrama buvo ne nomenklatūra, o lojali jai masė, dambos užpildas, prisitaikiusi ir patogiai įsitaisiusi. Taip pat ir su pasipriešinimu – jo jėga buvo ne disidentai, o tylūs ir kieti atsparūnai – tokie kaip Vacys. Kitas reikalas, kad pastarųjų buvo mažiau – ir tada, ir dabar. Ir lieka jų vis mažiau, ir nelabai matyti, kas juos galėtų pakeisti.

Sudiev, Vacy. Atsisveikinimas su tavimi mums, Tavo bičiuliams, turi ir šviesos. Paskutinės tavo dienos buvo sunkios. Baisios ligos kančias padėjo tverti tavo ištikimoji gyvenimo draugė Birutė ir dvyniai sūnūs, o mes galėjome paremti tik malda. Birutės žodžiais, Tu išėjai susitaikęs su Dievu, palydėtas į anapus sakramentais. Todėl sakome – amžiną atilsį duok Jam, Viešpatie, ir amžinoji šviesa Jam tešviečia. Tegul ilsisi ramybėje, amen.

Bičiulių vardu Algirdas Patackas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija