2011 m. kovo 9 d.
Nr. 18
(1898)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai
2009 metai
2010 metai
2011 metai

Žiemos išvarymas

Stasys POVILAITIS

Trakų Morė

Šaltos, užsitęsusios ir atsibodusios žiemos palydos šėlo mūsų šalies miestuose, miesteliuose. Panašu, kad žiema sėkmingai buvo išprašyta ir ilgai lauktas pavasaris tuoj mus visus pradžiugins ne tik ilgėjančiomis ir šviesėjančiomis dienomis, bet ir šiluma, žaluma, šviežiais medžių pumpurais, paukščių čiulbėjimu, gaiviais vėjais ir upelių potvyniais.

Trakuose kaukėtų Užgavėnių dalyvių spalvingas ir triukšmingas paradas „Visi į šventę“ žygiavo nuo Kultūros rūmų į Rotušės aikštę, prie Šv. Jono Nepamuko koplytstulpio. Renginyje „Užgavėnių šventės prasmės ieškojimai“ meno saviveiklos kolektyvai linksmino muzika ir skambiom dainom, vyko blynų mėtymo į orą ir valgymo čempionatas, puodų daužymo, dainavimo, virvių traukimo ir kitos varžytuvės.

Smagi liaudies šventė su persirengėlių eitynėmis, gausiu ir sočiu valgymu, Kanapinio ir Lašininio grumtynėmis, Morės deginimu išvarė iš senosios Lietuvos sostinės kiemų žiemą. Užgavėnių metu pažadėta lankyti laukus, vaikščioti paežeriais, važinėtis ir jodinėti arkliais, žodžiu, daugiau, dažniau būti drauge ir sutikti  tylų, septynias savaites truksiantį Gavėnios laikotarpį.  

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija