2011 m. kovo 9 d.
Nr. 18
(1898)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Konservatoriai sprendžia ūkio ministro klausimą

Trečiadienį po tris valandas trukusio bendro prezidiumo ir frakcijos posėdžio politikai nutarė sudaryti darbo grupę, kuri turės išnagrinėti ūkio ministro Dainiaus Kreivio parengtą rašinį apie jam darytą spaudimą bei kėsinimąsi papirkti. Sudarytai darbo grupei vadovauja Seimo narys Arvydas Anušauskas, joje dirba Antanas Matulas, Edmundas Pupinis, Agnė Bilotaitė bei partijos Priežiūros komiteto pirmininkas Alfonsas Andriuškevičius. Savo išvadas ir pasiūlymus grupė, kaip tikimasi, turėtų pateikti iki kovo 10 dienos.


Įtampa po rinkimų neslūgsta

Nors savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai abejiems liberalams yra vidutiniški, TS-LKD ir LSDP – pakankamai geri, akivaizdžiai arčiau pliuso nei minuso, Darbo partijai – netgi geri, o A. Zuokui – puikūs, tačiau po rinkimų susidėliosiančios „koalicijos“ bus labai margos. Dar daugiau – keistos. Jeigu Kaune dar nėra aišku, kas vadovaus susidariusiai koalicijai – ar daugiausia balsų (apie 20 proc.) gavusieji TS-LKD atstovai, ar verslininko milijonieriaus, „krabų pardavėjo“ grupuotė – vis vien aišku, kad tai bus „vaivorykštinė“ koalicija. Ir vienu, ir kitu atveju į ją bus viliojami ir socdemai, ir paksininkai, konservatoriams nepalankūs ir politiškai, ir ideologiškai. Bet ko tik nepadarysi, kad prieitum prie valdžios lovio. Vilniuje valdančioji koalicija lipdoma jau kitu pagrindu. Konservatoriai į koaliciją vietoj paksininkų ir socdemų rengiasi įtraukti V. Tomaševskio lenkų ir rusų bloką, dėl to protestuoja daugiausia vietų sostinės taryboje iškovojęs A. Zuoko blokas. Tiesą sakant, konfliktas tarp „lietuviškų“ politikų įvyko tada, kai TS-LKD lyderis pasakė, jog Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai kaip partija gavo didžiausią pasitikėjimą Vilniaus mieste, tad jiems ir priklauso pirmenybė siūlyti miesto mero kandidatūrą. Toks požiūris supykdė A. Zuoką, nebūtinai besiveržiantį į mero kėdę. Jo vadovaujama nepartinių koalicija gavo 12 mandatų, kiek mažiau Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso blokas (11), konservatoriai-krikdemai pagal iškovotų mandatų skaičių liko treti (10). Patriotiškai nusiteikusiems vilniečiams irgi nelabai suprantami tokie TS-LKD žaidimai.


Žiemos išvarymas

Stasys POVILAITIS

Trakų Morė

Šaltos, užsitęsusios ir atsibodusios žiemos palydos šėlo mūsų šalies miestuose, miesteliuose. Panašu, kad žiema sėkmingai buvo išprašyta ir ilgai lauktas pavasaris tuoj mus visus pradžiugins ne tik ilgėjančiomis ir šviesėjančiomis dienomis, bet ir šiluma, žaluma, šviežiais medžių pumpurais, paukščių čiulbėjimu, gaiviais vėjais ir upelių potvyniais.

Trakuose kaukėtų Užgavėnių dalyvių spalvingas ir triukšmingas paradas „Visi į šventę“ žygiavo nuo Kultūros rūmų į Rotušės aikštę, prie Šv. Jono Nepamuko koplytstulpio. Renginyje „Užgavėnių šventės prasmės ieškojimai“ meno saviveiklos kolektyvai linksmino muzika ir skambiom dainom, vyko blynų mėtymo į orą ir valgymo čempionatas, puodų daužymo, dainavimo, virvių traukimo ir kitos varžytuvės.


Kovo 12-oji – Karo aviacijos įkūrimo diena

Dimisijos pulkininkas leitenantas Antanas Navaitis

Tęsdamos prieškarinės Lietuvos karo aviacijos tradicijas Lietuvos karinės oro pajėgos kovo 12-ąją pamini Karo aviacijos įkūrimo dieną. 1919 m. kovo 12 dieną  Aviacijos kuopa buvo išskirta iš Elektroninio bataliono ir pavadinta Aviacijos dalimi. Tą pačią dieną Aviacijos dalies viršininkas pasirašė pirmąjį įsakymą. Taip kovo 12-oji tapo Lietuvos karo aviacijos įkūrimo diena. 1920 m. rugsėjo 1 dieną Aviacijos dalis buvo pervadinta Aviacijos korpusu, rugsėjo 22 dieną – Oro laivynu, dar po kiek laiko – Karo aviacija, o lakūnai – karo lakūnais. Karo aviacija užbaigė savo dienas 1940 m. spalio 28 dieną, kai okupacinės sovietų valdžios įsakymu buvo išformuota.  Atgavus Nepriklausomybę ir ėmus kurti Lietuvos kariuomenę buvo suformuotos dabartinės Lietuvos karinės oro pajėgos.


Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija