2011 m. vasario 18 d.
Nr. 13
(1893)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Mubarako režimo saulėlydis

Giedrius Grabauskas-Karoblis

Hosnis Mubarakas atsistatydino

Egiptiečiai džiaugiasi
prezidento pasitraukimu

Vasario 11 dieną prieš Hosnio Mubarako režimo valdymą protestuojantys milijonai egiptiečių pasiekė pergalę – prezidentas atsistatydino ir išskrido į Jungtinius Arabų Emyratus (JAE). Dar vasario 10 dieną H. Mubarakas buvo pareiškęs: „Prisiekiu Alachu, nesitrauksiu iš prezidento posto iki rugsėjo mėnesį vyksiančių rinkimų“. Mubarako pasitraukimas siejamas tiek su kai kurių užsienio valstybių vadovų raginimu trauktis iš posto, tiek su didėjančiu spaudimu šalies viduje. Didžiulės protestuojančių žmonių minios telkėsi Kairo, Aleksandrijos ir kitų Egipto miestų gatvėse ir aikštėse ir reikalavo prezidento pasitraukimo. Per protestus žuvo daugiau kaip 300 žmonių, apie 5,5 tūkstančio žmonių sužeista.

Žinią apie Mubarako atsistatydinimą žmonės sutiko džiaugsmingai: „Egiptas jau laisvas“. H. Mubarakas savo įgaliojimus perdavė karinės vadovybės Vyriausiajai tarybai. JAE valdžia dar vasario 3–5 dienomis siūlė Egipto prezidentui prieglobstį.

Šiuo metu faktinė Egipto valdžia atsidūrė karinės vadovybės ir ypač kariuomenės vado Omaro Suleimano rankose. Kariškiai patruliuoja Kairo, Aleksandrijos, Sueco ir kitų didesnių šalies miestų gatvėse ir aikštėse. Teigiama, kad po šešių mėnesių Egipte turi įvykti parlamento ir prezidento rinkimai, tačiau dalis opozicijos reikalauja, kad rinkimai vyktų anksčiau – po trijų ar keturių mėnesių.

Opozicijos gretose didelės vienybės nematyti. Vienas ryškiausių opozicijos lyderių, Nobelio premijos laureatas M. El-Baradėjus buvo inicijavęs kelis opozicijos atstovų pasitarimus, tačiau esminių susitarimų nepasiekta. Pagrindinė Egipto opozicijos jėga – kurį laiką pogrindyje veikusi organizacija „Broliai musulmonai“. Vienas šios organizacijos lyderių Muchamedas Habibas pareiškė, kad „Broliai musulmonai“ – nėra ekstremistai, kaip kartais klaidingai teigiama, o gerai organizuota stabili politinė jėga, pasisakanti prieš korupciją ir skurdą, už islamo normų įgyvendinimą. Beje, korupcijos lygis šiuo metu Egipte tikrai aukštas – pasaulinėje korupcijos reitingų lentelėje Egiptas užima 98 vietą.

Kitose arabų šalyse ir toliau vyksta masiniai protestai. Nesiliauja mitingai ir demonstracijos Jemene ir Alžyre: čia protestuotojų minios reikalauja valdžios atsistatydinimo. Tuo tarpu Jordanijoje padėtis stabili – čia dar prieš dvi savaites karalius Abdula, atsižvelgdamas į piliečių protestus, paleido šalies vyriausybę. Jordanijos karalystėje gyvena 5,7 milijono žmonių, 95 procentai iš jų – arabai, o armėnai ir čerkesai sudaro po 1 proc. šalies gyventojų. Be to, Jordanijoje dar nuo seno gyvena čečėnai, kurdai, asirai, indai. Ši šalis vertinama kaip viena stabiliausių arabų valstybių. Tuo tarpu kitose šalyse – ypač Jemene ir Alžyre – galimos revoliucinės permainos. Šių šalių piliečiai, įkvėpti Tunise ir Egipte įvykusių revoliucijų sėkmės, vis aktyviau protestuoja prieš čia įsigalėjusių korumpuotų režimų valdymą.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija