2011 m. kovo 2 d.
Nr. 16
(1896)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Tarptautinė Vilniaus knygų mugė 2011

Stasys POVILAITIS

Garbingo amžiaus, bet vis dar maištinga
gydytoja ir publicistė Filomena Taunytė

Mugėje

Mugės vaizdas

Mugėje lankėsi ir ministras
pirmininkas Andrius Kubilius
Autoriaus nuotraukos

Vasario 17–20 dienomis „Litexpo“ parodų rūmuose vyko kasmetinė tarptautinė knygų mugė. Mugės lankytojams buvo pasiūlyta įsigyti daug naujų ir anksčiau išleistų knygų. Pastarosios buvo su nuolaida. Mugės lankytojai turėjo galimybę susitikti su Stephenu Clarku, Kevinu Brooksu, Sofi Oksanen, Ivanu Korsaku ir kitais rašytojais. Naujausius savo kūrinius pristatė ir lietuvių autoriai: Liutauras Degėsys, Sigitas Parulskis, Renata Šerelytė, seserys Poison. Savo poeziją pristatė Vladas Braziūnas, Julius Keleras, Ilzė Butkutė, Marius Burokas, Domantas Razauskas ir kiti.

Kaip ir ankstesniais metais, daug lankytojų sutraukė susitikimai su  populiariais ir mėgstamais kūrėjais – Algimantu Čekuoliu, Filomena Taunyte, Artūru Tereškinu, Viktorija Daujotyte-Pakeriene, Kęstučiu Nastopka ir kitais. Buvo pristatytos Romualdo Ozolo, Liongino Šepečio, Edmundo Ganusausko ir kitų autorių knygos.

Tomas Venclova pristatė dvi naujas knygas, į mugę buvo atvykęs ir žinomas išeivijos filosofas Algis Mickūnas. Populiarios literatūros kūrinius pristatė Kristina Sabaliauskaitė ir Andrius Užkalnis.

Kino salėje buvo rodomi filmai, susiję su literatūra ir jos kūrėjais. Mažieji skaitytojai buvo kviečiami į kūrybinę studiją „Tu gali sukurti knygą“.

Šie metai paskelbti iš Lietuvos kilusio ir kurį laiką mūsų šalyje gyvenusio Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo metais, todėl daug renginių buvo skirta jo asmenybei ir kūrybai. Č. Milošo gyvenimui ir kūrybai skirta ekspozicija knygų mugėje veikė visas keturias dienas. Svetainėje vyko susitikimai su poeto bičiuliais ir kolegomis, pokalbiai apie poeziją ir dingusį Vilnių, knygų aptarimai, filmų peržiūros, buvo skaitoma ir dainuojama Milošo poezija.

Vilniaus knygų mugėje paskelbta kūrybiškiausia metų knyga

Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas paskelbė kūrybiškiausią metų knygą. Ja tapo Valdo Papievio romanas „Eiti“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla). Laureatą iš dvylikos kandidatų slaptu balsavimu rinko instituto literatūrologų vertinimo komisija, patvirtinta instituto tarybos.

Penktus metus teikiamą Bičiulių premiją literatūros vertėjai šiemet skyrė literatūrologei dr. Daliai Zabielaitei – už aktyvų dalyvavimą Lietuvos literatūros vertėjų sąjungos (LLVS) projekte „Metų verstinės knygos rinkimai“ bei už verstinių knygų populiarinimą.

Vilniaus knygų mugėje įteikti apdovanojimai XVIII Knygos meno konkurso „Vilnius 2010“ nugalėtojams.

Pagrindinė Metų premija skirta Tomui Mrazauskui už Rūtos Janonienės knygos „Bernardinų bažnyčia ir konventas Vilniuje“ apipavidalinimą.

Vilniaus dailės akademijos premija skirta Ernestui Šimkūnui už Kristinos Jokubavičienės knygos „Tarp atėjimo ir išėjimo. Algis Kliševičius“ apipavidalinimą.

Dailininkų sąjungos premija – Broniui Leonavičiui už knygą „Bronius Leonavičius. Knyginė grafika/ plakatai/ pašto ženklai/ piešiniai/ kaligrafinės kompozicijos ir objektai“.

Vilniuje vykusioje Knygų mugėje buvo pristatomos ir platinamos didžiųjų leidyklų knygos. Netrukus „XXI amžiuje“ planuojame pristatyti Kęstučio Grigaliūno knygą „Mirties dienoraščiai“, Valdemaro Ginzburgo – „... ir Kaunas verkė“, Leto Palmaičio ir Algirdo Patacko – „Kas ir kada pagrobė Europą?“

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija