2011 m. vasario 11 d.
Nr. 12
(1892)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Prezidentės ir premjero spaudos konferencija

Pirmadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė premjerui Andriui Kubiliui priekaištavo, kad praėjusiais metais jo vadovaujama Vyriausybė vangiai kovojo su korupcija, nesumažino monopolijų dominavimo, nesumenkino nedarbo, praleido optimalų laiką struktūrinėms reformoms bei neparuošė sumažintų pensijų kompensavimo mechanizmo. Bendroje Prezidentės ir Premjero spaudos konferencijoje Prezidentė sakė: „Iš tiesų norėčiau pradėti nuo pozityvo, nors bartis irgi yra dėl ko“. Tarp pozityvių Vyriausybės darbo aspektų Prezidentė paminėjo pokyčius elektros energijos sektoriuje, vaistų kainų reguliavimą, ekonomikos ūkio augimą bei išsaugotą finansinį stabilumą. Tačiau drauge šalies vadovė teigė mananti, jog A. Kubiliaus kabinetas nesugebėjo efektyviai kovoti su korupcija, nesumažino monopolijų dominavimo, neišsprendė nedarbo problemos, neįvykdė pažado parengti apkarpytų senatvės pensijų kompensavimo mechanizmo, o apie „Sodros“ reformą vis dar kalbama tik teoriškai. „Pernai metai buvo paskelbti kovos su korupcija metais. Konstatuoju, kad ši Vyriausybė kovojo su korupcija vangiai. Turiu galvoje viešųjų pirkimų, statybų, sveikatos apsaugos sektorių ir kitus. Iš tikrųjų visi antikorupciniai įstatymai, kurie buvo pasiūlyti (dalis jų priimti arba bus priimti kovo–balandžio pavasario sesijoje), buvo pateikti Prezidentės, o ne Vyriausybės iniciatyva“, – teigė Prezidentė. „Monopolijų dominavimas mūsų ekonomikoje nesumažėjo, atvirkščiai – kilo ir šilumos kainos, ir maisto, kuro bei paslaugų kainos. Taigi monopolijų įsigalėjimą ekonomikoje arba monopolizavimas mūsų ekonomikos ir kasdieninio gyvenimo išlieka. Aišku, ši padėtis yra ilgalaikė, sudėtinga, jos per vienerius metus neišspręsi, bet iš tiesų tos problemos, kurias matome šiandien, kai šilumos ūkis monopolizuotas, kai savivaliaujama ir peržengiamos visos protingos kainų ir paslaugų tiekimo ribos, tie darbai yra labai sudėtingi, fundamentalūs ir visoms Vyriausybėms sunku juos atlikti, bet ši Vyriausybė turėjo skirti daugiau tam dėmesio“, – pridūrė D. Grybauskaitė. Prezidentė pabrėžė, kad nedarbas praktiškai nemažėjo, o jeigu ir mažėjo, tai tik dėl emigracijos.

Prezidentė teigė teiksianti Šilumos ūkio įstatymo pataisas, kuriomis bus siekiama atskirti šilumos tiekimo ir ūkio priežiūros sritis. Pataisos bus teikiamos siekiant bent šiek tiek suskaidyti monopolinę šilumos ūkio sektoriaus rinką, kurioje visos aptarnavimo sritys dažniausiai sutelkiamos vienose rankose – manoma, kad tai lemia didėjančią šilumos kainą gyventojams. „Reforma, kuri buvo padaryta 1990 metų viduryje, nebuvo labai optimali arba ją reikėjo pritaikyti prie naujų realijų. Matome, kad rinka monopolizuota, o šilumos tiekimas, aptarnavimas ir priežiūra yra koncentruoti „Rubicon“ įmonių grupės rankose. Tai yra tiesioginė, atvira šilumos sektoriaus monopolizacija, kuri atveda prie to, kad vartotojai ir žmonės tampa bejėgiais kovoti su tokia monopoline dominante. Todėl dar šią savaitę siūlysiu Šilumos ūkio įstatymo pataisomis atkirti priežiūrą nuo šilumos tiekėjų. Pradžiai. O vėliau, be jokios abejonės, reikia peržiūrėti visą Šilumos ūkio įstatymą ir jį sistemingai reformuoti“, – sakė D. Grybauskaitė. Pasak jos, monopolijų skaidymas turėtų tapti prioritetiniu A. Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės darbu. Tam neprieštarauja ir premjeras. „Pertvarka dujų sektoriuje, pertvarka šilumos ūkyje, visiškai pritariu Prezidentei, nuosavybės atskyrimas nuo šilumos tiekimo ir priežiūros yra vienas svarbiausių dalykų, taip pat labai svarbu spartinti šilumos ūkyje perėjimą nuo dujų vartojimo prie biokuro vartojimo. Tam mes esame numatę ir papildomų europinių lėšų“, – teigė A. Kubilius. Galima priminti, kad Vilniaus miesto savivaldybės sprendimu Vilniaus šilumos tinklai yra išnuomoti tarptautiniam koncernui „Dalkia“, su kuria siejamas vienas didžiausių Lietuvos verslo koncernų „Icor“ (buvusi „Rubicon group“). Šilumos tinklų nuomos sutartis galioja iki 2017 metų. Maža to, dalis daugiabučių namų administratorių yra susiję „Icor“. Šiuo metu Vilniuje veikia apie 30 daugiabučių namų administratorių. Per paskutinius kelis metus įsikūrė 6–7 naujos įmonės. Devynios iš visų administruojančių įmonių priklauso „Icor“. Prezidentė D. Grybauskaitė pažadėjo siūlyti jau kitąmet grąžinti pensijas į prieškrizinį lygį. „Siūlysiu jau 2012-ųjų metų biudžete, kurį Vyriausybė pradės ruošti gegužės mėnesį, atstatyti pensijas į 2008-ųjų metų lygį nuo 2012-ųjų sausio pradžios“, – sakė Dalia Grybauskaitė.

Tiesa, Seimas, prieš Kalėdas išeidamas atostogų, priėmė įstatymą sumažintas pensijas mokėti iki 2011 m. gruodžio 31-osios. Be to, dar 2009-ųjų pabaigoje Seimas nusprendė, kad dėl krizės sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos bus mokamos iki 2011-ųjų pabaigos. Tad biudžetas bus svarstomas, reikia manyti, su tokiais priimtais įstatymais. Anot prezidentės, jos akiratyje bus „Sodros“ ir privalomojo socialinio draudimo (PSD) reformos, kurios „kaip skola nuo pernai metų tempiasi. Ir ši Vyriausybė – dar tik diskusijų stadijoje.“ Vyriausybė anksčiau žadėjo iki 2011 metų spalio pateikti Seimui įstatymų pataisas dėl sumažintų pensijų kompensavimo. Konstitucinis Teismas (KT) yra paskelbęs, kad pagal Konstituciją negalima vieniems pensininkams pensijas sumažinti labiau nei kitiems. Be to, dirbantiems pensininkams pensijos negalėjo būti mažinamos daugiau nei nedirbantiems. Didesnės nei 650 litų senatvės pensijos nuo šių metų pradžios sumažintos 1,5–70 procentų. Parlamentinė opozicija po KT išvados pradėjo reikalauti, kad Seimas kompensuotų pensininkams netektis. Valdantieji tikino, kad tai padaryti neįmanoma, nes nėra lėšų. Seime svarstant, ar vieneriais metais sutrumpinti sumažintų pensijų mokėjimą ir jas grąžinti į 2009-ųjų lygį, Vyriausybė teigė, kad tam biudžete papildomai reikėtų rasti 600 mln. litų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija