2011 m. vasario 18 d.
Nr. 13
(1893)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

MŪSŲ
RĖMĖJAS

Kultūros zona


Naujienų vaivorykštė

Skulptoriaus dovana Panevėžiui

Kraštotyros muziejų papuošė vyskupo M. Valančiaus biustas

Dr. Aldona Kačerauskienė

Vyskupo M. Valančiaus biustas
(skulptorius prof. Leonas Žuklys)

Vyskupo M. Valančiaus biusto pristatymo
dalyviai Panevėžio kraštotyros muziejuje

Vasario 2 dieną Panevėžio kraštotyros muziejuje visuomenei buvo pristatytas prof. Leono Žuklio sukurtas vyskupo M. Valančiaus biustas. Renginyje dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, Panevėžio miesto vicemerė Gema Umbrasienė ir Panevėžio rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas, būrys svečių iš Vilniaus: Lietuvai pagražinti draugijos pirmininko pavaduotojas Bronislovas Kiela, Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio valdybos pirmininkas Juozas Šaulys, valdybos narys ir organizacijos sekretorius Vytautas Uogelė, šios organizacijos etnografinis ansamblis „Giedra“ ir kt.

Panevėžio muziejuje biustas atsirado jo autoriaus prof. L. Žuklio valia. Rokiškėnas skulptorius, dabar gyvenantis Vilniuje, panoro savo darbą dovanoti Aukštaitijos sostinei. Be to, šiame mieste vyskupas M. Valančius (1801–1875) yra lankęsis šešetą kartų, vaikams teikęs Sutvirtinimo sakramentą. O muziejus pasirinktas dėl to, kad, kaip pastebėjo vysk. J. Kauneckas, bažnyčiose ir taip gausu meno kūrinių. Kaip atsiųstame sveikinimo žodyje rašė Vyskupo M. Valančiaus blaivystės sąjūdžio pirmininkas dr. Aurelijus Veryga, „išties simboliška, kad M. Valančiaus skulptūra pristatoma panevėžiečiams. Dar visiškai neseniai visi, neabejingi blaivystės idėjų puoselėjimui, dėkojo Panevėžio vyskupui J. Kauneckui, išsakiusiam labai principingą nuomonę dėl Lietuvos girdymu suinteresuotų politikų. Todėl, naudodamasis proga, noriu padėkoti vyskupui už principingumą ir tvirtybę. Nepaisant alkoholio pramonei parsidavusių politikų pasipiktinimo, vyskupo pasisakymai paskatino ir kitų Bažnyčios hierarchų aktyvesnį pozicijos išsakymą alkoholio kontrolės politikos kausimais. Manau, kad tokiu būdu pratęsiamos pačios geriausios vyskupo M. Valančiaus blaivybės idėjų sklaidos tradicijos, kurios ir po 150 metų išlieka aktualios“.

Panevėžio rajono vicemeras V. R. Gritėnas priminė, kad kadaise Vadoklių parapijoje išnaikinus bravorus, jie iki šiol neatsikūrė.

„Nepalikite vyskupo čia vieno“, – panevėžiečių prašė J. Šaulys. V. Uogelė apgailestavo, kad nuslopo Panevėžyje valančiukų veikla, o B. Kiela ragino daryti viską, kad mokyklose nebūtų svaigalų.

Kalbose netrūko priešrinkiminių pamąstymų. Svarūs A. Verygos argumentai, išdėstyti pasveikinime renginio dalyviams: netrukus Lietuvos gyventojai nuspręs, kas taps savivaldybių nariais ir savivaldybės lygmeniu spręs, kokių imtis priemonių, kad miesto bendruomenė būtų blaivesnė ir saugesnė. LR Seimas savivaldybių taryboms suteikė daugiau įgaliojimų valdyti alkoholio prekybą savivaldybės teritorijoje. Labai svarbu, kad kandidatai labai aiškiai išsakytų savo pritarimą ar prieštaravimą blaivaus gyvenimo būdo propagavimui savivaldybėje. Tai leis lengviau apsispręsti jų rinkėjams. Nevyriausybinės organizacijos parengė ketinimų protokolą, kurį ragina pasirašyti visus kandidatus į savivaldybės tarybas. Pasirašiusiųjų politikų sąrašai bus skelbiami rinkėjams kaip ženklas, kad šie kandidatai yra pasirengę aktyviai skleisti sveiko ir blaivaus gyvenimo idėjas bei prisidėti prie šių idėjų įgyvendinimo savivaldybėje. Raginame ir kandidatus į Panevėžio savivaldybės tarybas pasirašyti šį ketinimų protokolą.

Renginyje koncertavo „Giedros“ ansamblis. Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas įteikė padėkos raštą B. Kielai.

Panevėžys
Stasio POVILAIČIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija