2011 m. vasario 11 d.
Nr. 12
(1892)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Dievui pašvęstojo gyvenimo atstovų diena

Kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas

Kunigų ir vienuolių eisena
į Žemaičių Kalvarijos Baziliką

Uždegamos žvakės – Kristaus
šviesos ir vilties ženklas

Vasario 2 dieną Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje vyko Kristaus paaukojimo šventykloje liturginė iškilmė ir mėnesiniai Švč. M. Marijos Apsilankymo atlaidai. Ši atlaidų diena buvo skirta Tauragės dekanato tikintiesiems. Vasario 2-oji – Grabnyčios – yra pašvęstojo gyvenimo diena, kurios metu meldžiamasi už vienuolius ir naujus pašaukimus į vienuolinį luomą.

Šiemet Dievui pašvęstųjų dienoje į iškilmes Žemaičių Kalvarijos Bazilikoje atvyko seserys vienuolės iš Telšių vyskupijoje įsikūrusių Eucharistinio Jėzaus seserų, Švč. Širdies Pranciškonių Misionierių, Skaisčiausios Mergelės Marijos Širdies dukterų, Švč. M. Marijos, Nepaliaujamos Pagalbos, Šv. Pranciškaus seserų, Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos seserų tarnaičių, Motinos Teresės kongregacijų. Į atlaidus atvyko ir Palangos dekanato vicedekanas kun. Linas Vodopjanovas OFM. Pagrindines šv. Mišias aukojo Telšių vyskupo generalvikaras prel. bažn. t. dr. Juozas Šiurys, Tauragės dekanato dekanas kan. Alvydas Bridikis,  Telšių kunigų seminarijos dvasios tėvas mons. jubil. doc. teol. dr. Vytautas Steponas Brazdeikis, Telšių kunigų seminarijos vicerektoriai kun. teol. lic. Viktoras Ačas ir kan. bažn. t. lic. Remigijus Saunorius, seminarijos prefektas kan. teol. lic. Andriejus Sabaliauskas, Telšių vyskupijos kurijos vicekancleris kan. bažn. t. lic. Domas Gatautas, kunigai Romualdas Gečas, Aloyzas Žygaitis, Stasys Šlepavičius, Vytautas Šiaudvytis bei br. L. Vodopjanovas OFM. Šv. Mišioms vadovavo ir pamokslą pasakė Telšių vyskupas J. Boruta SJ, giedojo Tauragės parapijos choras. Šv. Mišias transliavo Marijos radijas.

Telšių ganytojas, priminęs Kristaus paaukojimo šventės prasmę bei kilmę, pabrėžė, kad pagal nusistovėjusią senąją tradiciją per Kristaus paaukojimo liturginę šventę šventinamos žvakės – Kristaus šviesos ir vilties ženklas. Po įžanginio žodžio vyskupas pašventino tikinčiųjų atsineštas žvakes ir visi Mišių dalyviai su degančiomis žvakėmis rankose dalyvavo iškilmingoje procesijoje.

Pamokslo metu ganytojas analizavo, kodėl šioje šventėje šventinamos žvakės, kurias žmonės vadina grabnyčiomis (nuo žodžio grabas) ir kurios uždegamos mirštant žmogui, palydint jį į amžinybę, ir kodėl ši diena skirta Dievui pašvęstiesiems. Vienuolis šių dienų pasaulyje yra Kristaus liudytojas, nes yra kitoks: jis kaip ta žvakė turi skleisti Kristaus šviesą ir nešti ją pasauliui, liudydamas amžinojo gyvenimo laimę. Laikydamiesi savo įžadų vienuoliai tampa akibrokštu pasaulio dvasiai ir materialiai, sekuliarizacijos paliestai visuomenei. Liudyti amžinąjį gyvenimą, kuris ir yra tikroji laimė, yra pagrindinis vienuolio gyvenimo uždavinys. Vyskupas priminė, jog vienuolystė, nors ir nelengvas, bet kilnus pašaukimas ir kvietė melstis, kad nepritrūktų pašaukimų į vienuolinį luomą.  

Po šv. Mišių Bazilikos viduje buvo giedami Kalvarijos Kryžiaus kelio kalnai. Lankant Kryžiaus kelio stotis apmąstyti Kristaus kančią padėjo atskirose stotyse sakomi pamokslai, o einančiuosius šiuo keliu kiekvienoje stotyje Telšių Ganytojas laimino šv. Kryžiaus relikvija.

Paskui seserys vienuolės bei atvykusieji kunigai ir diakonai rinkosi į Telšių vyskupo V. Borisevičiaus kunigų seminarijos propedeutinį kursą Žemaičių Kalvarijoje pietums, po kurių vyko konferencija. Konferencijoje kalbėjo Telšių vyskupas J. Boruta SJ ir Telšių vyskupo vikaras, Katechetinio centro vadovas mons.  eduk. m. lic. Rimantas Gudlinkis. Prelegentas kalbėjo apie katechezės svarbą, jos perteikimo būdus ir metodus bei kvietė aktyviai visus įsijungti į šį kilnų darbą. Vienuoliai savo gyvenimu ir atsidavimu Dievui bei Bažnyčiai tampa pačiais tikriausiais katechetais, padedančiais ugdyti jaunąją katalikų kartą.

Klierikų Mindaugo LINGIO ir Antano ŠNEIDERAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija